POLITICO: România își schimbă candidatul care ar fi urmat să devină comisar UE propunând o femeie

Europarlamentara Roxana Mînzatu a primit aprobarea Bucureștiului

România a numit-o pe europarlamentara Roxana Mînzatu drept noul său comisar european după ce, inițial, propusese un bărbat pentu această funcție.
Presa româneasscă a relatat că (dna) Mînzatu, o socialistă, este aleasa oficială a țării, iar, duminică, premierul Marcel Ciolacu a declarat că Mînzatu a discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Candidatul român ar fi urmat să fie Victor Negrescu, cel care, luna trecută, a devenit vicepreședinte al Parlamentului European și este șeful delegației socialiștilor români în parlament.
„Am înțeles că Ursula von der Leyen a pretins mai multe candidate femei pentru funcția de comisar, așa că numele meu nu a fost niciodată înaintat. Accept decizia având în vedere că eu am sprijinit întotdeauna drepturile de gen, drepturi care, din câte înțeleg, au constituit singurul argument pentru ca numele meu să nu fie propus. Sper ca și alte țări și grupări politice să facă un efort similar”, a declarat Negrescu peentru Politico. „Am fost unul dintre cei mai tineri candidați propuși și, cu toate acestea, sper ca noi să dispunem în continuare de comisari tineri”, a mai adăugat Negrescu, în vârstă de 39 de ani.
Von der Leyen a exercitat presiuni asupra țărilor mai mici pentru a le face să își schimbe candidații bărbați cu femei, din cauza lipsei de candidați-femei. După schimbarea efectuată de România, în afara lui von der Leyen, există opt candidate-femei. Una dintre ele este din Bulgaria, singura țară care a nominalizat atât un bărbat, cât și o femeie.
Săptămâna trecută, ziarul The Times of Malta relata că von der Leyen voia ca premierul maltez, Robert Abela, să îl înlocuiască pe actualul candidat nominalizat, Glenn Micallef, cu femeia potrivită.

POLITICO (SUA), 3 septembrie 2024 – Articol de Paul Dallison și Max Griera

Traducerea: Alexandru Danga