Există două lucruri pe care (ar trebui să) le iubim profund în viață: plantele și animalele de companie. De aceea, căutăm plante care „acceptă” animalele de companie și care să nu ne amenințe „bebelușii” cu blană dacă vor fi ronțăite. Este absolut necesar ca cei neinițiați să afle că până și celor mai educate și bine dresate animale ingerarea anumitor tipuri de plante le poate fi fatală, provocând uneori convulsii, tremor sau chiar mai rău (pot duce la deces). Întrucât susținem cu tărie adăugarea plantelor în casa dvs. pentru a vă curăța aerul și a vă îmbunătăți starea de spirit, vă dăm asigurări totodată că prietenul dvs. blănos va fi în siguranță dacă citiți în continuare despre plantele netoxice preferate de animalele de companie, care sunt un adevărat „cușer” pentru pisici și câini, incluzând, de asemenea, toate sfaturile de care veți avea nevoie pentru a vă menține noua plantă fericită în mediul de acasă. Pisicile și câinii sunt membri certificați ai familiei și uneori pot fi la fel de prețioși ca și propriii noștri copii. De cele mai multe ori îi percepem (și bine facem) ca pe niște bebeluși curioși despre aproape tot ce există sub soare. Cu efectiv orice vor intra în contact – că e un pantof, o minge, o pernă, un fir, un fluture, oameni (din fața lor sau de pe ecran) sau chiar flori și plante – cu siguranță vor încerca să sară pe ele, să le zgârie, să le atace, să le lingă, ronțăie sau, mai rău, să le înghită cu totul! Așadar, dacă împărțiți casa cu animale de companie, este important să vă asigurați că toate plantele de apartament sunt sigure pentru câini și pisici. Fie că este vorba de mici răutăți și răzbunări sau de simplă curiozitate, animalele de companie pot fi tentate să mestece la propriu plantele de interior. Dar, în timp ce unele plante de apartament extrem de populare sunt toxice pentru câini și pisici, există totuși o grămadă de opțiuni pe care animalele de companie le acceptă, și care purifică aerul din casa dvs. Cum „bebelușii” noștri care dau din coadă sunt o prioritate, majoritatea „părinților” de animale de companie uită, din motive lesne de înțeles, de dragostea lor pentru flori. Dar, iată că vine și vestea bună! Nu toate florile și plantele sunt dăunătoare, așa că vă puteți bucura de aranjamente florale uimitoare în timp ce prietenul blănos le dă târcoale. Există o mulțime de plante total inofensive și sigure pentru a fi păstrate în casă (sau grădină), laolaltă cu felinele sau câinii care rătăcesc, chiar dacă nu sunt tocmai o gustare ideală pentru animale. Multe dintre aceste flori sunt comestibile și pot fi un plus colorat și gustos la o salată. Petalele de trandafir, violetele, petalele de floarea soarelui, panseluțele, snapdragons și unele gălbenele pot fi toate consumate crude — de câini și oameni. Un sfat de precauție: este esențial să vă asigurați că florile dvs. nu sunt tratate cu insecticide, fungicide sau erbicide, deoarece acestea sunt otrăvuri care vă pot provoca vătămări grave dvs. și animăluțului dvs.


De ce unele plante de apartament sunt toxice?

Unele plante de casă conțin toxine care pot fi dăunătoare animalelor atunci când sunt ingerate. Aceste toxine pot provoca iritații ale sistemului digestiv, vărsături, salivare, greață și dificultăți de respirație. Unii dintre acești compuși toxici pot afecta chiar și organe vitale, cum ar fi ficatul și rinichii. Oxalatul de calciu este un tip de compus chimic găsit în unele plante de apartament care poate fi toxic pentru animalele de companie. Când sunt ingerate, cristalele de oxalat de calciu pot irita gura și gâtul, ducând la salivare, vărsături și dificultăți de respirație. Ingestia poate provoca, de asemenea, probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi afectarea rinichilor și, în cele din urmă, chiar moartea. Plantele de apartament obișnuite cunoscute pentru nivelurile lor ridicate de oxalat de calciu includ: Philodendron, Dieffenbachia, Monstera deliciosa, Caladium, Urechi de elefant (Colocasia esculenta) și Crinii păcii. Chiar dacă aceste plante reprezintă „pauze” de verdeață excelente pentru orice casă sau grădină, proprietarii de animale de companie ar trebui să aibă grijă suplimentară atunci când le aduc în interior și să ia în considerare unde vor fi amplasate sau să opteze pentru plante de apartament sigure pentru animalele de companie. Din fericire, există atât de multe plante de apartament prietenoase cu animalele de companie care vă pot satisface dragostea pentru „verde” și pot adăuga viață casei dvs., totul în timp ce vă păstrează animalele de companie în siguranță.

Plante de apartament tolerate de animalele de companie

Indiferent de stilul de viață sau de tema decorului, există cu siguranță o plantă de apartament tolerată de animalele de companie. De la ferigi rezistente la suculente colorate, aceste plante de apartament sunt perfecte pentru a adăuga viață și personalitate casei dvs, păstrându-vă în același timp prietenii blănoși în siguranță. Pisicile sunt creaturi faimoase pentru curiozitatea lor și pot avea mai multe șanse să „probeze” plantele de apartament decât câinii. Din fericire, există o mulțime de opțiuni sigure pentru animale de companie și pentru pisici! Este deja notorie atracția pisicilor de a sări și a se juca cu frunzișul agățat, așa că dacă alegeți plante sigure pentru pisici, cum ar fi un lanțul inimilor, viță de vie de begonia Rex (Cissus dicolor), plante păianjen sau cactuși de Crăciun (Schlumbergera), pisica dvs. poate să smulgă liniștită bucăți din ea. Bine, de preferat ar fi să o poziționați undeva mai sus! Ferigile sunt o alegere excelentă pentru proprietarii de pisici. Feriga Boston, feriga Maidenhead și polipodul auriu (Phlebodium aureum) sunt toate alegeri sigure cu pisicile în jur. Dacă doriți niște flori, încercați orhideele de molii (Orhideea Phalaenopsis) sau optați pentru plante cu frunze izbitoare precum Planta de rugăciune (Maranta leuconeura), Calathea orbifolia sau copacul banilor (Pilea peperomioides). Dacă doriți ceva mai exotic, încercați o plantă de ananas (Ananas comosus).

  • Planta păianjen (Chlorophytum comosum) – Cunoscută pentru rezistența și capacitatea sa de a se dezvolta în condiții de lumină scăzută, planta păianjen este o alegere clasică atât pentru pasionații de plante, cât și pentru proprietarii de animale de companie. Este netoxic pentru animalele de companie, ușor de îngrijit și poate atârna în coșuri, pe rafturi sau poate sta pe blaturi. Această plantă clasică de apartament există încă din epoca victoriană, rămânând și astăzi o alegere populară datorită cerințelor sale ușoare de îngrijire și frunzișului atractiv. Planta păianjen crește rapid, producând lăstari noi care coboară din tulpina principală ca niște picioare de păianjen. Preferă lumina strălucitoare, indirectă și solul umed, dar nu necesită prea multă atenție în general.
  • Feriga Boston (Nephrolepis exaltata) – O altă alegere populară pentru plantele de apartament pe care animalele de companie le acceptă este Feriga Boston. Este o alegere excelentă pentru cei care doresc să adauge un strop de verde în casa lor și este cunoscută pentru capacitatea sa de a purifica aerul din spațiul tău.
  • Planta de rugăciune (Maranta leuconeura) – Maranta sau planta de rugăciune este cunoscută pentru frunzișul său vibrant, care este marcat cu modele îndrăznețe, colorate. Este planta de apartament perfectă pentru o masă sau un birou, deoarece este mică, dar interesantă vizual. O altă plantă de apartament netoxică.
  • Haworthia – Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni suculente robuste și interesante din punct de vedere vizual, Haworthia este perfectă. Are frunze groase, țepoase, care vin în multe culori și se potrivesc bine cu ghivece sau recipiente mici. De asemenea, are o întreținere incredibil de redusă, ceea ce o face o alegere excelentă pentru noii părinți adoptivi ai plantei.
  • Neanthe Bella Palm (Chamaedorea elegans) – Acest palmier pitic este cunoscut și sub numele de palmierul de salon sau palmierul norocului. Este o opțiune populară datorită frunzișului său stufos. Neanthe Bella are o întreținere foarte redusă, necesită udare minimă și nu este toxică pentru animalele de companie.
  • Palmierul Kentia (Howea forsteriana) – Este o plantă de apartament frumoasă, adesea folosită ca piesă decorativă în spațiile de acasă și de birou. Este o specie de palmier cu întreținere redusă, cu frunze grațioase, arcuite, care pot ajunge până la 3 m înălțime, atunci când sunt complet crescute. Frunzele sale luxuriante, verzi fac din ea o plantă grozavă. În plus, se dezvoltă în condiții de lumină medie, făcând-o o alegere minunată pentru orice cameră din casă.
  • Feriga de sparanghel (Asparagus setaceus) – În ciuda numelui, ferigă de sparanghel nu este de fapt o ferigă, ci o plantă cu flori din familia crinilor. Este o plantă de interior atractivă, cu frunze delicate, verzi și flori albe mici. În ceea ce privește îngrijirea, preferă solul umed și lumina puternică, indirectă, toate acestea făcând-o ideală pentru plasarea într-o baie sau altă zonă umedă.
  • Pana cocoșului (Aspidistra elatior) – Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni cu întreținere redusă, care necesită lumină și udare minime, pana cocoșului este exact pentru dvs. Frunzele sale groase îi conferă capacitatea de a rezista la temperaturi extreme și poate supraviețui chiar și în colțurile întunecate ale casei. Nu este toxic pentru animalele de companie și are un aspect elegant care adaugă prestanță oricărui spațiu.
  • Arborele de bani (Pachira acvatic) este o alegere populară pentru proprietarii de animale de companie. Acest copac veșnic verde este cunoscut pentru trunchiul său împletit și frunzele verzi strălucitoare. Poate atinge înălțimi de până la 3 m când este complet crescut, fiind o „piesă” excelentă în case și birouri. În ciuda dimensiunilor sale mari, Arborele Banilor este incredibil de ușor de îngrijit și necesită udare minimă și lumină solară pentru a se dezvolta.
  • Echeveria – Această suculentă se caracterizează prin frunzele sale plinuțe, în formă de rozetă, care vin într-o gamă largă de culori, de la albastru prăfuit până la violet intens. Este ușor de îngrijit, deoarece pot trece zile (sau chiar săptămâni) fără să aibă nevoie de apă, ceea ce o face ideală pentru cei care ar putea uituci. Echeveria nu este toxică pentru animalele de companie.
  • Cactusul Crăciunului (Schlumbergera) – Cactusul Crăciunului este cunoscut pentru florile sale vibrante, festive, care apar în jurul sezonului sărbătorilor. Acest soi de cactus nu este toxic pentru animalele de companie și are un nivel scăzut de aciditate, care poate provoca iritații ale pielii la unele animale. De asemenea, este ușor de îngrijit, necesitând lumină solară și udare minime.
  • Coarnele cerbului (Platycerium Bifurcatum) este o plantă de apartament cu aspect unic, netoxică pentru animalele de companie și ușor de îngrijit. Se caracterizează prin frunzele sale mari și plate, care seamănă cu coarnele unei căprioare și pot fi atârnate de perete sau așezate pe rafturi sau mese. Feriga de cerb se va dezvolta în lumina puternică, indirectă a soarelui și preferă un nivel ridicat de umiditate. Pentru o hidratare optimă, pulverizați în mod regulat frunzele cu apă.
  • Planta șarpe (Sansevieria trifasciata) – Această perenă veșnic verde este una dintre cele mai populare plante de apartament și este cunoscută pentru frunzele sale dramatice, lungi, cu margini galbene.
  • Areca (Dypsis lutescens ) – Acest palmier rezistent este cunoscut pentru frunzișul său verde luxuriant și capacitatea de a tolera condiții de lumină scăzută. Este o opțiune excelentă pentru casele cu animale de companie, deoarece este netoxică și are o întreținere destul de redusă, necesitând udare și tăiere minime, la fiecare câteva luni.
  • Planta ZZ (Zamioculcas zamifolia) – Dacă doriți o plantă care să arate impresionant, fără a avea o întreținere ridicată, atunci aceasta ar putea fi o opțiune grozavă! Planta ZZ are frunze verzi lucioase care seamănă cu tulpinile de bambus, ceea ce o face o alegere atrăgătoare pentru orice cameră din casă.
  • Planta de bani din China (Pilea peperomioides) – Cu frunzișul său distractiv, unic, tinde să crească asimetric, cu excepția cazului în care sunteți sârguincioși în a o roti. Planta de bani chineză este netoxică, ciudată, iar frunzele asemănătoare monedelor sunt ceroase și strălucitoare, perfect satisfăcute în lumină medie spre puternică. Și când vedeți că „puii” încep să crească, răspândiți-i și dați-i prietenilor dvs. Udați planta la fiecare săptămână sau două și rotiți-o la 180 de grade de fiecare dată când o udați, astfel încât să crească mai simetric.
  • Soiuri Hoya – Hoyas, cu frunzele lor groase și tulpinile lemnoase, sunt completări minunate pentru orice încăpere mai luminoasă din casa dvs. Există zeci de soiuri din care să alegeți și toate ar trebui tratate mai mult ca niște suculente decât ca plante tradiționale cu frunze. Suntem parțial îndrăgosiți de hoya carnosa pentru stropii de roz, alb și roșu din frunzele în curs de dezvoltare. De asemenea, puteți găsi hoya în formă de inimă, soiuri cu frunze slabe, tubulare (numite hoya linearis ), și chiar hoya cu frunze ondulate care arată aproape ca niște panglici. Dacă hoya dvs. este într-un colț luminos, va avea nevoie de udare mai frecventă. Hoya poate tolera lumina slabă, dar vor crește mult mai repede (iar soiurile pestrițe vor avea o culoare mai vibrantă) în situații de lumină mai accentuată. Acestea fiind spuse, dacă hoya dvs. se află într-o zonă cu lumină slabă, are nevoie de udare doar aproximativ o dată pe lună. Dacă frunzele încep să se simtă subțiri, să arate încrețite și și-au pierdut ușor strălucirea, este timpul să o udați din nou.
  • Planta de cauciuc (Peperomia obtusifolia) – Nu confundați puiul de plantă de cauciuc cu un arbore de cauciuc (ficus elastica). Peperomia obtusifolia are frunze groase, ceroase, cu mare personalitate. Puteți găsi versiuni de culoare verde strălucitor sau pestrițe care au stropi de verde deschis și închis. Deși planta de cauciuc preferă condiții de lumină medie spre mare, va tolera lumina slabă (va crește doar puțin mai încet). Udați-o săptămânal sau ori de câte ori observați că solul este foarte uscat.
  • Calathea Orbifolia – Această plantă de apartament are nevoie de umbră parțială, ceea ce o face perfectă pentru un suport de plante sau un raft într-un dormitor care nu primește multă lumină naturală. Calatheas nu iubește soarele (le arde frunzele), dar un program regulat de udare vă va asigura că planta rămâne sănătoasă și hidratată, la fel și păstrarea acesteia într-o cameră cu temperaturi de 15–25 de grade C. De asemenea, se bucură de o umiditate mare, așa că luați în considerare aburirea obișnuită sau păstrarea acestuia lângă un umidificator.
  • Planta cu buline – Această plantă uimitoare crește până la 90 de cm picioare înălțime în aer liber, în Madagascarul său natal. Într-un ghiveci din interiorul casei tale, totuși, această frumusețe pătată crește până la doar aproximativ 25 de cm înălțime. Acestor plante exotice le place lumina strălucitoare, indirectă și o cantitate moderată de umiditate în sol în orice moment.
