Revista presei internaționale – 4 septembrie

Diferite ca natură, o serie de evenimente au atras în mod deosebit atenția presei internaționale, deși, cel puțin unul dintre ele, se află de mai bine de doi ani pe prima pagină a ziarelor străine.
Este vorba despre războiul dus de Rusia în Ucraina, pe care rușii sau, mai exact, președintele Vladimir Putin, l-au poreclit ‚operațiune militară specială’. „Rachetele rusești au omorât 51 de oameni în cursul unuia dintre cele mai mortale atacuri ale sale din acest an”. Ca multe alte ziare, cotidianul britanic The Times comentează și el atacul subliniind că, „survenit la Poltava, incidentul s-a soldat și cu peste 200 de răniți”. Ziarul american The New York Times afirmă că „două rachete balistice rusești au lovit academia militară din oraș și un spital din apropiere”. Dintr-un alt ziar american, The Washington Post, mai aflăm că „guvernatorul provinciei Poltava, Filip Pronin, a subliniat că, pentru întregul oraș, ziua a fost groaznică, iar, începând de azi (miercuri, 4 sept.), autoritățile vor declara trei zile de doiliu în memoria victimelor”.
Dar ce a făcut peședintele Vladimir Putin în tot acest timp? După cum s-a mai anunțat, „Ieri (marți, 3 septembrie), președintele rus, Vladimir Putin a sosit în Mongolia, pentru o vizită oficială”, relatează cotidianul francez Le Monde. Același ziar amintește că, „începând din luna martie a anului 2023, președintele rus face obiectul unui mandat internaționaal de arestare, emis de Tribunalul Penal Internațional, el riscând astfel să fie arestat”. Dar, după cum comentează același ziar, „sunt puține șanse ca un asemenea eveniment să se și întâmple”. Și am zice că are dreptate dacă răsfoim ziarul moscovit Pravda, care precizează: „Putin nu este arestat. Mongolia a făcut ca mandatele TPI să fie nule și neavenite”. Corespondentul unui alt ziar rusesc, Kommersant, afirmă că „președintele Vladimir Putin a zburat în capitala Mongoliei, dar nimic și nimeni nu l-a oprit”. Ironic, același corespondent comentează: „Se pare că nimeni nu va ataca pe nimeni, nimeni nu amenință pe nimeni or, tocmai ăsta e lucrul cel mai bun în Mongolia: autoritățile îi răsfață pe toți”.
Încheiem cu un eveniment care poate că acum pare de mai mică importanță, dar care ar putea căpăta greutate pe viitor. „Turcia se îndepărtează și mai mult de Occident”, subliniază cotidianul german Die Welt. „Ankara vrea să devină membră a grupului de state BRICS”. Același ziar amintește că, recent, „Brazilia, Rusia, China și Africa de Sud au acceptat niște membri noi, iar guvernul turc își justifică pasul invocând puterea în scădere a Statelor Unite”. În publicația americană US News & World report, purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan pare să fi făcut totuși, ieri, o precizare: „Cererea este clară. Procesul este în curs de desfășurare, dar încă nu s-au înregistrat niște pași concreți în acest sens”. Ziarul italian Il Tempo vine însă cu noi precizări: „Președintele Erdogan a acceptat invitația guvernului rus de a participa la viitoarea reuniune BRICS, programată în octombrie, la Kazan, în Tatarstan”. Potrivit aceluiași ziar, „știrea a fost confirmată ieri de un purtător de cuvânt al guvernului”.

(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)