Cele mai faimoase locuri din Roma

Capitala Italiei este una dintre cele mai încărcate orașe istorice ale lumii. De la legenda întemeierii sale de către Remus și Romulus, despre care se spune că ar fi fost alăptați și crescuți de o lupoaică, până la legendele Vaticanului, micul stat ce reprezintă centrul creștinității romano-catolice. Toate acestea îndeamnă orice turist curios să se aventureze pe străzile Romei în căutarea de noi descoperii, care mai de care mai interesante.

Colosseum și atmosfera din timpul luptelor cu gladiatori

Unul dintre cele mai populare obiective turistice ale Romei, Colosseumul, păstrează încă din atmosfera celebrelor lupte cu gladiatori. Bazele construcției sale au fost puse de către împăratul roman, Vespasian, în anul 72 d. Hr. A fost nevoie de 8 ani pentru a finaliza Colosseumul. Loc destinat divertismentului generat de luptele cu gladiatori, amfiteatrul putea găzdui între 50.000 și 80.000 de spectatori. În acea perioadă luptele cu gladiatori erau foarte apreciate, însuși împăratul roman, Commodus, avea o pasiune pentru aceste spectacole sângeroase. Mai mult decât atât, îi plăcea să lupte în arenă ca gladiator, deși, o astfel de activitate nu era considerată demnă pentru un împărat. Din cauza firii sale sadice, nemiloase și imprevizibile, Commodus nu era iubit de romani. A murit la vârsta de 31 de ani, fiind ucis de Narcissus, antrenorul său de lupte. Moartea sa i-ar fi bucurat pe mulți dintre locuitorii Romei. Viața acestuia, însă, a inspirat apariția filmului „Gladiator” din anul 2000.

Fontana di Trevi și…hoții de monede

Fontana di Trevi este una dintre cele mai populare fântâni din lume. Se află în cartierul Quirinale din Roma și fântâna pe care o cunoaștem astăzi a fost finalizată în secolul XVIII-lea. Ințial, fântâna a fost proiectată de arhitectul Bernini pentru papa Clement al XII-lea. Dar, originile acestui obiectiv turistic sunt mult mai vechi de atât. Fântâna se află pe ceea ce a fost cândva punctul terminus al apeductului Aqua Virgo, construit în secolul 19, î. Hr., care avea rolul de a alimenta cu apă băile și fântânile din centrul Romei. Fântâna este realizată în stil baroc, de design-ul acesteia ocupându-se arhitectul italian, Nicola Salvi. Printre sculpturile fântânei se regăsește și statuia zeului Oceanus.

Una dintre cele mai cunoscute legende legate de Fontana di Trevi este cea conform căreia trebuie să arunci o monedă în apă peste umărul stâng și astfel te vei reîntoarce la Roma. De altfel, dacă ai aruncat două monede se crede că-ți vei găsi perechea chiar în capitala Italiei. Cei foarte darnici, care aruncă trei monede  în apa Fontanei di Trevi se și căsătoresc, potrivit legendei. De asemenea, la final de săptămână se adună monedele aruncate în fântână și o parte din suma strânsă este donată unei organizații de caritate, care ajută familiile sărace, potrivit romesite.com. Totuși, banii aruncați în fântână au atras și hoții. Unul dintre cei mai cunoscuți „bandiți de monede”, este Roberto Cercelletta, cunoscut și sub porecla de „D’Artagnan”. Roberto Cercelletta era faimos pentru faptul că obișnuia să fure monede din fântână, imediat ce se iveau zorii dimineții. În cele din urmă, a fost prins de autorități în anul 2011, iar pe 18 decembrie 2013, celebrul hoț a murit la vârsta de 62 de ani, informează ansa.it.

Pantheonul, un istoric de peste 1800 de ani

Prima construcție cu acest nume a fost realizată în jurul anului 25 î. Hr. de către omul de stat Marcus Agrippa, ginerele primului împărat roman, Augustus. Stuctura clădirii a fost finalizată, însă, între 126-128 d. Hr., în timpul domniei împăratului Hadrian, informează history.com. Structura clădirii prezintă o rondă ce are o cupolă, fiind foarte impresionantă pentru perioada de atunci. Pantheonul a fost proiectat ca un templu închinat tuturor zeilor romani, de unde și denumirea sa. În greacă, cuvântul „pan” înseamnă „toți”, iar „theos”, „zei”. În anul 609, însă, papa Bonifaciu al IV-lea a primit permisiunea împăratului bizantin Focas de a transforma Pantheonul într-o biserică catolică, cunoscută în latină drept Sancta Maria ad Martyres (Sfânta Maria și Martirii).

Biserica San Pietro in Vicoli găzduiește lanțurile Sf. Apostol Petru

Biserica San Pietro in Vicoli, cunoscută și drept Basilica Eudossiana se află în cartierul Monti, din Roma. Construcția acestei biserici a fost realizată între anii 432-440, sub pontificatul papei Sixtus al III-lea (433-440). Biserica adăpostește lanțurile de fier cu care Sf. Apostol Petru a fost întemnițat de către împăratul Irod. Potrivit credinței creștine, într-o noapte, a venit un înger trimis de Dumnezeu, eliberându-l pe Sf. Apostol Petru. Lanțurile de fier au căzut și sunt expuse într-o vitrină din Biserica San Pietro in Vicoli. Se spune că aceste lanțuri au puteri tămăduitoare de la trupul sfântului, alungând neputințele și duhurile rele. De asemenea, biserica ortodoxă cinstește lanțurile Sfântului Apostol Petru în ziua de 16 ianuarie.

Vaticanul, cel mai mic stat din lume

Cu o populație de doar 1000 de locuitori, Vaticanul este cel mai mic stat din lume și a apărut după anul 1929. Micul stat deține propriul steag, un imn, o rețea telefonică și propriul obsevator astronomic. Vaticanul este centrul catolicismului, iar Papa este cel care conduce și oferă diferite funcții clericilor. Merită să petreci o zi întreagă în acest stat pentru a vizita și descoperii muzeele Vaticanului, unde vei putea admira celebrele sculpturi și picturi la lui Michelangelo. De asemenea, capela Sixtină, contruită între anii 1472-1483 sub pontificatul papei Sixtus al IV-lea reprezintă un loc de neratat pentru iubitorii de artă. Aceasta, pe lângă caracterul său religios, reprezintă și o adevărată capodoperă de artă pe care merită să o admiri. De altfel, nu rata să vizitezi Biserica Sfântului Petru din Vatican, aceasta fiind cea mai mare biserică din lume, ascunzând de asemenea și catacombele, unde pot fi vizitate mormintele vechilor papi.

Autor: Anca-Teodora Popa FJSC

 

Surse:

https://education.nationalgeographic.org/resource/colosseum/

https://www.getyourguide.com/explorer/rome-ttd33/colosseum-facts/?import-fail-refreshed=true&cq_src=google_ads&cq_cmp=6654623932&cq_con=79427773912&cq_term=&cq_med=&cq_plac=&cq_net=g&cq_pos

https://www.britannica.com/biography/Commodus

https://romesite.com/trevi-fountain.html

https://waidy.it/en/voice-from-city/trevi-fountain.html#:~:text=The%20Trevi%20Fountain%20as%20we,ancient%2C%20medieval%20and%20Renaissance%20eras.

https://www.wantedinrome.com/news/trevi-fountain-coin-thief-dartagnan-dies-in-rome.html

https://www.ansa.it/english/news/2013/12/18/Trevi-Fountain-coin-thief-dead-at-62_194af3ec-ad61-421b-986b-93e52b185127.html

https://www.history.com/topics/ancient-rome/pantheon

https://catholicharboroffaithandmorals.com/St.%20Peters%20Chains.html

https://www.historyhit.com/locations/san-pietro-in-vincoli/#:~:text=Commissioned%20by%20Empress%20Eudoxia%20%E2%80%93%20wife,time%20in%20Jerusalem%20and%20Rome.

https://www.hellotickets.com/italy/rome/vatican-crypts-catacombs/sc-124-1819

https://carpediemtours.com/blog/facts-about-the-vatican/