  • Bromeliacea – Dacă doriți să aduceți o atmosferă tropicală spațiului dvs., nu căutați mai departe decât o bromelie strălucitoare. Bromeliadele, care au flori ce pot dura până la câteva luni, vor înviora orice cameră în care le așezați. Au nevoie de mult flux de aer, așa că vă sugerăm o zonă deschisă, cu ferestre și lumină indirectă a soarelui, cum ar fi un living, o bucătărie sau un dormitor. Lumina strălucitoare, indirectă, va asigura că bromeliadele dvs. vor înflori la cea mai bună capacitate, la fel și o udare amănunțită la fiecare una sau două luni. Dacă spațiul dvs. este foarte uscat, asigurați-vă că o păstrați lângă un umidificator.
  • Coada lui Burro – Cunoscută și sub numele de Coada măgarului, această suculentă superbă va aduce un plus minunat familiei dvs. de plante (adăugați-o într-un ghiveci suspendat!) și este, de asemenea, netoxică pentru pisici și câini.
  • Bambus – Plante minunate care necesită puțină întreținere, bambușii sunt una dintre cele mai bune opțiuni care primește cu brațele deschise animalele de companie.
  • Zebra Haworthia – O suculentă frumoasă și delicată, ca o zebră, haworthia este un cadou grozav și este foarte ușor de îngrijit.
  • Orhidee – Puteți să vă încărcați casa cu această plantă drăguță oricât veți dori – este complet sigură pentru câinele sau pisica dvs.
  • Violeta africană (Saintpaulia) – Sunt una dintre cele mai populare plante de apartament cu flori sigure pentru animalele de companie. Înfloresc la lumină slabă și se dezvoltă la temperaturi moderate și umiditate medie. Lumină: soare parțial. Apă: Nu o lăsați să stea în apă. Sol: bine drenat, dar umed, acid, neutru. Sfat: În timp ce frunzele și florile violetei africane nu sunt toxice pentru animalele de companie, ele pot absorbi orice îngrășământ pe care îl alegeți și acest lucru ar putea fi dăunător dacă frunzele sunt apoi ingerate. Așadar, dacă pisica sau câinele dvs. are un istoric în ceea ce privește mestecarea plantelor de apartament, găsiți un îngrășământ netoxic sau natural pe care să îl folosești pentru violetele africane.
  • Lacrimi de înger (Soleirolia soleirolii) – Covorașul târâtor de frunze verzi minuscule de Soleirolia soleirolii adaugă caracter terariilor, coșurilor mici suspendate și ca plantă însoțitoare în jurul bazei arborilor de interior. Aceste plante acoperă solul, ceea ce ar putea descuraja animalele de companie cărora le place să sape în plantele de apartament. Lumină: soare parțial până la umbră. Apă: Ar trebui să rămână constant umedă. Sol: Lumos bogat, umed, ușor acid
  • Bananier (Musa spp.) – Bananierul, prietenos cu animalele de companie, este o plantă cu accent dramatic, care crește până la o înălțime de aproape 2 m sau mai mult, deși soiurile pitice depășesc între 60 și 120 de cm. O tulpină centrală se împarte în frunze lungi și late, care sunt uneori folosite în bucătăria tropicală pentru a aburi sau pentru a servi mâncarea. Destul de sigură pentru a servi hrana oamenilor, nu este surprinzător că această plantă este listată ca netoxică de către ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals – Societatea Americană pentru Prevenirea cruzimii față de animale), ceea ce o face o plantă de apartament sigură pentru pisici și câini. Această plantă tropicală de apartament are nevoie de condiții care să-și reproducă habitatul natural pentru a se dezvolta, inclusiv sol bogat, lumină puternică și udare regulată. Lumină: plină. Apă: Udați regulat și mențineți umed. Sol: argilos, bine drenat, acid
  • Gloxinia (Sinningia speciosa) – Hibrizii Gloxinia sunt o plantă de apartament compactă, cu flori, cu o înălțime între 15 și 25 de cm. Este o plantă care preferă lumina scăzută și trebuie ferită de lumină puternică, directă. Necesită udare frecventă; solul trebuie menținut umed în timpul perioadei de creștere. Dacă sunteți în căutarea unei plante de apartament înflorite care să fie sigură pentru câini și pisici, gloxinia este o alegere uimitoare. Frunzele groase și ciufulite și florile simple sau duble (văzute frecvent în alb, roșu, roz, lavandă, violet sau albastru) nu sunt toxice pentru câini și pisici. Deoarece majoritatea acestor plante sunt hibrizi Sinningia speciosa, există o mare varietate în forma și culorile florilor.
  • Planta carnivoră Dionaea muscipula – Plantele carnivore aduc un plus distractiv și funky la o colecție de plante de apartament, dar ce se întâmplă când pisicuța dvs vrea să se arunce într-una dintre acele capcane când se închid? Dionaea muscipula nu este toxică pentru pisici și câini, așa că o ronțăială curioasă nu va duce la o excursie la medicul veterinar.

Lumina puternică și irigarea cu apă distilată vor menține aceste plante prietenoase cu animalele de companie în starea propice prinderii muștelor.

  • Planta de aer (Tillandsia stricta) – Plantele de aer nu sunt flori tipice de apartament; ca epifite, nu cresc în sol. În schimb, veți dori poate să le atașați la o placă sau un alt suport cu suprafață solidă. De dragul plantei și pentru a preveni ca frunzele rigide să atragă atenția pisicii, fixați-o cu lipici, sârmă sau sfoară. Rețineți că pentru a uda planta de aer, va trebui să o scufundați în apă timp de 10 până la 30 de minute la fiecare săptămână sau două. Lumină: soare parțial. Apă: Înmuiați de două ori pe săptămână sau aburiți-o pe tot parcursul săptămânii
  • Planta prieteniei (Pilea involucrata) – Pilea involucrata este o plantă cu tulpini fragile, care prosperă în condiții de umiditate ridicată. Se descurcă bine ca specimen de terariu, ceea ce face și mai puțin probabil ca pisica sau câinele dvs. să-i aplice o ciuguleală neautorizată. Este una dintre cele mai bune plante pentru animalele de companie, dar și pentru a fi expuse absolut în orice cameră din casa dvs. Lumină: soare parțial. Apă: Păstrați constant umed. Sol: argilos, umed dar bine drenat, acid, neutru.
  • Peperomia (Peperomia spp.) – Diversitatea culorilor și texturilor din specia Peperomia le menține pe lista scurtă a plantelor de apartament populare. Nu sunt toxice pentru pisici și câini, arată grozav în recipiente și nu vă deranjează dacă uitați ocazional să le udați. Lumină: Soare total sau parțial. Apă: Lăsați partea de deasupra (de doi centimetri) a solului să se usuce între udări. Sol: umed, dar bine drenat, neutru până la acid
  • Planta Mozaic (Fittonia albivenis) – Pe lângă planta mozaic, una dintre denumirile comune ale Fittonia albivenis este „planta nervoasă”, care are sunetul de rău augur a ceva care afectează sistemul nervos. Cu toate acestea, această nativă din pădurea tropicală, cu frunze minunate cu nervuri albe sau roz nu este toxică pentru pisici și câini. Această plantă de apartament mică și sigură prosperă în lumină slabă cu udare moderată. Cu toate acestea, necesită un mediu foarte umed. Având în vedere acest lucru, o baie este un spațiu ideal de interior.
  • Iedera roșie sau planta de vafe (Hemigraphis alternata) – Frunzele texturate ale plantei de vafe (Hemigraphis ‘Exotica’) oferă interes pentru toate anotimpurile celor care nu cultivă plante de apartament cu flori. Lumina indirectă strălucitoare va ajuta la menținerea coloraturii de violet, fără albirea frunzelor. Plantele de vafe sunt cunoscute ca purificatoare de aer grozave, menținând mediul sănătos pentru dvs și pentru animalul de companie. Lumină: lumină puternică, indirectă. Apă: Udați-o o dată până la două ori pe săptămână. Sol: bogat, bine drenat
  • Palmierul curmal sau finicul – Vrei să vă uimiți oaspeții protejându-vă în același timp și animalele de companie? Nu căutați mai departe decât un palmier curmal. Cunoscut și sub numele de palmier Robellini, este una dintre numeroasele soiuri din familia Arecaceae (inclusiv palmierul Bamboo, palmierul Areca și palmierul chinezesc) care pot înflori în interior, păstrând în același timp animalele de companie în siguranță. Va deveni un punct focal în orice cameră pe care alegeți să o onorați cu prezența sa. Păstrați palmierul de curmal în lumina puternică, indirectă a soarelui și aveți grijă să nu udați în exces.
  • Ierburi – Busuiocul, rozmarinul și cimbru sunt ierburi grozave de bucătărie care sunt absolut sigure pentru gustarea animalului dvs. de companie. Aceste plante iubesc lumina directă, așa că lăsați-le să stea lângă o fereastră toată ziua. Udați în mod regulat și așteptați ca semințele să fie recoltate între 75 și 100 de zile, în funcție de plantă.
  • Trandafiri – Există peste 100 de specii ale acestor arbuști pereni lemnoși din familia Rozacee, toate fiind recunoscute ca în general inofensive din punct de vedere chimic pentru animalele de companie obișnuite, cum ar fi câinii, pisicile și caii. Dar nu vă lăsați înșelați, căci nu toate plantele sau florile cu trandafiri atașați de acest nume sunt la fel de nevinovate. Iată câteva exemple de plante de trandafiri care pot fi periculoase pentru prietenii dvs. blănoși atunci când sunt ingerate din cauza riscurilor potențiale de toxicitate: Primrose, Trandafir de Crăciun, Trandafir de deșert, Rosebay și Trandafir de mușchi (o suculentă). Spinii trandafirilor tipici cu tulpina lungă pot fi un „steag roșu”, deoarece pot provoca zgârieturi și răni în cazul în care pisica dvs. curioasă se aruncă asupra lor.
  • Gerbera – Margareta Gerbera este o floare plină de culoare, prietenoasă cu animalele de companie, pe care „părinții” de câini și pisici o pot adora toată ziua, fără a se simți vinovați. Înflorind în cele mai vibrante nuanțe de roz, roșu, galben și alb, margaretele gerbera sunt extrem de populare și reprezintă fericirea, veselia și puritatea. Cu toate acestea, deoarece florile sau orice plantă nu este o parte obișnuită a alimentației zilnice a bebelușului cu lăbuțe, ar fi înțelept să țineți aranjamentele florale cu margarete gerbera departe de el.
  • Floarea soarelui – Cu flori mari, strălucitoare, galbene și însorite, floarea soarelui (Helianthus spp.) poate face oricui ziua mai frumoasă, dar și de 10 ori mai bună, într-o clipă. Vești și mai bune, nu există nimic otrăvitor la aceste frumuseți iubitoare de soare. Acest lucru este valabil atât pentru animale, cât și pentru oameni. Floarea soarelui poate fi consumată sau luată în scopuri medicinale sau recreative, fără efecte adverse. Frunzele și petalele sale sunt frecvent utilizate ca tincturi pentru ameliorarea tusei. Semințele de floarea soarelui, după cum bine știți, nu sunt doar gustări gustoase, ci sunt surse excelente de minerale benefice, cum ar fi mangan, seleniu, fosfor, magneziu, vitamina B6, acid folic și niacină.
  • Petunie – Petuniile sunt plante cu flori izbitoare originare din America de Sud. Înfloresc în flori vibrante în toate culorile imaginabile, cu excepția albastrului și cresc sălbatic în special în lunile de vară. Ele sunt listate la florile netoxice de către ASPCA pentru animale de companie. Există patru tipuri majore de petunie:

– Grandiflora – Cele mai vechi tipuri de petunie s-au dezvoltat în 1975. Această varietate are buchete impresionante care cresc până la 12 cm. Seria Grandiflora petunia include Ultra, Dream, Storm, Daddy, Supermagic, Supercascade.

– Multiflora – Plante mai mici, cu numeroase flori, care prosperă în climate vântuloase. Aceste serii de petunie includ Primetime, Celebrity, Carpet, Horizon și Mirage.

– Milliflora – Petunii miniaturale care sunt cultivate cel mai bine în coșuri suspendate: Picobella și Fantasy.

– Curgătoare – Aceste petunii au capacitatea de a se răspândi până la 120 de cm, făcându-le minunate pentru acoperirea solului.

  • Zinnia – Un alt membru arătos și prietenos cu animalele de companie al familiei de margarete, zinnia este considerată sigură pentru pisici și câini. Aceste flori, care pot trece ca un geamăn identic al margaretelor și daliilor, înfloresc uimitor de prolifice, mai ales în timpul verii. Zinnia vine într-o gamă largă de culori, inclusiv violet, liliac, roșu, multicolor, cu excepția albastrului adevărat.
  • Aster – Asterii sunt plante perene și flori care se acomodează cu animalele de companie și cu oricine ar dori să le aibă. Cu florile lor fermecătoare asemănătoare margaretelor, care vin în nuanțe atrăgătoare, inspirate de toamnă, de roz, albastru și alb, sunt, de asemenea, o încântare de a le avea în grădină, deoarece atrag păsările, fluturii și albinele.
  • Gălbenele – Aceste superbe plante cu flori anuale inaugurează o doză fericită de soare cu petale în diferite nuanțe de aur, cupru și portocaliu. Au o asemănare ciudată cu margaretele și garoafele. Numită și Iarba Soarelui, gălbenelele sunt oferite zeilor și zeițelor antice în timpul tradițiilor indiene, cum ar fi Durga Puja. În Mexic, florile aurii sunt oferite celor dragi în timpul Dia de Los Muertos. Galbenelele au 56 de specii împărțite în două mari genuri, Tagetes si Calendula. Frumusețea gălbenelelor constă în faptul că acționează, de asemenea, ca repelente naturale împotriva țânțarilor și a altor insecte, în timp ce sunt complet netoxice pentru pisici și câini.
  • Gura leului sau Snapdragons – Căutați o plantă anuală minunată pentru a o adăuga în curtea dvs.? Strălucitorii și gălăgioșii Snapdragons sunt o altă floare sigură pentru câini. Nu numai că adaugă un farmec serios caselor și grădinilor, ci sunt și non-toxice pentru animalul dvs. de companie. Cel mai sigur mod de a crește snapdragons este din semințe, astfel încât să vă puteți asigura că florile nu conțin îngrășăminte și pesticide care nu sunt sigure pentru animalele de companie.
  • Panseluțe – Vii și dulci, aceste flori minunate nu sunt doar non-toxice pentru câini, ci se pare că sunt și gustoase. Panseluțele vin într-un curcubeu de culori, inclusiv albastru, alb, galben, roșu, portocaliu și violet, așa că există ceva care să mulțumească tuturor. Panseluțele, care sunt rude apropiate ale violetelor, pot fi cumpărate ca plante vii sau crescute din semințe.

Plante otrăvitoare pe care ar trebui să le țineți departe de animalele dvs. de companie

Dacă dețineți totuși o plantă despre care ați aflat că este toxică pentru animalul dvs. de companie, plasați-o într-un loc unde nu poate ajunge. Acest lucru ar putea însemna să o așezați pe un raft înalt care este inaccesibil pentru animalul de companie sau să o creșteți afară ca plantă în ghiveci în aer liber, unde animalul de companie nu o poate ronțăi. În cazul unei varietăți mai mari de plante, cum ar fi suculentele, multe dintre ele, ca haworthia, dexemplu, sunt sigure pentru pisici și câini, dar este important să cunoașteți diferitele specii de suculente, întrucât nu toate le priesc animalelor de companie. Totodată, lavanda nu este considerată o plantă sigură de crescut în aer liber pentru pisici și câini. Are compuși chimici care sunt toxici pentru pisici, câini și cai și pot provoca probleme digestive.

