Revista presei internaționale – 13 septembrie

Deloc suprinzător, Ucraina continuă să rămână pe prima pagină a ziarelor străine, având în vedere că state dintre cele mai importante încearcă să pună capăt războiului purtat de Rusia împotriva acestei țări.

Cotidianul american The New York Times lansează o întrebare: „Ucraina ar trebui oare să lanseze un atac cu arme occidentale pe teritoriul Rusiei?” Ziarul subliniază că, „în trecut, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a refuzat să permită Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune de proveniență occidentală, dar el pare să șovăie acum”. Același ziar amintește că, „în urmă cu două zile, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Moscova pregătește măsurile coresponzătoare în cazul în care Occidentul întărește autoritatea Ucrainei”. Și, în ziarul britanic The Guardian, „secretarul american de stat, Antony Blinken, afirmă că Statele Unite vor ridica restricțiile impuse Ucrainei în acest sens”. Cotidianul francez Le Monde îl citează pe ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorki, care, „într-un interviu acordat acestui ziar, ar fi avertizat că, cităm, „capacitatea Ucrainei de a rezista nu va ține la infinit”. Același ziar precizează că „ministrul polonez s-a întâlnit, ieri (12 septembrie), cu secretarul american de stat Antony Blinken, iar astăzi (13 septembrie) se afla el însuși în capitala ucraineană”.

Purtat în apropierea României, războiul dintre Rusia și Ucraina a continuat să alarmeze și autoritățile din țara noastră. Publicația US News & World Report relatează că, „joi, Ucraina a acuzat Rusia că a apelat la un bombardier strategic lansând un atac asupra unui vas cu cereale din Marea Neagră, staționat în apropierea României, o țară membră NATO”. Potrivit aceluiși ziar, „Rusia nu a comentat imediat această informație”. Și totuși, din Rusia, cotidianul Kommersant îl citează pe președintele rus, Vladimir Putin, care ar fi avertizat că, „folosite asupra Federației Ruse, armele cu rază lungă de acțiune vor însemna o implicare a NATO în conflict. Problema care se pune nu este aceea de a permite sau nu Ucrainei să lovească Rusia cu asemenea arme. Decizia pe care trebuie să o luăm este legată de întrebarea dacă țările NATO sunt sau nu implicate într-un conflict militar”, ar fi spus președintele Putin, citat de Kommersant.

Destul de aproape de Europa, situația din Orientul Mijlociu continuă și ea să îngrijoreze și, referindu-se la recenta confruntare dintre Donald Trump și Kamala Harris, candidații la președinția Statelor Unite, cotidianul israelian Ha’aretz titrează fără echivoc: „Că va fi Harris sau va fi Trump, Statele Unite tot nu vor împăca Israelul cu Palestina”. Altminteri, același ziar menționează că „armata israeliană a descoperit nouă tuneluri între Gaza și Egipt”. În privința conflictului, un alt ziar israelian, The Jerusalem Post, transmite că „forțele israeliene au distrus un depozit de rachete iraniene din Siria – operațiunea fiind considerată drept una dintre cele mai îndrăznețe de până acum”. Dar și Iranul a ripostat. Ziarul israelian Yedioth Ahronoth relatează că „Ministerul iranian de Externe i-a convocat pe ambasadorii Marii Britanii, Franței și Olandei pentru explicații”. După cum este cunoscut, Iranul este suspectat ca fiind furnizorul de rachete al Rusiei, dar, citat de ziarul iranian Tehran Times, „ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, afirmă răspicat: ‚Iranul nu a livrat Rusiei rachete balistice. Punct’”.

(Alexandru Danga. Agenția de presă RADOR)