Câştigul salarial mediu brut a continuat să crească, astfel că în iulie a ajuns la 8.580 lei brut și 5.242 lei net, adică un plus de 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit specialiștilor, este vorba de o performanță mai ales în contextul scăderii rate inflației, deși rămân diferențe notabile între câștigurile salariale din diverse sectoare, un maxim de 13.000 lei în industria petrolieră și un minim de 3.000 în confecții. Cu detalii Iulian Olescu:
Reporter: Analistul financiar Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România, spune că o creștere, anul acesta, reprezintă o performanță:
Adrian Codirlaşu: În general a crescut în majoritatea sectoarelor, cu valori exprimate în două cifre, dar salariile sunt mici pe partea de hoteluri, acolo, în general, se muncește pe salariul minim pe economie, crescând în salariul minim pe economie, automat este o rată mai mare de creștere a salariului. Creșterile au fost mai mici de 10% în construcții, dar vedem că pe partea de construcţii s-a decelerat. În agricultură, în general, agricultura n-a performat prea bine în acest an, deci acolo unde sectoarele nu au performat, se vede lucrul acesta și în creșterea de salarii, care este ceva mai mică.
Reporter: Adrian Codirlașu mai adaugă că, deși în România s-au înregistrat creșteri salariale peste cele din alte state, care s-au reflectat și într-o creștere a consumului, noi am pornit de la o bază foarte redusă:
Adrian Codirlaşu: S-a văzut în consum lucrul acesta, consumul, care a crescut în primele șapte luni cu peste 8%. În opinia mea, avem o supraîncălzire a consumului, o supraîncălzire generează inflație și vedem, avem cea mai ridicată inflație din Europa, mă rog, și unele dintre cele mai mari creșteri salariale, însă pe net, dacă ne uităm, s-a câștigat în termeni reali./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ctuluc
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 septembrie