Senatul a votat un proiect prin care România va dona un sistem de rachete PATRIOT către Ucraina

Realizator: Mihaela Mihai – La Senat a fost votat un act normativ prin care România va dona un sistem de rachete PATRIOT către Ucraina. Proiectul a fost adoptat în această dimineață de guvern și este programat să treacă în regim de urgență și de Camera Deputaților. Alina Stănuță vine cu detalii în „Radiojurnal”:
Reporter: Documentul adoptat de Senat ca primă cameră sesizată a fost inițiat de Ministerul Apărării în luna iunie, după o decizie CSAT în acest sens. Președintele Comisiei pentru apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, din partea PNL, arăta că prin această donație, România demonstrează că este un furnizor de securitate în zonă:
Nicoleta Pauliuc: Românii să înțeleagă că nu se pune problema ca România să rămână fără protecție. Avem un contract de achiziție a șapte sisteme, două sunt în stare funcțională, în sensul că avem resursa umană în care să le managerieze, încă două se află în dotarea Armatei Române, urmând ca celelalte trei să vină în dotarea Armatei Române.
Reporter: Voturi în favoarea proiectului de lege au venit și din opoziție. Senatorul USR Cristinel Berea spunea că donarea sistemului de rachete sol-aer PATRIOT către Ucraina putea fi realizată mai devreme:
Cristinel Berea: CSAT-ul a aprobat această donație în iunie. Noi suntem în septembrie. La câteva sute de kilometri de noi, sute de oameni mor în fiecare zi și un astfel de sistem putea salva vieți.
Reporter: Proiectul de lege, adoptat cu 101 voturi pentru, 13 contra și două abțineri, merge rapid la Camera Deputaților pentru votul decizional./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 septembrie)