Revista presei internaționale, 11 septembrie 2024

Lansat ieri (10 septembrie, n. red.), un atac ucrainean cu drone, totodată considerat a fi și cel mai masiv de până acum, a ajuns până la Moscova. După cum era de așteptat, știrea apare pe prima pagină a ziarelor străine, iar comentariile nu lipsesc. Așadar, să vedem ce spun ziarele.

Cotidianul american The Washington Post afirmă că “Ucraina a lansat cel puțin 140 de drone, dintre care vreo 14 ar fi vizat chiar Moscova”. Același ziar subliniază că, “pentru prima oară, atacul s-a soldat și cu o victimă, respectiv, o femeie, care ar fi murit într-un bloc aflat la circa 20 de kilometri de capitală”. “Dată fiind situația din Kursk, este greu de imaginat că acum s-ar putea ajunge la un acord”, ar fi declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de același ziar. Din ziarul francez Le Monde, evenimentele din Ucraina par mai puțin optimiste. “Donbasul face tot ce poate ca să reziste”, notează același cotidian. “În vreme ce forțele rusești se apropie de Pokrovsk, un punct strategic, armata ucraineană constată că incursiunea din Kursk nu a ușurat linia frontului din bazinul Donbas”. În Rusia, publicația Nezavisimaia Gazeta remarcă faptul că “Ucraina și-a sporit atacurile cu drone împotriva Federației Ruse, dar”, afirmă ea, “pe de altă parte, forțele ucrainene au pierdut peste 380 de militari și două tancuri în regiunea Kursk”. Altminteri, în ziarul moscovit Kommersant, “președintele rus, Vladimir Putin, acuză Statele Unite că provoacă o cursă a înarmării”. Același ziar mai anunță că, “în perioada 10 – 16 septembrie, Rusia organizează programul de manevre Ocean – 2024, care se va desfășura în Oceanul Pacific și în cel Arctic, precum și în Marea Mediterană, Marea Caspică și Marea Baltică”. Potrivit aceluiași ziar, “participarea ar fi impresionantă: peste 400 de nave și submarine, peste 120 de avioane și elicoptere și peste 90000 de militari”.

În sudul Rusiei asiatice, mai exact, în China, un eveniment mai special a atras atenția presei. Este vorba despre vizita în China a premierului spaniol Pedro Sanchez. În oficiosul chinez China People’s Daily, veștile sunt bune: “Sosit luni la Beijing premierul spaniol a purtat discuții cu omologul său, Li Qiang, cu care ulterior a semnat o serie de tratate”. Referitor la eveniment, din publicația spaniolă ABC, aflăm că “firma chineză Envision va face în Spania o investiție de 1 miliard de dolari”. Parcă motivând încheierea tratatului, ziarul spaniol El Pais îl citează pe premierul Sanchez, care ar fi spus că “un război comercial nu ar servi la nimic”.

În sfârșit nu putem lăsa la o parte un eveniment care, în această noapte, a fost urmărit cu atenție de întreg mapamondul. Este vorba despre prima confruntare dintre democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump din cadrul campaniei electorale în vederea alegerilor prezidențiale din SUA. Ce-ar fi de așteptat? “Nu știi la ce să te aștepți”, ar fi declarat Donald Trump, citat de publicația US News & World Report, referindu-se la Kamala Harris. “Și-a schimbat toate pozițiile politice de-alungul anilor”. În vreme ce, potrivit aceleiași publicații, Kamala Harris a spus că “va atrage atenția că Trump obișnuiește să mintă”. În încheiere, un sfat din partea cotidianului american The Wall Street Journal: “Trump nu s-a schimbat deloc începând din 2015, el nefăcând decât să-și continue declinul. Credem că întrebarea care se pune este dacă americanii au suficientă ținere de minte și dacă vor reacționa în consecință”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR