ARMY-TECHNOLOGY.com: Armata SUA și cea a României comandă sisteme Joint Assault Bridge

Sistemul Joint Assault Bridge este un vehicul pe șenile, blindat, montat pe un șasiu de tanc de luptă principal M1A1 Abrams modificat.

Leonardo DRS va dezvolta și livra sisteme Joint Assault Bridge (JAB) pentru armata SUA și armata română (printr-un acord de vânzare militară străină).

Contractul este evaluat la 49 de milioane de dolari, conform unui comunicat emis de furnizor la 22 august 2024.

JAB este un vehicul inginer pe șenile, blindat, montat pe un șasiu de tanc de luptă principal M1A1 Abrams modificat. Produs de Leonardo DRS, divizia americană a companiei-mamă italiană cu același nume, platforma este concepută pentru a manevra mai liber forțele americane și aliate, cu capacități de legătură.

Prezența avansată consolidată

Mai exact, oferă o capacitate de traversare a spațiilor vide umede sau uscate și libertate de manevră pe câmpul de luptă pentru a ține pasul cu operațiunile echipei de luptă a Brigăzii grele (ABCT) Abrams.

Unele dintre aceste unități de brigadă grea sunt încorporate în V-Corps (toate forțele americane de pe flancul estic al NATO). Contingentul are sediul la Poznań, vestul Poloniei. În special, există un centru regional de competență în același oraș, care este specializat în operarea tancurilor Abrams. Acest lucru ar completa, desigur, utilizarea JAB-urilor în regiune.

Peste 100 de JAB au fost livrate forțelor în parteneriat cu armata SUA, potrivit Aaron Hankins, vicepreședinte senior și director general al unității Leonardo DRS Land Systems.

Suntem mândri să continuăm să furnizăm acest sistem robust și de încredere armatei SUA și armatelor aliate pentru a ne asigura că vehiculele blindate pot naviga mai bine în condiții complexe de câmp de luptă”, a adăugat Hankins.

Trecut și prezent

Următoarea generație JAB înlocuiește podul de lansare a vehiculelor blindate M104 Wolverine și M48/M60 în batalioanele de ingineri de brigadă ABCT și companiile de creștere a mobilității.

Sistemul a intrat în producție completă în FY2021. Înainte de aceasta, agenția Live Fire Test and Evaluation a descoperit anumite vulnerabilități în timpul testelor efectuate din noiembrie 2017 până în martie 2018. Astfel, Armata a reproiectat mai multe subsisteme și a adăugat sau modernizat kituri de blindaj pentru a reduce vulnerabilitatea JAB la incendii directe și indirecte.

Acesta este un aspect esențial, având în vedere prezența în avans a ABCT-urilor în Europa, unde războiul din Ucraina a demonstrat nevoia de putere de foc mobilă, blindată și, prin aceasta, nevoia de a menține operațiunile pe linia frontului.autor: John Hill

https://www.army-technology.com/news/us-and-romania-militaries-order-joint-assault-bridge-systems/?cf-view&cf-closed

 RADOR RADIO ROMANIA

ARMY-TECHNOLOGY.com, 26 august 2024