Realizator: Ciprian Sasu – Seceta a compromis zeci de mii de hectare cultivate cu porumb și floarea-soarelui, iar fermierii din toată țara au înregistrat pierderi foarte mari. În acest context, autoritățile vor să reabiliteze și să extindă infrastructura de irigații. În județul Giurgiu, spre exemplu, se irigă doar 38.000 de hectare, dar se fac lucrări care vor permite dublarea acestei suprafețe. Marcela Petcu ne oferă mai multe informații.
Reporter: Circa 76.000 de hectare din județul Giurgiu vor putea fi irigate după finalizarea lucrărilor la stația de irigații Giurgiu-Răsmirești. În prezent, doar o mică suprafață agricolă este irigată.
Mihai Bădoi, șef serviciu în cadrul ANIF Giurgiu: Din primăvară s-a început reabilitarea celei mai mari amenajări de îmbunătățiri funciare din județ, amenajarea Giurgiu-Răsmirești.
Reporter: Fermierii trebuie, însă, să se asocieze pentru a beneficia de anumite facilități pentru irigații.
Mihai Bădoi: Fără a face aceste organizații, practic nu pot fi prinse în planul de investiții lucrările respective. Deci, la ora aceasta apa se livrează gratis către fermieri. Ba, din contră, statul a venit, și cheltuiala pe care ei o fac cu stația de punere sub presiune și această stație consumă energie electrică, și această stație este subvenționată 50%.
Reporter: În județul Giurgiu sunt constituite 27 de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații./RADOR RADIO ROMÂNIA//astanimir/amirea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (23 august)