  • Crinii au o reputație atât de proastă de a fi toxici pentru pisici, încât, în SUA, Linia de asistență pentru otrăvirea animalelor de companie are o campanie de educație dedicată numită „Fără crini pentru pisici”. Otrăvirea cu crin provoacă insuficiență renală acută la pisici. Toate părțile plantelor de crin sunt toxice, inclusiv frunzele, rădăcinile, petalele și polenul. Chiar și apa dintr-o vază cu crini poate fi toxică. Acest lucru este valabil pentru anumiți crini (cei clasificați în genurile Lilium și Hemerocallis ), inclusiv crinul familiar, crinul de Paște, crinul de o zi și crinul Stargazer. Alte tipuri, inclusiv crinul calla, crinul păcii și crinul peruan, sunt mult mai puțin toxici pentru pisici, provocând iritații la nivelul gurii și stomacului, dar fără daune de durată. Principiul toxic și mecanismul de acțiune toxică pe care crinii îl au asupra prietenilor noștri feline este necunoscut, dar plantele provoacă leziuni celulelor renale și duc rapid la insuficiență renală potențial ireversibilă.
  • Palmieri sago – Palmierii sago arată ca palmierii bonsai și poartă multe nume: palmier coontie, palmier de carton, cicade și zamias și sunt clasificați în genurile Cycas, Zamia și Macrozamia. Sunt plante obișnuite de casă și sunt plantate și în grădinile în aer liber din regiunile subtropicale precum California și Florida. Toate părțile palmelor Sago sunt toxice pentru pisici, deoarece toate părțile conțin un agent toxic numit cicazină. Otrăvirea cu cicazină poate duce la tulburări gastrointestinale, urmate de simptome ale sistemului nervos și leziuni hepatice severe. Linia de asistență pentru otrăvirea animalelor de companie din SUA avertizează că, dacă o pisică sau un câine mănâncă palmier Sago, are nevoie de asistență medicală imediată – și chiar și animalele de companie care sunt tratate rapid și cu atenție au doar 50% șanse de a supraviețui incidentului.
  • Azalee și Rododendroni – Foarte strâns înrudite, aceste plante sunt ambele clasificate în genul Rhododendron. Pentru pisici, toate părțile acestor arbuști sunt toxice atunci când sunt consumate. Grayanotoxinele sunt vinovate, provocând tremor, convulsii, ritm cardiac anormal și vărsături, printre alte simptome. Din fericire, majoritatea pisicilor își revin atunci când primesc un tratament veterinar prompt.
  • Dieffenbachia – Această plantă de casă cu formă obișnuită și frunze în două tonuri, este un element de bază în holurile hotelurilor și ferestrele însorite din întreaga lume. Dacă o pisică mușcă planta sunt eliberate cristale insolubile de oxalat de calciu. Aceste cristale minuscule, ascuțite ca un ac provoacă iritații ușoare până la moderate la nivelul gurii și tractului digestiv. În rare ocazii, cristalele provoacă umflarea căilor respiratorii ale pisicii, ceea ce face dificilă respirația. Majoritatea expunerilor la Dieffenbachia sunt ușoare până la moderate, dar unele pot fi și foarte grave.
  • Canabis – Nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că atunci când o pisică mestecă o plantă de canabis, poate avea mișcări necoordonate sau poate deveni adormită. Canabisul medicinal este folosit pentru pisici, în special uleiul CBD, despre care PetMD îl ia în discuție ca fiind un remediu pentru inflamație, anxietate și durere. Dar uleiul CBD este un produs rafinat care nu conține THC psihoactiv pentru care este cunoscută planta. Pe lângă dezorientare și somnolență, mestecatul unei plante de canabis poate face pisica să aibă vărsături, tensiune arterială scăzută, convulsii și chiar comă. În cazuri rare, pisicile au murit din cauza expunerii la canabis. Pe măsură ce canabisul legal, recreațional și cel medicinal devin din ce în ce mai comune, este important să feriți pisicile și să le țineți departe de aceste plante potențial periculoase.
  • De asemenea, ATENȚIE la plantele de sărbători – Vâscul, irisul și Amarilis sunt toate periculoase pentru pisici. Buchetele de primăvară prezintă adesea crini de Paște, precum și narcise, lalele și Narcissus papyraceus, una dintre puținele specii cunoscute sub numele de paperwhite, care toate prezintă riscuri dacă sunt mâncate de pisici.

* Pe lângă cele menționate mai sus, am întocmit și o scurtă listă de flori pe care ar trebui să le evitați cu orice preț, fie ca plantă cu flori, fie ca parte a unui aranjament floral, dacă aveți un bebeluș cu lăbuțe.

  • Azalee
  • Păsărea Paradisului
  • Lalele
  • Narcise
  • Iriși
  • Poinsettia sau Floarea Crăciunului
  • Leandru
  • Narcisa
  • Wisteria sau Glicină

Ce să faceți în cazul în care pisica mănâncă planta greșită

Credeți sau nu, Societatea Americană pentru Prevenirea cruzimii față de animale listează nici mai mult nici mai puţin de 417 soiuri de plante care sunt toxice pentru pisici, precum și 569 care nu sunt toxice. Destul de șocant, în opinia noastră! Până la urmă cum reușesc pisicile străzii să trăiască o viață lungă și sănătoasă dacă sunt înconjurate de plante potențial periculoase? Răspunsul este parțial în definiție. Toxic înseamnă că o plantă poate provoca daune, dar tipul și severitatea daunelor variază foarte mult. Unele plante toxice provoacă o erupție cutanată sau vărsături care sunt iritante, dar nu periculoase pe termen lung, în timp ce altele pot provoca leziuni severe ale organelor interne, ducând la probleme care pun viața în pericol, cum ar fi insuficiența renală. Pisicile sunt animale carnivore, deci de ce mănâncă plante? Ar putea exista o deficiență nutrițională în dieta unei pisici care să o determine să guste materie vegetală, explică doctorii. De asemenea, pisicile ar putea căuta mai multă umiditate în dieta lor, mai ales dacă mănâncă în principal bobițe uscate. Sau pisica ar putea simți greață și caută plante care să ajute la inducerea vomei în mod intenționat, spun tot ei. Cele mai multe interacțiuni negative dintre pisici și plante au loc atunci când pisica mestecă sau mănâncă o plantă. Contactul cu pielea poate provoca uneori și iritații. Unele plante, cum ar fi cactusul creion (Euphorbia tirucalli), conțin o seva lăptoasă care poate provoca dermatită (inflamație a pielii) la contactul cu zonele corpului care au părul redus ca mecanism de protecție, spun veterinarii. În mod similar, la fel ca și oamenii, iedera otrăvitoare și stejarul otrăvitor pot provoca reacții cutanate pruriginoase și formatoare de vezicule la pisici, dacă uleiurile toxice pot trece prin blana pisicii.

Simptome comune ale otrăvirii cu plante la pisici și câini

Există o întreagă gamă de semne la care trebuie să fiți atenți când vine vorba de otrăvire la animalele de companie. Simptomele pot varia în funcție de tipul de plantă, de floare sau de soiul specific și de severitatea expunerii sau chiar de cantitatea pe care a apucat să o ingereze – una e să ciugulească puțin din floare și alta să o înghită cu totul. Animalele de companie care au ingerat plante sau flori toxice pot suferi de probleme gastrointestinale ușoare până la severe, convulsii și probleme neurologice, intoxicații ale inimii, intoxicații ale rinichilor sau intoxicații hepatice. Unele simptome timpurii de otrăvire la animalele de companie includ de obicei:

  • Letargie
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Vărsături
  • Salivare excesivă
  • Deshidratare
  • Urinare necontrolată sau sete
  • Depresie
  • Sângerarea gingiilor
  • Agitaţie
  • Scaune negre sau sângeroase
  • Sângerare nazală
  • Sângerarea gingiilor

În mod normal, pisicile și câinii ar putea avea accese bruște de vărsături și diaree atunci când mănâncă ceva cu care stomacul lor nu este de acord. Ar trebui să se rezolve de la sine în câteva zile. Cu toate acestea, dacă vedeți că animalul dvs. de companie suferă de doar câteva dintre simptomele de mai sus, pentru mai mult de 24 de ore, indiferent dacă aveți flori sau plante prin casă, va fi necesară o vizită la medicul veterinar. În unele cazuri, chiar de urgență! Sunt șanse ca aceștia să fi fost expuși la alte materiale toxice la fel de periculoase, cum ar fi: medicamente pe bază de prescripție medicală pentru oameni (Tylenol, antidepresive, opiacee, pilule contraceptive, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – AINS), ciocolată, avocado, stafide, xilitol, cafea, băuturi alcoolice, nuci de macadamia, naftalină, antigel, clor, otravă de șobolani, îngrăşământ, vopsea cu plumb, medicamente pentru purici pentru câini (care sunt dăunătoare pisicilor).

 Dacă pisica dumneavoastră mănâncă un crin sau altă plantă toxică, există o serie de potențiale tratamente care ar putea fi folosite de medicul veterinar:

  • Decontaminare – Un medicament emetic (care provoacă vărsături) sau un catartic (care purifică), precum cărbunele activat, poate fi folosit pentru a elimina toxinele din tractul digestiv.
  • Diureza – Fluide IV (intravenoase) sau subcutanate pot fi administrate pentru a elimina toxinele și metaboliții din organism.
  • Monitorizare. Medicul veterinar va testa sângele pisicii pentru semne de insuficiență renală, cum ar fi niveluri crescute de metaboliți care sunt în mod normal eliminați de rinichi. Veterinarul poate monitoriza, de asemenea, urina pentru a determina dacă părțile adecvate de lichid care intră în organism ies sub formă de urină. Pisicile mai în vârstă s-ar putea să nu răspundă la tratament la fel de bine ca pisicile mai tinere, deoarece majoritatea pisicilor dezvoltă boli de rinichi odată cu înaintarea în vârstă. Atunci când rinichii nu funcționează corect de la început, este mai dificil să readuceți o pisică la o stare bună de sănătate după expunerea la substanțe toxice.

Cum să vă protejați animalele de companie de otrăvirea cu plante

Desigur, prima recomandare logică pe care o veți auzi este aceea de a rămâne fideli listei de flori care priesc animalelor de companie și pe care deja v-am oferit-o. Desigur, ea este mult mai lungă și o găsiți pe site-urile specializate în protecția animalelor. Dar, există și alte sfaturi pentru „părinții” de animale de companie iubitori de flori:

  • Educați-vă prietenii apropiați și familia despre florile care cad bine animalelor de companie pe care v-ar plăcea să le primiți.
  • Puneți-vă plantele de orhidee și alte plante cu flori într-o anumită parte a casei care este izolată de animalul obraznic. Poate fi veranda din față, o cameră mai retrasă, biroul de acasă sau orice spațiu cu o ușă sau paravan la care pisica sau câinele dvs. nu poate avea acces fără supraveghere.
  • Încercați să vă fabricați propriul repelent natural pentru animale de companie. Există o serie de recenzii bune despre spray-urile cu oțet și pudrarea cu scorțișoară și piper cayenne.
  • Atârnați-le în cârlige – Florile, nu animalele! Lăsând gluma deoparte, credem că plantele suspendate, în special orhideele în cascadă, arată super șic și fermecător.
  • Verificați întotdeauna plantele și florile care sunt inofensive pentru animalele de companie. Consultați lista exhaustivă online înainte de a cumpăra o plantă de interior sau de a comanda un aranjament floral fie pentru dvs., fie pentru o persoană dragă care locuiește cu un câine sau o pisică. Fiți responsabili!

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.architecturaldigest.com/story/pet-friendly-houseplants

https://www.canadianliving.com/life-and-relationships/pets/mediagallery/10-beautiful-pet-friendly-plants-you-can-feel-good-about-keeping-in-your-home

https://www.thespruce.com/safe-houseplants-for-pets-4588752

https://www.rover.com/uk/blog/flowers-safe-for-dogs/

https://orchidrepublic.com/blogs/news/pet-friendly-flowers-cats-dogs?srsltid=AfmBOop6E9CvGOif6xAzxQNylGL_N0Mr0E_MJDlNRNHOuOWfHaSMc37v

https://www.admiddleeast.com/story/pet-friendly-plants-that-are-safe-for-cats-and-dogs

https://www.phidirect.com/blog/10-non-toxic-cat-safe-houseplants

https://thegreeneast.co.uk/blogs/news/top-10-pet-safe-houseplants