2024. augusztus 22.

 

Megkezdődött az újraszámolt nyugdíjakról szóló értesítések kézbesítése

Az elkövetkező időszakban a nyugdíjasok újabb hivatalos dokumentumot kapnak az Országos Nyugdíjpénztártól (CNPP), amelyben biztosítékot kapnak arra, hogy nyugdíjuk nem csökken, még akkor sem, ha az újraszámítás után alacsonyabb értéket kapnak, mint a jelenlegi járandóságuk. A döntést szerdán hozta meg Marcel Ciolacu miniszterelnök, miután az elmúlt napokban több száz nyugdíjas panaszkodott az általuk kapott újraszámítási határozatok miatt, amelyek szerintük nem tükrözik a munkaviszonyban töltött időszak valós értékét.

Marcel Ciolacu: Azt akarom, hogy a következő napokban minden nyugdíjasnak hivatalos dokumentumot küldjenek, amelyben tájékoztatják őket arról, hogy a járulékfizetéseikre vonatkozó számításoktól függetlenül a nyugdíjuk nem fog csökkenni. A romániaiaknak garanciát kell kapniuk arra, hogy nem csökken a nyugdíj, minden hiba kijavítható, és minden összeg behajtható. A CNPP közlése szerint 3,8 millió nyugdíj emelkedik, ami az összes nyugdíj 83%-a. (Radio România Actualităţi)

Tegnap este előzetes letartóztatásba helyezték a vitatott influencert Andrew Tate-et

Az ügyészség új vádpontokban nyomoz ő és testvére ellen. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Nyomozó Igazgatóság (DIICOT) azután vette őrizetbe és hallgatta ki a gyanúsítottat, hogy a hatóság kiskorúakkal folytatott szexuális cselekmények és gyermekkereskedelem, valamint pénzmosás és tanú befolyásolásának kísérletével vádolja őket. Mint ismeretes a testvérpár ellen már folyamatban van egy bírósági eljárás nemi erőszak és emberkereskedelem miatt Andrew és Tristan Tate, akiknek nagyszámú követőjük van a közösségi médiában, tagadták az összes korábbi vádat. Először 2022 decemberében vették őket őrizetbe Romániában, majd 2023 augusztusában szabadultak a házi őrizetből. (Radio România Actualităţi)

Több mint 500 idős ember vett részt digitális készségfejlesztő workshopokon egy mobiltelefon-társaság által kezdeményezett és a „Romániai Margaréta Királyi Alapítvány” által működtetett projekt keretében

A fővárosban és az ország 10 pontján zajló projekt során az idősek megtanulták, hogyan használják az internetet, a közösségi hálózatokat és az online fizetéseket. A projekt októberig tart.

Amint arról a közszolgálati rádió riportere beszámolt, a 60 év felettiek megtanulták az alapokat, hogyan használják saját okostelefonjukat, hogyan használják a Whatsappot, a Facebookot vagy az egészségmegőrző alkalmazásokat, hogyan osszanak meg információkat és fájlokat, hogyan férjenek hozzá és osszanak meg online szórakoztató tartalmakat, hogyan fizessék ki számláikat online, vagy akár a mesterséges intelligenciával is megismerkedhettek.

Az időseket arra ösztönzik, hogy ismerkedjenek a digitális világgal, és váljanak aktív felhasználókká. A „Nemzedékek összekapcsolása a digitális világban” kísérleti projekt utolsó foglalkozásaira szeptemberben és októberben kerül sor, és csak ezután vehetnek még részt az érdeklődő idősek az idei gyakorlati foglalkozásokon. További részletekért és regisztrációért a 0800.460.001-es ingyenes idősügyi segélyvonal hívható. (Radio România Actualităţi)

A fővárosi polgármesteri hivatal 2035-re 150 km hosszúságú fő kerékpárút-hálózatot tervez megvalósítani

Ez majdnem a háromszorosa a jelenleginek. Az részleteket ma hozták nyilvánosságra egy konferencián, amelyen bemutatták a bukaresti kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó úgynevezett „velo masterplan”-t.

Felicia Mocanu tudósít, a közszolgálati rádió tudósítója elmondta, hogy a projekt kétféle útvonalra épül: a kerékpárutak főhálózatára és a másodlagos hálózatra. A beruházásokat 2035-ig kell befejezni. Egy kilométernyi útvonalra körülbelül 2 millió eurós költségvetéssel számolnak. A munkálatok azt követően kezdődhetnek el, hogy a fővárosi tanács jóváhagyja a projektet. (Radio România Actualităţi)