Proiectul „Go green, make art” a avut loc în vara anului 2024 și a reunit 28 de tineri din 4 țări și ONG-uri: România (Asociația Culturală Atelierul European de Artă, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 București), Lituania (Tavo Europa), Spania (Aktive Kosmos) și Franța (Root).
Scopul a fost acela de a-i învăța pe tineri cum să devină mai responsabili față de mediu, folosind un set de activități și metode non-formale. Ne-am dorit să creștem gradul de conștientizare a cetățenilor activi din zonele urbane cu privire la importanța ecologiei și, de asemenea, am vrut ca ei să facă acest lucru prin intermediul artei.
Intenția a venit ca urmare a faptului că tinerii cu care am lucrat în trecut au simțit că un comportament ecologic nu se poate alinia ușor cu acțiunile și interesele lor zilnice. Am reușit să găsim o modalitate de a le stimula creativitatea și de a le arăta că îți poți folosi pasiunile și nevoia de frumos în timp ce ești responsabil față de mediu. În plus, tot procesul a adus la iveală obiecte de artă create de aceștia din diverse materiale reciclate sau reutilizate.
Obiectivele proiectului au fost sunt următoarele:
1. Să ajutăm cei 28 de tineri să implementeze trei acțiuni principale care sprijină protecția mediului și să se ne asigurăm că vor continua să practice aceste obiceiuri pe termen lung în viața lor de zi cu zi.
2. Sporirea conștientizării celor 28 de tineri cu privire la trei consecințe nocive pe care un comportament nesustenabil le are asupra mediului, asupra propriei vieți și a celor din jur.
3. Să-i ajutăm pe beneficiari să conecteze arta cu comportamentul ecologic, folosind o metodă de educație non-formală și ateliere practice de creare de bijuterii din lemn refolosit.
Toate activitățile i-au sprijinit pe tineri în a se înțelege pe ei înșiși și în a obține o perspectivă diferită asupra a ceea ce se întâmplă în jurul lor. Astfel, beneficiarii proiectului au analizat nivelul de responsabilitate dat de comportamentul lor față de natură, efectele acestuia și măsurile practice pe care le pot lua pentru a-lîmbunătăți (Exemplu: amprenta individuală de carbon).
– Deprinderea de obiceiuri ecologice și a unei abordări durabile în viața dezi cu zi (refolosirea recipientelor, spre exemplu).
– Cetățenie activă și dorința de a face o schimbare. După descoperirea și înțelegerea problemelor care sunt cauzate de o atitudine nesustenabilă, participanții au explorat instrumente și metode de care au nevoie pentru a începe crearea unei schimbări în propriile comunități. (Exemplu:inițierea de acțiuni locale – activități de curățare în masă, campanii deplantare de copaci etc.).
Principala activitate a proiectului a fost o tabără de mobilitate, ținută într-un loc pitoresc și care să ne îndemne către sustenabilitate: satul Corunca, Târgu Mureș. De-a lungul săptămânii de mobilitate, cei 28 de tineri au luat parte împreună la un proces de învățare experiențială, alături de trainerii proiectului.
Călătoria Go Green Make Art i-a purtat pe tineri prin mai multe etape:
– s-au cunoscut, au creat conexiuni, s-au închegat ca grup;
– au înțeles impactul acțiunilor lor zilnice asupra mediului;
– au reflectat asupra schimbărilor practice pe care le pot face în viața de zi cu zi, pentru a-și însuși obiceiuri ecologice;
– au explorat moduri prin care arta poate fi modalitatea de exprimare a comportamentului nostru ecologic, prietenos cu natura.
Participanții au studiat concepte-cheie privind încălzirea globală, consumul responsabil, principiile sustenabilității. De asemenea, au identificat modele care integrează practicile durabile în activitatea lor de zi cu zi – și-au analizat obiceiurile cu potențial impact negativ asupra mediului și au găsit împreună soluții pentru a-și forma obiceiuri noi în acest sens.
Pe lângă sesiunile dedicate tematicii proiectului, beneficiarii au explorat tehnici și instrumente prin care să își construiască un proces autonom de învățare și dezvoltare: completarea activităților practice cu reflecție, înțelegerea competențelor-cheie și a certificatului Youthpass, explorarea oportunităților Erasmus+ și ale Corpului European de Solidaritate.
Iată și câteva răspunsuri ale beneficiarilor la întrebarea Ce ai învățat în urma proiectului Go Green, Make Art?
– Regula celor trei ‘R’ ai sustenabilității: redu, reutilizează, reciclează! Am învățat și despre sursa de proveniență a hainelor mele și că nu sunt sustenabile… (Herpe, Franța)
– Am învățat să ma gândesc mai mult la obiceiurile mele și să înlocuiesc unele dintre acestea care nu sunt sustenabile. (Viktorija, Lituania)
– Cum să confecționez obiecte de artă handmade din materiale reciclate! Tehnici de a face artă din tot felul de materiale și apoi de a o vinde. (Lucia, Spania)
– Să fiu mai deschisă către alte proiecte de genul acesta. (Zareta, România)
– Cum să sculptez în lemn! (Aly, România)
– Cel mai util lucru pe care l-am învățat este: cumpărarea de alimente și haine locale este mai bună pentru mediul înconjurător decât cumpărarea de produse străine. (Solenn, Franța)
– Că nu există limite pentru a explora lumea, a obține experiențe noi și a face ceea ce vrei. (Estela, Spania)