DIE PRESSE: Premierul României, „enervat” pe Nehammer

Primul ministru Marcel Ciolacu critică blocarea de guvernul austriac a aderării la Schengen.

Şeful guvernului român Marcel Ciolacu (postcomunişti/PSD) s-a arătat „enervat” de atitudinea cancelarului federal Karl Nehammer (ÖVP) şi a guvernului austriac privind blocada faţă de Schengen a Vienei. În decembrie 2022, prevalându-se de migraţia ilegală neorganizată, Austria a făcut uz de veto faţă de aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. Începând din luna aprilie din acest an, pentru cetăţenii celor două ţări au fost anulate controalele la traficul aerian şi fluvial de la intrarea în spaţiul Schengen.

Întreaga regiune şi toată Europa văd potenţialul fantastic al României” a afirmat Ciolacu, potrivit Agerpres, postului privat Antena 3. „România a realizat echilibrul în Europa. Dacă România nu ar fi constituit acest tampon – cu costuri de natură economică, cu costurile unei scăderi a standardului de viaţă (…) De aceea m-am enervat din cauza guvernului austriac şi a cancelarului federal Nehammer. Nu te poţi abţine de la a înţelege rolul pe care l-a jucat şi joacă în continuare România în condiţiile războiului din Ucraina care se desfăşoară în continuare (…)” – a afirmat şeful guvernului.

În decembrie, în România va fi ales un nou Parlament, de asemenea vor avea loc la sfârşit de toamnă şi alegeri prezidenţiale. Ciolacu a afirmat în interviul respectiv că nu are concurenţi în campania electorală, deoarece toţi politicienii au fost nevoiţi să lupte împotriva evaziunii fiscale şi a traficului de droguri.(APA)

https://www.diepresse.com/18849599/rumaeniens-regierungschef-veraergert-ueber-nehammer

Traducerea: Imola Stănescu/RADOR RADIO ROMANIA

DIE PRESSE (Austria), 11 septembrie 2024