Competitivitatea europeană este în declin grav (Viktor Orbán)

Competitivitatea europeană este în declin grav; dacă nu luăm anumite decizii, competitivitatea UE față de Statele Unite și China va scădea de neoprit, a declarat premierul Viktor Orbán, joi, la Budapesta, după întrevederea sa cu omologul său luxemburghez, Luc Frieden.

Viktor Orbán a spus că împreună cu Luc Frieden, care a venit la Budapesta cu ocazia centenarului stabilirii relaţiilor diplomatice dintre cele două țări, au trecut în revistă situația UE, fiind de acord cu diagnosticul raportului Draghi, potrivit căruia competitivitatea europeană este în scădere gravă.
Situația este urgentă, a subliniat Orbán, menţionând că atât Ungaria, cât și Luxemburg sunt interesate de întărirea competitivității.Viktor Orbán a prezentat planul pactului de competitivitate elaborat de președinția ungară a UE, pe care dorește să-l discute și să-l adopte cu toate țările UE, în noiembrie.
Cei doi șefi de guvern au convenit asupra necesității extinderii UE în Balcanii de Vest, a spus premierul ungar.

La rândul său, Luc Frieden a afirmat că Ungaria nu numai că întreține relații diplomatice îndelungate cu Marele Ducat al Luxemburgului, ci deţine şi preşedinţia rotativă a UE, însă motivul vizitei sale la Budapesta a fost continuarea dialogului. Luc Frieden a reiterat că este de acord cu poziția președinției ungare: competitivitatea Europei trebuie să fie prioritară.
Piața unică trebuie aprofundată, iar resursele private și publice trebuie folosite pentru digitizarea economiilor europene, trebuie creată industria europeană de apărare, iar producătorii agricoli trebuie protejați, în timp ce suprareglementarea trebuie evitată, a explicat premierul luxemburghez, precizând că susțin președinția ungară în chestiuni economice.
Despre migrație a vorbit ca fiind o problemă complexă pentru care, în opinia sa, nu există soluții simple aplicabile tuturor țărilor. Luxemburgul este de acord cu pactul privind azilul și migrația, dar consideră că sunt necesari pași suplimentari pentru o coexistență socială armonioasă.

Șeful guvernului luxemburghez a numit experiențele regionale ungare drept importante în legătură cu războiul din Ucraina și, referindu-se la extinderea UE, a subliniat că trebuie asigurată pentru Balcanii de Vest o perspectivă europeană, dar este importantă şi abordarea bazată pe merit.
Lăudând sistemul Schengen, Luc Frieden a evidenţiat necesitatea consolidării cooperării agențiilor de poliție între țările membre, iar protecția frontierei externe ar trebui organizată în așa fel încât să se poată trăi fericit în interiorul UE. „Trebuie să lucrăm constructiv în Europa și în cooperare cu restul lumii, inclusiv cu Africa”, a spus Luc Frieden.
„Planul președinției ungare este de a forma urgent o decizie comună cu privire la faptul că Europa trebuie să pună urgent pe masă un mare plan pentru Africa, altfel vor veni doar probleme din Africa, deși ar putea veni de aici și un avantaj economic dacă am putea consolida, în primul rând, statele-cheie africane. Ungaria a cerut de mult timp ca UE să aibă un plan mare pentru Africa, însă în acest sens nu prea am avut succes”, a spus premierul ungar.

După cum se știe, Viktor Orbán l-a primit pe președintele Republicii Ciad săptămâna aceasta. Guvernul ungar lucrează la stabilirea unei cooperări de parteneriat cu țara africană în domeniile apărării, economiei și educației.
„Regiunea Sahel, inclusiv Ciad, este partenerul nostru cheie în lupta împotriva migrației ilegale. Prin urmare, am convenit asupra implementării unui pachet complex de cooperare cu președintele republicii”, a spus Viktor Orbán cu acest prilej.

Premierul ungar a menţionat că în cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre Africa în legătură cu migrația și competitivitatea, iar omologul său din Luxemburg și-a împărtășit opinia cu privire la necesitatea dezvoltării unui plan comun al UE pentru Africa.
Ungaria a ales acele câteva ţări africane pentru care poate oferi asistență serioasă printr-o cooperare profundă, fără a aştepta Uniunea Europeană, ci pe bază bilaterală, a amintit premierul, care a adăugat: şi Luc Frieden își împărtășește opinia, potrivit căreia, pe lângă astfel de încercări individuale, este nevoie de un plan mare pentru Africa./rganciu/ctuluc

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/09/12/orban-viktor-az-europai-versenykepesseg-sulyosan-hanyatlik

HIRADO.HU – 12 septembrie