2024. 13 szeptember.

Az Egyesült Államok jövőre megszüntetheti a románok vízumkötelezettségét

Hazánk washingtoni nagykövete bizakodó, és azt mondja, idén teljesíteni tudjuk a vízummentességi programba való belépés utolsó és legfontosabb kritériumát, azaz a vízumkérelmek elutasítási arányának 3% alá kell csökkenését. „A programhoz való csatlakozás előtti utolsó száz méteren járunk, ahogy mondani szokás. Az egyetlen ismeretlen tényező az elutasítási arány, amelyet október 1-je után fogunk megtudni, de az amerikai fél számára nyilvánvaló, hogy Románia jelentős és nagyon komoly előrelépést tett. Románia nagy valószínűséggel teljesíti ezt a technikai feltételt ebben a pénzügyi évben, amely, szeptember 30-án zárul. A tavaly rengeteg vízumot kaptunk. Úgy gondolom, hogy a vízumkötelezettség  megszűntetésére nem kesül sor korábban a jövő évnél”, nyilatkozta Andrei Muraru.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

Az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának budapesti ülése

Az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa kétnapos nem hivatalos, budapesti ülésén vitatja meg az ökológiai gazdaságra való átállás finanszírozását és a hosszú távú államadóssághoz kapcsolódó kockázatokat, a népesség elöregedésével összefüggésben. Mindez kiemelt prioritása a magyar uniós elnökségnek, mivel a munkaerőhiány veszélyezteti a gazdasági fellendülést. A budapesti találkozóra azonban az illetékes uniós biztosok távollétében kerül sor. Magyarországot továbbra is bojkottálják az Európai Unió soros elnökségének minőségében vezetett találkozókon, miután Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai háború témájában Oroszországba és Kínába látogatott anélkül, hogy a többi vezetővel vagy európai intézményekkel egyeztetett volna. A magyar uniós elnökség kezdete óta,  a nyáron és Orbán Viktor miniszterelnök egyoldalú döntései után az Európai Bizottság csak másod-harmadik rangú tisztségviselőket és nagyon ritkán biztosokat küldött Budapestre. A bojkott folytatódik a Gazdasági és Pénzügyi Tanács esetében is, hiszen nem vesznek részt az emlitett két területtel foglalkozó uniós biztosok. Arianna Podesta, az Európai Bizottság helyettes szóvivője megjegyezte: Sem Dombrovskis biztos, sem Gentiloni biztos nem vesz részt. A bizottság csak adminisztratív szinten képviselteti magát az ülésen. A bizottság Magyarországgal szembeni álláspontját az Unió legtöbb állama osztja, amelyek példát véve a bizottságtól, gyakran miniszterek helyett köztisztviselőket küld a budapesti tanácsi ülésekre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

Suceava megyében regionális duális oktatási központot hoznak létre

Regionális duális oktatási központ jön létre Suceva megyében, közölte pénteken Marcel Ciolacu miniszterelnök, a megye székhelyével azonos nevű városban, Suceáván működő hentestermékeket előállitó gyár megtekintése után. A kormányfő aláhúzta, hogy a munkaerő-képzés olyan összetevő, amely hiányzott a moldovai régióban. A Moldova Autópályára utalva kifejezte meggyőződését, hogy az autópálya átadása után Moldova megyéinek bevételei megduplázódnak. „Ugyanez történt Konstanca megyében is, miután elkészült a Bukarest és Konstanca közötti autópálya; a következő évben automatikusan megduplázódott a GDP”, fűzte hozzá Marcel Ciolacu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

Nicolae Ciucă, a szenátus elnökének beszéde a román hadsereg modernizációs folyamatáról

A román hadseregnek csak 2017-ben sikerült elindítania a modernizációs folyamatot, a nagyobb költségvetésnek köszönhetően, amely új technológiát és felszerelést tett lehetővé, nyilatkozta pénteken Nicolae Ciucă, a szenátus elnöke, aki beszédet mondott Craiován, a Neagoe Basarab 26. gyalogzászlóalj átszervezésének 30. évfordulója alkalmából. „A Román Hadsereg jó ideig nem részesült a szükséges finanszírozásban, csak 2017-től kezdtük érezni a költségvetés hatásait, amely lehetővé teszi, hogy beszéljünk technikáról, új felszerelésekről, másfajta gondolkodásmódról, megtervezzünk mindent, ami a román hadsereg fejlődésével kapcsolatos”, hangsúlyozta Nicolae Ciucă. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

Orvosok tüntettek a bukaresti Victoriei téren

Orvosok tüntettek pénteken a fővárosban, a kormánypalota előtti téren. A járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok szakmai egyesülete (APMA) által szervezett tüntetés célja az „orvosok méltóságának védelme”. A szervezők közölték, hogy a megmozdulást a 10 és 13 közötti órákra és körülbelül ezer személyre engedélyezték a hatóságok, de ennél kevesebben jelentek meg. Cosmin Alexandrescu, az APMA elnöke megjegyezte: Ha egészséges társadalmat akarunk, akkor egészséges emberekre van szükségünk, ahhoz pedig, hogy egészségesek legyenek, orvosokra van szükségünk. A Bukaresti Orvosi Kollégium elnöke, Dr. Cătălina Poiană professzor leszögezte: Mi, a Bukaresti Orvosi Kollégium mindig is kiálltunk a becsületes orvosok mellett, akik megértették, hogy az orvosi szakmát méltósággal, felelősséggel és empátiával lehet gyakorolni. Soha nem tagadtam, hogy lehetnek hibák. Ha vannak hibák, azokat ki kell vizsgálni, meg kell büntetni, és aki hibázik, annak fizetnie kell, de tisztelni kell az orvost, és tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét.(RADOR HIRGYNÖKSÉG – 09.13)
Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA