Europarlamentarul PSD Roxana Mînzatu este propunerea oficială a României pentru funcţia de comisar european

Realizator: Mihaela Mihai – Europarlamentarul PSD Roxana Mînzatu este propunerea oficială a României pentru funcţia de comisar european, a anunţat luni premierul Marcel Ciolacu. În timp ce liderul social-democrat a spus că şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a avut deja interviul cu Roxana Mînzatu, partenerul de coaliţie, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine că mai întâi trebuie stabilit portofoliul care îi revine ţării noastre. Cătălin Purcaru vine cu detalii.
Reporter: Premierul Marcel Ciolacu afirmă că va discuta în perioada imediat următoare cu șefa Comisiei Europene despre portofoliul pe care îl va gestiona România. Prim-ministrul atrage atenția că domeniul va fi stabilit de Ursula von der Leyen, însă dă asigurări că acesta va fi unul relevant.
Marcel Ciolacu: Din punctul meu de vedere, cel mai important este viitorul portofoliu pe care îl va prelua comisarul desemnat de către România, și mai puțin persoana. E adevărat, am discuții cu doamna președinte numai în ceea ce privește portofoliul viitor pe care îl va reprezenta România, și așa e corect.
Reporter: Liberalii, partenerii de guvernare, așteaptă să vadă ce domeniu va reveni României. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, spune că opțiunile sunt pentru portofoliul de extindere sau cel pentru agricultură.
Nicolae Ciucă: Deocamdată nu știm ce portofoliu primim și ne grăbim să avem aceste nominalizări. Partidul Social Democrat dorește portofoliu pentru piața internă. Noi dorim celelalte două portofolii. Unul dintre ele, până la urmă, trebuie să revină și țării noastre și în momentul în care avem portofoliu, putem să ne pronunțăm clar pe numele comisarului.
Reporter: Componența viitorului executiv european urmează să fie anunțată în data de 11 septembrie.
Realizator: Roxana Mînzatu este licenţiată în ştiinţe politice în limba engleză, a fost deputat de Braşov în legislatura trecută, iar în 2019 a fost numită ministru al fondurilor europene, în guvernul Dăncilă./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 septembrie)