RADIO EUROPA LIBERĂ: România are o nouă propunere pentru funcția de comisar european. Cine este Roxana Mînzatu

RADIO EUROPA LIBERĂ, 2 septembrie 2024 – Marcel Ciolacu a anunțat o nouă nominalizare pentru funcția de comisar european din partea României: europarlamentarul Roxana Mînzatu.

Roxana Mînzatu este noua propunere din partea României pentru funcția de comisar european, a anunțat luni, la Parlament, premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a spus că Roxana Mînzau a dat deja interviu, duminică, cu președinta Comisiei Europene și l-a trecut categoric.

Marcel Ciolacu a precizat că atributul anunțului în ceea ce privește portofoliul îi revine președintei Comisiei. Inițial, din partea României, fusese nominalizat numai Victor Negrescu, tot europarlamentar PSD. Însă, pentru că Ursula von der Leyen, președinta al Comisiei Europene, a cerut nominalizarea și a unei femei, Marcel Ciolacu a nominalizat-o și pe Roxana Mînzatu.

„Cred că e ultimul lucru pe care l-aș lua în considerare, dacă este un bărbat sau o femeie, sau ducerea discuției în privința capacității unei persoane de a fi comisar sau nu, dacă este feminin sau este bărbat”, a declarat Ciolacu.

 Cine este Roxana Mînzatu

Roxana Mînzatu are 44 de ani și este europarlamentar din partea PSD începând din iunie 2024.

A fost președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, din septembrie 2015 și până în ianuarie 2016.

Între martie și septembrie 2015 a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

În perioada iunie-octombrie 2019, ea a fost și ministru al fondurilor europene în guvernul condus de Viorica Dăncilă.

În iunie 2024, Roxana Mînzatu a fost aleasă europarlamentar din partea PSD.

Roxana Mînzatu este membru PSD din ianuarie 2000, a fost și vicepreședinte al Organizației Județene Brașov a PSD, iar din septembrie 2013 a condus Organizația Județeană Brașov a Femeilor Social-Democrate.

Potrivit CV-ulul, Roxana Mînzatu este licențiată în Științe Politice în limba engleză la Universitatea din București (1998-2002). A făcut un master în Integrare Europeană (2003-2005) la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir.

Potrivit declarației de avere din iunie 2024, Roxana Mînzatu are un teren intravilan de 320 mp și o casă de locuit în Brașov. Are credit de 40.000 de lei la CEC Bank, făcut în 2009.

În 2023, Mînzatu a acordat un împrumut în nume personal pentru PSD, de peste 150.000 de lei (aproximativ 30.000 de euro).

Conform declarației ei de interese, este și membru în Consiliul de Administrație al Operatorului Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale „OPCOM” București./fmatei

Autor Andreea Ofițeru

https://romania.europalibera.org/a/functie-comisar-european-romania-roxana-minzatu /33102823.html

Preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA