2024. szeptember 3.

Megemelik a nyugdíjak adóküszöbét

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőinek megegyezése szerint az intézkedés sürgősségi eljárás keretében kerül vitára a képviselőház plenáris ülésén, mint döntéshozó testületben. A törvény már kedvező jelentést kapott a szakbizottságokban, és minden parlamenti frakció támogatja. A törvény a nyugdíjakra vonatkozó adóküszöböt a jelenlegi 2000 lejről 3000 lejre emeli. Az intézkedést a PSD és a PNL vezetői azzal magyarázzák, hogy a nyugdíjak újraszámítása után a jelenlegi felső határ alá esők támogatására szolgál. A kormánykoalíció azt szeretné, ha a törvény a jövő hónap elejétől lépne hatályba, amennyiben nem nyújtanak be fellebbezést az Alkotmánybírósághoz (CCR), és a törvényt kihirdetik. A képviselők napirendjén szerepel még egy fontos projekt, egy Patriot-üteg adományozása Ukrajnának. A törvény tegnap többségi szavazással átment a szenátuson, csak a Románok Egységéért Szövetség (AUR) szenátorai ellenezték. Gyakorlatilag amint a törvényt elfogadja a parlament, a kormány kiadhatja a határozatot, amely működőképessé teszi az adományozást. (Radio România Actualităţi)

 Nem történt gázrobbanás Bukarestben

A Distrigaz Sud Rețele vállalat közlése szerint a tegnap délben a fővárosi Viilor úton történt incidens idején, amikor a nagy nyomás alatt a föld alól kilökődött az aszfalt egy része, nem volt földgáz a vezetékben. A munkálatok technológiai tesztek során nem gázzal, hanem levegőnyomással dolgoztak, és nem állt fenn robbanásveszély. Mivel azonban az eset után ez nem derült ki azonnal, és úgy gondolták, hogy robbanás történt, esetleges gázszivárgással, a Közlekedésrendészet korlátozta a forgalmat, és a Distrigaz szerelőit sürgősen kihívták. A vállalat arról is beszámolt, hogy a munkálatokat egy harmadik cég végezte a gázhálózat bővítésénél, amelynek most helyre kell állítania az érintett területet. (Radio România Actualităţi)

A Nemzeti Bank devizatartalékai a múlt hónap végén mintegy 63 milliárd eurót tettek ki

Ez enyhe csökkenést jelent júliushoz képest – derült ki a Nemzeti Bank sajtóközleményéből. Az aranytartalék szintjét 103,5 tonnán tartották, így az csaknem 7,6 milliárd eurót tett ki. Az ebben a hónapban esedékes, a Pénzügyminisztérium által közvetlenül vagy garanciavállalással fedezett devizaadósságok miatt esedékes kifizetések összesen csaknem 685 millió eurót tettek ki – tette hozzá a Románia Nemzeti Bankjának (BNR) közleménye. (Radio România Actualităţi)

Szociális törvénycsomagon dolgozik a kormány

Az élelmiszerutalványok jövedelemhatárát hétfőn 2000 lejről 2210 lejre emelte a kormány, a 90 százalékban kompenzált gyógyszerek esetében pedig havi 2020 lejre emelte a plafont. Emellett a lakásfűtési támogatás továbbra is jár mindazoknak, akik eddig is részesültek ebben a támogatásban, a nyugdíjak újraszámításából származó összegek figyelembevétele nélkül. A végrehajtó hatalom ezen a héten négy új törvénytervezet kidolgozásán is dolgozik az idei aszály által sújtott gazdák megsegítésére. A közszolgálati rádió tudósítója, Andrei Șerban a rádió tegnap esti hírműsorában részletesen beszámolt a hatóságok által fontolgatott intézkedésekről:

A kormány olyan mechanizmust akar létrehozni, amely hétmillió hektárnyi területen biztosítja az őszi és tavaszi termést az aszály ellen. Hektáronként legfeljebb 3000 lejes kártérítést fognak nyújtani. A „farmerhitel” állami támogatási rendszert 400 millió lejjel növelik. Ezen kívül azokat a gazdákat, akiket a tavalyi és idei szélsőséges időjárás miatt kár ért oly módon segítik, hogy részükre, felfüggesztik a 2% plusz ROBOR feletti kamatozású hiteleiket, a fennálló részleteket, valamint az esedékes kamatokat és jutalékokat. Florin Barbu mezőgazdasági miniszter szerint ez az intézkedés a jövő év végéig tart.

Florin Barbu: A felfüggesztés 2025. december 31-ig tart; ugyaneddig a határidőig felfüggesztik a bankintézetekkel, a nem banki pénzügyi intézetekkel (NBFI), a közüzemi szolgáltatókkal, az inputanyagok beszállítóival vagy forgalmazóival szembeni tartozásokra vonatkozó végrehajtási műveleteket is. Azért találtuk ki ezt az intézkedést, hogy levegyük a hatalmas terhet a gazdák válláról, akiknek az aszály miatt nincs termelésük, és így nincs pénzük arra, hogy kifizessék ezeket az összegeket.

Riporter: A mezőgazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy szeptember 15-től – az őszi munkálatok megkezdése előtt – elkezdik fizetni az idei aszály által érintett gazdáknak a hektáronkénti 1000 lejes kártérítést. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR