Delta Dunării va avea 40 de trasee pentru turism lent, o iniţiativă a Asociaţiei „Ivan Patzaichin”, care a lansat la sfârşitul săptămânii trecute primul astfel de traseu, denumit „Delta lui Ivan”, care poate fi parcurs cu ambarcaţiuni cu vâsle.
Ministrul Mediului a precizat azi că turiştii sunt interesaţi să viziteze Rezervaţia cu caiacul sau bicicleta şi este nevoie de rute special dedicate – care să nu se intersecteze cu traseele bărcilor cu motor – pentru a dezvolta un turism care să pună accentul pe protejarea patrimoniului natural al Deltei. Mircea Fechet a fost la unul dintre primele puncte de înnoptare de pe traseu şi i-a felicitat pe iniţiatori, reprezentanţii Asociaţiei „Ivan Patzaichin”:
Mircea Fechet: Eu cred că ideea de /Slow Tourism/ e una care ar trebui explorată, pentru că foarte mulți oameni spun că așa cum se întâmplă astăzi, activitatea turistică comercială pe termen lung este nesustenabilă, cred că ceea ce faceți e o chestie bună, care nu poate fi decât exemplu de bună practică ulterior: astăzi explorăm. E un proiect pilot. Mă bucur că domnul guvernator a fost de acord să facem acest pas, pentru că eu cred că în baza unor reguli clare putem și să înnoptăm.
Realizator: În prezent, camparea în Delta Dunării este strict reglementată şi este permisă doar în locurile special amenajate şi autorizate, regulă esenţială pentru a preveni degradarea mediului şi pentru a proteja speciile rare din această zonă unică. Noile puncte de înnoptare vor respecta toate reglementările în vigoare şi vor fi dotate cu facilităţi minime pentru a reduce impactul asupra mediului, iar turiştii vor fi încurajaţi să limiteze deşeurile şi să respecte liniştea naturii./apostelnicu/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 septembrie