Revista presei internaționale – 30 august

La Bruxelles, la Consiliul informal pentru Afaceri Externe s-a discutat despre războiul din Ucraina, pe fondul unor noi atacuri rusești cu drone vizând Kievul și mai multe regiuni, inclusiv Harkov, scrie presa internațională. Vom oferi Ucrainei mai multe echipamente militare și furnizăm finanțări pentru a pune în funcțiune propria capacitate industrială, au fost deja trimise 1,4 miliarde de euro, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe, citează La Stampa. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a solicitat, în cadrul întâlniriii cu omologii săi din Uniunea Europeană, ca UE să autorizeze Kievul să lovească ținte în Rusia cu obuze și rachete furnizate de occidentali, argumentând că astfel va fi redusă semnificativ capacitatea Rusiei de a lovi infrastructura ucraineană, reține La Libre Belgique.
Între timp, este extinsă baza militară a Brigăzii Multinaționale a NATO de la Adazi, în Letonia, anunță Euronews și detaliază că, în noiembrie 2024, brigada va desfășura primul său exercițiu pe teren la scară largă și va demonstra integrarea sa în structura superioară de comandă a NATO. Brigada ar trebui să fie pe deplin pregătită pentru luptă până în 2026. În același timp, Germania construiește o altă bază militară NATO la Rudnininkai, în Lituania. Baza este finanțată de Berlin și construită prin Agenția de Sprijin și Aprovizionare a NATO, adaugă Euronews.
La o zi după ce a anunțat un tratat de apărare anglo-german, premierul britanic Keir Starmer a ajuns la Paris, ca parte a resetării relațiilor Londrei cu UE, informează EUObserver. Acest lucru nu înseamnă anularea Brexit sau reintrarea pe piața unică sau în uniunea vamală, ci înseamnă o relație mai strânsă pe mai multe fronturi, a precizat Stermer, citează The Independent. La întâlnirea cu premierul britanic, președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să aprofundeze legăturile cu Marea Britanie în ceea ce privește apărarea și securitatea, precum și migrația și energia, menționează Reuters. Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre pericolul ascensiunii extremei drepte în Europa și despre necesitatea de detensionare a situației din Orientul Mijlociu, și au convenit că este esențial să continue să sprijine Ucraina pentru a garanta apărarea și securitatea țării și a întregului continent, completează The Evening Standard.
În contextul unei crize politice interne, președintele francez Emmanuel Macron vizitează Serbia, anunță L”Express. Vizita președintelui francez are loc într-un moment în care președintele sârb Aleksandar Vučić continuă să-și apere obiectivul de a adera la Uniunea Europeană, dorit de multă vreme, încercând în același timp să abordeze preocupările publice cu privire la implicațiile unei astfel de aderări, explică L”Express. Uniunea Europeană și națiunile sale trebuie să aibă în rândurile lor o Serbie puternică și democratică, iar Serbia are nevoie de o Uniune Europeană puternică și suverană, care să-și apere și să-și promoveze interesele cu respectarea identității sale, a subliniat Macron într-o scrisoare publicată în cotidianul Danas, înaintea vizitei. Emmanuel Macron își continuă campania de influență în Balcanii de Vest, constată Euronews și adaugă că asistăm la încercarea sa de a consolida relațiile bilaterale prin încercarea de a îndepărta Serbia de dependența de Rusia pentru sistemele de apărare și securitate, prin semnarea unui acord pentru achiziționarea a 12 avioane de luptă Rafale franceze. Această tranzacție s-ar adăuga la o serie de contracte de armament încheiate de Belgrad în Europa, China și Rusia, devenite posibile prin creșterea bugetului militar al țării în ultimul deceniu, explică Le Monde.
Pe fondul tensiunilor dintre China și aliații cheie ai Washingtonului în Asia – Japonia, Filipine și Taiwan -, preşedintele Xi Jinping s-a întâlnit, la Beijing, cu consilierul pe probleme de securitate naţională din Statele Unite, Jake Sullivan, pe fondul unor semne de încălzire a relaţiilor dintre cele două ţări, asigurându-l că angajamentul Beijingului de a menține relații bune cu Washingtonul nu s-a schimbat, reține La Libre Belgique. Înaltul consilierul al lui Joe Biden a amintit angajamentul Statelor Unite de a-și apăra aliații din regiunea Indo-Pacific și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile destabilizatoare ale Chinei împotriva activităților maritime legale ale Filipinelor în Marea Chinei de Sud, menționează France24. De asemenea, folosind limbajul obișnuit al SUA pe această temă, el a subliniat importanța menținerii păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan. Convorbirile s-au concentrat, de asemenea, pe domenii de posibilă cooperare între cele două puteri rivale, în special lupta împotriva traficului cu fentanil și cea împotriva schimbărilor climatice. Pe alte probleme mai controversate dintre Washington și Beijing, Sullivan a indicat că administrația Biden va continua să ia deciziile necesare pentru a preveni utilizarea tehnologiilor militare americane avansate în moduri care compromit securitatea națională a SUA, consemnează France24.

(Cristina Zaharia/RADOR RADIO ROMÂNIA)