Aproximativ trei milioane de elevi încep cursurile noului an şcolar

Aproximativ trei milioane de preşcolari şi elevi încep astăzi cursurile noului an şcolar. Acesta vine cu o serie de noutăţi care vor fi aplicate încă de la început.

Chiar de astăzi se interzice folosirea telefonului mobil în timpul orelor, se introduc aşa numitele săli de denţie pentru elevii care deranjează orele, iar nota la purtare – care va fi acordată la finalul fiecărui modul – va fi scăzută cu un punct pentru fiecare 20 de absenţe nemotivate.

De anul acesta, elevii din clasa I până în clasa a XII-a vor fi obligaţi să deţină un portofoliu personal pentru alegerea carierei. Acesta va conţine toate rezultatele şcolare, diplomele, certificatele, documentele pentru diverse activităţi şi recomandările primite de la profesori. Are mai multe detalii despre noutăţile incluse în Statutul Elevului şi în Regulamentul de organizare şi funcţionare al şcolilor reporterul RRA Felicia Mocanu.

Reporter: Pentru elevii claselor a XII-a zi și a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar se va încheia pe data de 6 iunie 2025, iar pentru absolvenții claselor a VIII-a cursurile se vor încheia pe 13 iunie. Pentru clasele din învățământul liceal, filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, dar și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar se va încheia în data de 27 iunie 2025. O altă noutate în structura anului școlar este și calendarul examenelor. Astfel, absolvenții de liceu vor susține probele de competențe în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025, urmând ca probele scrise să înceapă în data de 10 iunie. Pentru absolvenții claselor a VIII-a, examenele pentru Evaluarea Națională vor începe în data de 23 iunie 2025. O altă noutate este aceea ca absolvenții de gimnaziu și de liceu vor avea posibilitatea să își vadă lucrările înainte de a depune contestațiile. Între modificările din Statutul Elevului, reprezentanții acestora transmit că nu sunt de acord cu introducerea camerei de detenție. Lorena Drăgușin, președinte al Uniunii Elevilor Reprezentanți.

Lorena Drăgușin: Avem această cameră de detenție, pe care noi am tot semnalat-o că este o greșeală enormă. Practic, elevii care deranjează ora la decizia profesorului pot fi trimiși într-o altă sală, unde evident că ei pierd cursul respectiv, de la care au fost dați afară. Adică li se încalcă în mod direct dreptul la educație. Ar trebui să se asigure ora la consiliere.

Reporter: Anul școlar va fi organizat, pentru al treilea an la rând, pe cinci module de studiu. Primul modul va începe astăzi și se va încheia pe 25 octombrie. Acesta va fi urmat de prima vacanță din acest an școlar, stabilită în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie./apostelnicu/ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 septembrie