Preşedintele Emmanuel Macron l-a nominalizat prim-ministru pe Michel Barnier

Michel Barnier – fost comisar european și negociator al Uniunii Europene pentru Brexit – a primit, astăzi, de la preşedintele Emmanuel Macron, mandatul de prim-ministru al Franţei şi misiunea de a forma noul guvern, după alegerile anticipate de acum două luni.

Reporter: Retras de câțiva ani din prim-planul scenei politice, Michel Barnier, în vârstă de 73 de ani, revine spectaculos, relansând o carieră greu de egalat. Deputat, senator parlamentar european, ministru în mai multe guverne de dreapta, inclusiv al Afacerilor Externe, de două ori comisar european, vicepreședinte al Comisiei Europene, el a fost negociator șef al acordului dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea.

Rezultatele alegerilor anticipate din vară au împărțit noua Adunare Națională a Franței în trei mari blocuri politice de stânga, de centru și de dreapta, fără ca vreunul să câștige o majoritate suficientă pentru a forma guvernul și a-i asigura sprijinul politic. De două luni, partidele au rămas pe aceleași poziții rigide, refuzând ideea unei colaborări cu forțe de altă culoare politică și participarea la o coaliție guvernamentală largă. De la jumătatea lunii august, președintele Emmanuel Macron încearcă să găsească singur personalitatea cea mai potrivită. A propus numeroase nume de stânga, de dreapta sau de tehnocrați, însă toate au fost respinse de partide. Macron a rămas ferm, refuzând să se grăbească și să accepte numirea unui guvern minoritar ușor de răsturnat la prima moțiune de cenzură.

Opțiunea Michel Barnier s-a degajat ieri, după convorbirea dintre Emmanuel Macron și lidera extremei drepte Marine Le Pen, care ar fi promis că nu va bloca în Parlament un guvern condus de fostul comisar european. Așadar, teoretic, cabinetul Barnier ar putea rezista cel puțin o perioadă, întrucât doar alianța partidelor de stânga s-a pronunțat împotriva sa./apostelnicu/ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 septembrie