2024. szeptember 6.

Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerségről nyilt kiállitás Galacon

A NATO stratégiai partnereiként és szövetségeseiként, az Egyesült Államok és Románia egységesen lép fel Oroszország agressziójával szemben, hogy támogassa Ukrajnát és erősítse a kollektív védelmet a Szövetségen belül, nyilatkozta az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Kathleen Kavalec, a két ország közötti stratégiai partnerség 25 éves évfordulójára Galacon szervezett és csütörtökön megnyitott fotókiállításon. A „Mi, a Nép: 25 év stratégiai partnerség” című kiállítás egy fényképes esszé, amely a román és az amerikai nép diplomáciai, biztonsági, gazdasági és kulturális kapcsolatait tárja fel. Irina Hasnaş Hubbard muzeográfus, a kiállítás kurátora a román közszolgálati rádió tudósitójának elmondta: Ez az egyetlen ilyen projekt, amelyet egy amerikai nagykövetség valaha is megvalósított, és, íme, ez megvalósult Romániában. Fotóesszé a két ország kapcsolatainak bemutatására, vándormodellben, a szabadban, belépő nélkül. A szabadtéri kiállítás megtekintése után Őexcellenciája Kathleen Kavalec, az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövete a Románia-USA Stratégiai Partnerség történetére, de az ukrajnai háború jelenlegi geopolitikai összefüggéseire is utalt. „A demokratikus elvek iránti közös elkötelezettségünk fontosabb, mint valaha. A NATO stratégiai partnereiként és szövetségeseiként összefogunk Oroszország provokálatlan és illegális agressziójával szemben, hogy támogassuk Ukrajnát és erősítsük a kollektív védelmet a Szövetségen belül”, hangsúlyozta Katleen Kavalec.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

A Kutatási Minisztérium szeptember 19-én elindítja a helyi közigazgatások első integrált digitalizációs programját

A Kutatási Minisztérium szeptember 19-én elindítja a helyi közigazgatások első integrált digitalizációs programját, hogy az általuk kínált szolgáltatások elérhetőbbé váljanak az állampolgárok számára. Így a községek 75 ezer lejt, a megyei tanácsok pedig 250 ezer lejt kapnak támogatásként. Bogdan Ivan miniszter egy közösségi hálózaton közzétett bejegyzésében leszögezte, hogy az elektronikus regisztrációs folyamatot mindössze öt lépésben alakították ki annak érdekében, hogy a városházak és a megyei tanácsok gyorsan, bürokratikus akadályok nélkül alkalmazhassák. A DigiLocal program legfontosabb hozadéka a városházak és megyei tanácsok informatikai rendszereinek összekapcsolása a román állam hivatalos online fizetési platformjával, a Ghişeul.ro-val.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

A benzin és a gázolaj átlagára csökkent az elmúlt 30 napban

A benzin átlagára 2%-kal csökkent az elmúlt 30 napban, míg a gázolaj átlagosan közel 4%-kal lett olcsóbb. Bukarestben 7,04 lej és 7,15 lej közötti áron árulnak egy liter normál benzint a kútaknál, mig a normál gázolaj literenkénti ára 3,09 lej és 7,20 lej között van. Románia jelenleg a harmadik helyen van az Európai Unióban a legolcsóbb benzint kínáló országok listáján, Bulgária és Málta után, a gázolaj esetében pedig a negyedik helyet foglalja el, az eső három helyen Bulgária, Litvánia és Málta lévén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Marcel Ciolacu miniszterelnök hivatalos izraeli látogatása során találkozott Benjámín Netanjáhú miniszterelnökkel

Románia határozottan elítéli az Izrael Állam elleni terrortámadásokat, és felszólítja az összes érintett felet, hogy járuljanak hozzá a biztonság helyreállításához és a tűzszüneti megállapodás megkötéséhez, hangsúlyozta csütörtökön, Jeruzsálemben, Marcel Ciolacu kormányfő, izraeli hivali kollégájával, Benjámín Netanjáhúval tartott találkozón. „Románia kiáll továbbra is Izrael mellett”, közölte Marcel Ciolacu miniszterelnök Benjámín Netanjáhúval és határozottan elítélte az országa elleni terrortámadásokat, kijelentve, hogy minden érintett félnek hozzá kell járulnia a biztonság helyreállításához és a tűzszüneti megállapodás megkötéséhez, amely lehetővé teszi a túszok kiszabaditását a Gázai övezetből. És hogy ez megtörténjen, Románia csatlakozik az Egyesült Államok és a térségbeli külső partnerek erőfeszítéseihez, mondta Marcel Ciolacu, megjegyezve: Mi több, Románia erőfeszítései a humanitárius segélyekben konkretizálódik, amelyet a Gázai övezet polgári lakosság megsegitéséért küld, valamint azáltal, hogy a régióból származó gyermekeket átveszik a romániai kórházakban való kezelésre. A két kormányfő a Közel-Kelet biztonságával kapcsolatos szempontok mellett a kétoldalú gazdasági együttműködésről is tárgyalt, súlyt helyezve a védelmi iparra, a turizmusra és Románia agrár-élelmiszeripari termékeinek exportjára. Megjegyzendő, hogy a két állam között a gazdasági együttműködés dinamukis, vannak konkrét projektek, közös érdekek fűződnek a csúcsszektorokhoz, mint amilyen az információs technológia, a kommunikáció és a kutatás-fejlesztés.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

A szegénység drasztikusan befolyásolja az iskolai teljesítményt

A szegénység drasztikusan befolyásolja az iskolai teljesítményt, a gyerekek egy része eltéved útközben és a legtöbben szívesebben kivándorolna, állítja a Mentsétek meg a Gyerekeket szervezet. Az európai adatok azt mutatják, hogy a romániai gyerekek egyre nagyobb arányát érinti az iskola elhagyása. A 2022-2023-as tanévben az általános iskolás korú gyerekek csaknem 16%-a nem járt iskolába, míg a középiskolás korúak több mint negyede – 25%-a – volt ugyanebben a helyzetben. A lakókörnyezethez kapcsolódó eltérések igen nagyok, a korai iskolaelhagyók aránya a nagyvárosokban mindössze 3%, a kisvárosokban 14%, vidéken pedig 27%. Országos szinten az iskola küszöbét kilenc évvel ezelőtt átlépett öt diák közül kettő nem tartozik azok közé, akiknek az általános iskola befejezésekor, az országos felmérőn, ötös feletti átlagot sikerült volna elérniük, vidéken tanuló gyerekek pedig hátrányos helyzetben vannak, az ők esetükben az ötös alatti átlagos arány több mint 2,5-szer magasabb. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Rozália Gănciulescu