O nouă stagiune de emisiuni la Radio România Muzical

Din 9 septembrie Radio România Muzical propune o nouă grilă de emisiuni, un nou sezon în care excelența în muzică se întâlnește cu pasiunea și dedicarea, a ascultătorilor și realizatorilor.

Am pregătit două noi emisiuni, programate sâmbăta și duminica de la ora 9:30, realizate de două nume relevante.

Game origins este o emisiune care se adresează tinerilor și va fi realizată de cel mai cunoscut și premiat compozitor român care lucrează astăzi în zona muzicii de jocuri și film: Sebastian Androne Nakanishi, distins, în 2022, cu premiul pentru Compozitorul anului la Gala premiilor International Classical Music Awards. Emisiunea urmărește să pună în oglindă muzici simfonice pe care le regăsim în jocuri video și filme, cu muzici simfonice culte, pentru a se observa rădăcina comună în ambele genuri.

Sebastian Androne Nakanishi: „Game Origins este o emisiune dedicată explorării legăturilor profunde dintre muzica clasică și muzica de film sau de jocuri video. Rădăcinile oricărei coloane sonore moderne se află în muzica de concert, clasică, iar această emisiune își propune să investigheze cum aceste legături au evoluat și s-au transformat de-a lungul timpului. Vom aduce în prim-plan, în fiecare episod, exemple de piese clasice care au influențat și continuă să influențeze muzica de film și de jocuri video, explorând impactul acestor lucrări asupra experienței vizuale și emoționale a spectatorilor și jucătorilor, arătând cum tradițiile muzicii clasice au fost adaptate și integrate în mediul sonor modern.

Game Origins este mai mult decât o simplă prezentare, pune probleme, găsește întrebările potrivite, și evită răspunsurile apodictice care închid orice posibilitate de explorare. În acest cadru, vom pune laolaltă muzicile din repertoriul clasic cu cele special scrise pentru film, jocuri video sau alte media, explorând cum aceste două lumi aparent distincte se influențează și se completează reciproc. Emisiunea își propune să deschidă noi perspective și să încurajeze ascultătorii să reflecteze asupra legăturilor subtile dintre diferite forme de artă sonoră. Uneori poate fi un ghid prin istoria și evoluția muzicii de film și de jocuri video, având ca punct de plecare influența profundă și durabilă a muzicii clasice.”

La grande bellezza este o emisiune de educație muzicală realizată de Cătălin Sava, unul dintre cele mai cunoscute nume românești legate de muzica cultă, cu un public care îl apreciază. Emisiunea va pune în lumină frumusețea muzicii culte (de unde și numele emisiunii), pentru un public din intervalul de vârstă 35-50 ani, cu elemente de educație muzicală, dar și cu o nuanță de umor pe care o are realizatorul.

Cătălin Sava: „Nu știu dacă frumusețea chiar va salva lumea, dar sunt sigur că puțină frumusețe în viață nu strică nimănui. Pentru mine muzica, dintotdeauna un limbaj universal şi arta care apropie oamenii și transcende toate barierele culturale și lingvistice, e cel mai bun vehicul către frumuseţe. Sunt Cătălin Sava, jurnalist cultural şi muzicolog, şi din această toamnă vă dau întâlnire cu cea mai mare frumuseţe la Radio România Muzical, în fiecare sâmbătă de la ora 9 și 30 de minute și în reluare duminică de la ora 19:00. La grande bellezza, o emisiune de cultură și educație muzicală la Radio România Muzical.”

O altă emisiune nouă, Cutia cu amintiri, este propusă de ascultătorii care doresc să se reîntâlnească cu înregistrări mai vechi din arhiva Radio România, dar care au făcut istorie la vremea lor (artiști de renume, prime audiții, etc.). Emisiunea este programată miercurea, de la ora 19:00, atunci când nu sunt transmise în direct concertele Orchestrei de Cameră Radio. Emisiunea a fi realizată de Andreea Kiseleff Ignat și Florica Jalbă.

O nouă apariție este și emisiunea intitulată Voices, realizată de Liviu Pețu (duminica, ora 13:30), care pune în lumină un tip de repertoriu abordat foarte rar în precedentele grile standard – muzica vocal-simfonică, însă nu acele lucrări mari, de tipul oratoriilor, ci lucrări mai scurte – motete, misse, alte genuri conexe. Emisiunea se reia duminica, ora 23:30.

Liviu Pețu și Lucian Halarambie sunt realizatorii matinalului Musica viva, care vine din această toamnă și cu rubrici noi: Romanian Jazz Society (joia, ora 8:45), spațiu în care Viorel Grecu prezintă actualitatea românească a muzicii de jazz, și Orizonturi (vinerea, ora 8:45), unde cele mai tinere colege ale noastre, Ana Sireteanu și Ariadna Ene Iliescu, prezintă o incursiune în lumea universitară muzicală, surprinzând reușitele și dificultățile cu care se confruntă tinerii compozitori și muzicologi de azi.

Gabriel Marica și Petre Fugaciu sunt realizatorii magazinului drivetime Perpetuum mobile, în care actualitatea teatrului liric este adusă în continuarea de Luminița Arvunescu marțea, ora 18:15, iar invitatul săptămânii poate fi urmărit în direct din studioul nostru.

Începe un nou sezon și pentru alte rubrici așteptate, care pot fi ascultate în cadrul emisiunilor Musica viva și Perpetuum mobileCamera albastră cu dirijorul Cristian Măcelaru și Obiectiv-emotiv cu violonistul Alexandru Tomescu.

Monica Isăcescu Lup și Ștefan Costache vă așteaptă de la ora 10:00, în fiecare zi luni-vineri, la Arpeggio, pentru a-l descoperi pe interpretul zilei, alături de Opera și vedetele ei și CD Review. Iar emisiunea Polifonii, realizată de Sorina Bobeico și Ioana Marghita, aduce un focus asupra lumii muzicale românești, creație și interpretare.

După-amiezile, de luni până vineri, sunt dedicate Concertelor de 5 stele primite prin rețeaua EBU (ora 15:30), în comentariul Anei Voinescu, iar marile personalități ale vieții muzicale românești își dau întâlnire în emisiunea realizată de Anca AndriescuDespre muzică și viațămarțea, de la ora 19:00.

Berti Barbera revine cu un nou sezon al celor mai bune discuri de jazz la Jazzy hourmarți, ora 20:00, iar lunea, de la ora 19:00, sunteți așteptați la emisiunea de actualitate discografică în zona muzicii culte, Music box, alături de Cristina Comandașu, membră în juriul International Classical Music Awards.

Miercurea, joia și vinerea, de la ora 19:00, preluăm concertele comentate de Radio România Cultural din oferta Stagiunii Muzicale Radio. Dar vă propunem și propria noastră stagiune de transmisiuni directe internaționale de pe marile scene ale lumii, cu cel puțin două evenimente săptămânal, programate, de regulă, de la ora 21:00, urmând să debuteze și stagiunea transmisiunilor directe de la Teatrul Metropolitan din New York, comentate de Luminița Arvunescu.

Radio România Muzical va transmite în direct și marile evenimente ale vieții muzicale românești: în septembrie concursul internațional George Enescu, apoi Concertul Regal de la Ateneul Român (25 octombrie), culminând cu Festivalul internațional George Enescu, începând cu 24 august 2025.

Programul complet este pe www.romania-muzical.ro. Majoritatea emisiunilor pot fi reascultate după difuzare pe același site.

RADOR – 5 septembrie