Realizator: Laurenţiu Văduva – Prezența unui urs a fost semnalată cu câteva ore în urmă pe raza orașului Avrig, în zona turistică Valea Avrigului. A fost transmis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea persoanelor din localitate, iar la fața locului s-a deplasat un echipaj SMURD, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu. Zona Valea Avrigului este una turistică, în care se află mai multe pensiuni și este vizitată de multe persoane în weekenduri și în perioadele de vacanțe. Oamenii continuă, în pofida tuturor avertismentelor, să hrănească urșii sau să lase mâncare în apropierea gospodăriilor. Astfel, animalele și-au făcut un obicei din a coborî în zonele locuite. În județul Vrancea, de exemplu, în cele opt luni de la începutul anului, jandarmii au intervenit în 75 de astfel de situații, după cum ne transmite corespondentul RRA Gabriel Sava.
Reporter: La finalul lunii trecute, jandarmii vrânceni au anunțat că au sancționat contravențional șapte persoane care se opriseră pe DN 2 D, în zona limită de județ Vrancea-Covasna, pentru a hrăni cinci exemplare de urs. Hrănirea acestora este unul dintre motivele pentru care urșii ajung în zonele locuite. Localitățile din zona de munte sunt cele unde au fost sesizate cel mai frecvent prezența unor astfel de exemplare de urs.
Colonel Adrian Babiș, inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea: De la începutul anului am avut un număr de 77 de solicitări de acest gen, dintre care 20 doar în luna august. Localitățile cu cele mai multe semnalări a prezenței ursului sunt din Tileasca – 12 intervenții, Nereju – 12 solicitări, Tulnici – opt solicitări, Vidra – opt solicitări, Soveja – șapte solicitări, Țifești – șapte solicitări.
Reporter: Din fericire, în cursul acestui an nu au fost înregistrate victime umane, însă urșii, dar și porcii mistreți au creat numeroase pagube în culturile agricole, stupine și în gospodăriile populației./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 septembrie)