Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (28 august) – „Radiojurnal” – Realizator: Laurențiu Văduva – Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar al doilea – pe 8 decembrie, dacă va fi cazul, a stabilit miercuri guvernul. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a explicat că organizarea scrutinului prezidenţial este mai costisitoare, întrucât se desfăşoară, de cele mai multe ori, în două tururi.
Toni Greblă: Cheltuielile sunt un pic mai mari pentru alegerea președintelui, din două motive; un motiv este legat de faptul că alegerile pentru cetățenii români aflați în străinătate se desfășoară cu o zi în plus – vineri, sâmbătă și duminică. Spre deosebire de parlamentare, unde nu este decât sâmbătă și duminică în străinătate, și, de asemenea, probabil va fi organizat și un al doilea tur de scrutin, ceea ce înseamnă prelungirea activității birourilor electorale cu cinci zile în plus. Și, de asemenea, este vorba de plata personalului Ministerului Afacerilor Interne.
Realizator: Toni Greblă a mai precizat că alegerile prezidenţiale nu pot fi comasate cu cele parlamentare, pentru că ele se organizează pe baza a două legi diferite şi au bugete şi logistică electorală separate./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar