Comunicat al MAE

MAE condamnă ferm atacul forțelor armate ruse împotriva unui nave comerciale ucrainene, care transporta cereale în Marea Neagră.

Acest eveniment reprezintă o escaladare fără precedent a acțiunilor Federației Ruse în cadrul războiului ilegal și nejustificat, pe care l-a lansat împotriva Ucrainei, scrie într-un comunicat. Atacarea deliberată a unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internațional umanitar, care reglementează purtarea războiului pe mare.

În consecință, Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm Federației Ruse să înceteze orice atac asupra unor nave comerciale și să respecte libertatea de navigație de care beneficiază statele în Marea Neagră. Ministerul condamnă, de asemenea, încălcarea de către Federația Rusă a Cartei Națiunilor Unite prin bombardarea sistematică și iresponsabilă a infrastructurii ucrainene și a navelor care transportă grâne.

Evenimentul a avut loc noaptea trecută. Comandantul unei nave civile ucrainene aflate în afara apelor teritoriale ale României, dar în zona economică exclusivă a țării noastre, la aproximativ 55 km de localitatea Sfântu Gheorghe Deltă, a anunțat despre o explozie care a avut loc la bord. Nu au fost victime./lcoman/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 septembrie