Debitul Dunării a fost, miercuri, cel mai mic din ultimii doi ani, producția de energie fiind afectată pe termen lung

Debitul Dunării a fost, ieri, cel mai mic din ultimii doi ani, la jumătate din valoarea normală a lunii septembrie. Această scădere a determinat reducerea drastică a producţiei de energie electrică, România fiind nevoită să importe energie pentru consumul intern. Corespondentul RRA, Mihai Bădescu transmite:
Reporter: Mihai Bădescu – Hidrologii au înregistrat un debit foarte mic pe fluviu. Din această cauză, producția de energie este afectată pe termen lung.
Cristinel Popescu, inginer Hidroserv: Dacă luăm puterea instalată pe Porţile de Fier I, de aproximativ 1.200 de megawați, deci, 194×6, asta înseamnă undeva la un sfert din producția Porților de Fier I. Pe Porțile de Fier II puterea instalată este la aproximativ 300 megawați, produce 111, deci cam o treime este din capacitatea Porților de Fier. Deci, undeva între 25 și 30% este energia produsă de tot ansamblu PF1, PF2 din total putere instalată.
Reporter: Pentru că sursele din țară nu produc energie suficientă, astăzi, România a luat diferența necesară din import.
Cristinel Popescu: Avem un consum de apromativ 6.630 de megawați-oră, consumul instantaneu, din care România produce undeva la 5.200, avem un import de 1.400 de megawați-oră.
Reporter: Din cauza cotelor scăzute pe fluviu se circule și cu restricții de tonaj, pentru a evita eșuarea navelor în praguri de nisip./RADOR RADIO ROMÂNIA/denisse