Tranziția către sezonul rece: sfaturi și trucuri pentru decorarea de toamnă

Când frunzele încep să se amestece în aerul tot mai vioi, este timpul ca iubitorii de confort să înceapă să jubileze. Școala a reînceput, un frig subtil se strecoară, iar frunzele dau semne de schimbare, ceea ce poate însemna doar un singur lucru: toamna este oficial pe drum! Chiar dacă magia naturii se întâmplă în exterior, depinde de noi înșine să creăm o evadare confortabilă și în interior cu cele mai bune idei de decorare pentru toamna lui 2024. De la adăugiri rapide și ușoare, cum ar fi decorațiunile festive de toamnă pentru uși și până la notele elegante, tomnatice, date camerelor de zi, aceste idei vă vor ajuta să adăugați cele mai bune culori, modele și materiale emblematice ale toamnei în toată casa. Decoratorii începători vor fi surprinși ce efect pot avea de fapt câteva perne și pături în carouri, bine plasate! Avem și câteva idei de decorare care vă vor face să îmbrăcați puloverul „tematic” preferat și să mergeți afară pentru a aduna puțin din frumusețea naturală a sezonului. Nu există o decorațiune mai bună – sau prietenoasă cu bugetul – decât o crenguță proaspăt căzută sau un con de pin. Din păcate (sau din fericire, pentru unii), acestea pot fi ultimele zile cu vreme ceva mai caldă, și mulți dintre noi simțim o schimbare justificată în această perioadă a anului. Orice schimbare, însă, trebuie așteptată cu nerăbdare, la fel ca zilele mai confortabile, vremea mai rece și toate acele tradiții minunate care vin odată cu toamna. Data la care începeți să decorați pentru toamnă este strict personală, dar există câteva semne la care trebuie să fiți atenți și câteva sfaturi aprobate de designeri cu privire la modul în care și locul de unde să începeți. Oficial, toamna începe pe 22 septembrie, odată cu solstițiul, dar asta nu înseamnă că trebuie să așteptați până atunci pentru a începe să aduceți câteva mici modificări în decorul casei. Toamna reprezintă o oportunitate excelentă de a vă transforma spațiul de locuit într-un refugiu comod, agreabil și primitor, care întâmpină nuanțele superbe de ruginiu și aerul curat. Fie că sunteți un decorator pasionat sau pur și simplu căutați modalități de a vă amenaja locuința, sperăm să descoperiți în rândurile de mai jos tot ceea ce vă interesează, pentru a îmbrățișa decorul de toamnă în toată splendoarea lui.


Ce este considerat decor de toamnă?

Decor de toamnă poate fi considerat orice este asociat cu sezonul. Dovlecii, tărtăcuțele, frunzele uscate și piesele de decor în tonuri mai calde, cum ar fi mobilierul în nuanțe moi și delicate, împreună cu lumânările, pot fi considerate piese de decor confortabile de toamnă. Când începeți să decorați pentru toamnă, încercați să stați departe de piesele de decor de Halloween, cum ar fi decorațiunile și motivele stereotipe de lilieci, vrăjitoare sau pânze de păianjen, pentru a separa întrucâtva sărbătoarea de schimbarea sezonului. Similar cu cel mai popular decor de Halloween, una dintre cele mai întâlnite tendințe în decorațiunile de toamnă sunt dovlecii, piese excelente de decor pentru casă. Sculptarea sau pictarea dovlecilor poate crea un sentiment de Halloween – izbitor, înfricoșător -, în timp ce dovlecii simpli (nesculptați și nepictați) dau impresia unei amenajări mai autentice. Încercați să amestecați diferite soiuri pentru o caracteristică de design mai interesantă și pentru a sparge un ton portocaliu solid. Luați în considerare utilizarea dovlecilor falși dacă doriți să reduceți risipa de alimente sau dacă preferați să aveți articole de decor mai durabile, care să reziste pe tot parcursul sezonului de toamnă. Înainte de a începe să decorați pentru toamnă, merită, de asemenea, să vă gândiți să vă pregătiți în general casa pentru lunile mai reci, schimbând așternuturile cu unele mai groase, adăugând pături confortabile sau, de ce nu, pregătind șemineul pentru zilele mai răcoroase.

Idei de decor pentru toamna 2024, potrivit experților

  • Încălziți-vă cu textile – Pe măsură ce temperaturile scad, este timpul să scoateți în evidență acele pături confortabile și perne de pluș. Luați în considerare stratificarea diferitelor texturi, cum ar fi blană artificială sau tricot, alături de perne de catifea moale sau din tweed. Acest lucru va crea o atmosferă caldă și primitoare în camera dvs. de zi. Aceste textile nu numai că adaugă interes vizual, dar oferă și un confort suplimentar în acele seri reci de toamnă.
  • Îmbrățișați tonuri pământii – Paleta de culori a toamnei este bogată în tonuri calde de pământ, cum ar fi vișiniu intens, portocaliu ars, galben muștar și verde măsliniu. Infuzați-vă casa cu aceste nuanțe încorporându-le în schema de decor. Gândiți-vă la adăugarea unor piese de accent precum perdele, covoare și lucrări de artă. Puteți chiar să vopsiți un perete caracteristic pentru a crea o atmosferă confortabilă care să reflecte sezonul. Cel mai bun mod de a începe să primiți vibrațiile toamnei este să vă schimbați paleta de culori pentru a intra în unele dintre acele nuanțe superbe și calde de toamnă. Adăugați nuanțe inspirate de toamnă ca accente, cum ar fi roșu închis, verde intens, accente aurii și tonuri pământii. Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin piese de accent cum ar fi covoare, perne sau lenjerie de pat. Nu ezitați să adăugați câteva perne împrăștiate și să îngrămădiți câteva pături mai subțiri.
  • Alegeți iluminatul mai domol – Iluminarea potrivită poate îmbunătăți semnificativ starea de spirit a oricărei încăperi. Schimbați becurile albe strălucitoare cu altele mai moi și calde pentru a crea o ambianță liniștitoare în spațiile dvs. de locuit. De asemenea, puteți încorpora lumânări sau șiruri luminoase în jurul casei. Acest lucru va ajuta să adăugați o notă de capriciu, oferind în același timp o iluminare blândă în acele seri întunecate de toamnă.
  • Aduceți natura în interior – Această perioadă a anului oferă o oportunitate excelentă de a aduce elemente ale naturii în interior. La urma urmei, cine spune că frumusețea în aer liber ar trebui rezervată doar grădinilor? Adunați conuri de pin, frunze colorate sau ghinde din grădina dvs. sau din parcul local și folosiți-le ca piese centrale pe mesele de sufragerie sau șeminee. Puteți chiar să creați o coroană simplă de toamnă folosind crengi uscate și frunziș, care vor adăuga instantaneu căldură și o notă organică oricărei încăperi. Totul este foarte Scandi, ideea de a aduce exteriorul în timpul lunilor mai reci funcționează foarte bine pentru a schimba vibe-ul unei camere. Dacă iubiți plantele și florile, înconjurați-vă casa cu cele pe care le găsiți în acest frumos sezon. Alegeți frunze, ramuri, dovleci și alte frunze cu tentă portocalie, care oferă vibrații de toamnă.
  • Pregătiți-vă șemineul – Acum este momentul perfect pentru a vă asigura că șemineul dvs. este atât funcțional, cât și atrăgător din punct de vedere vizual pentru acele nopți confortabile petrecute lângă el. Asigurați-vă că este curățat corespunzător înainte de a aprinde primul foc al sezonului; acest lucru nu numai că va garanta arderea eficientă, dar va reduce și orice potențiale pericole. Luați în considerare adăugarea unor elemente decorative, cum ar fi bușteni stivuiți frumos lângă el sau un coș rustic plin cu lemne de foc în apropiere. Aceste articole nu numai că reprezintă puncte focale interesante, dar sunt și practice!
  • Creați un colț de lectură confortabil – Toamna este momentul perfect pentru a vă ghemui în fotoliul preferat și citi o carte bună. Găsiți un colț liniștit în casa dvs. și transformați-l într-un colț de lectură confortabil. Întindeți pături moi, adăugați niște perne plinuțe și puneți o masă laterală în apropiere pentru a ține băutura caldă sau gustarea preferată. Nu uitați să aveți în apropiere un raft cu cărți plin cu lecturi tematice de toamnă.
  • Adăugați căldură dormitorului – Faceți-vă dormitorul să se simtă mai primitor în lunile răcoroase, schimbând lenjeriile de pat ușoare cu altele mai groase și mai calde. Optați pentru cearșafuri de flanel, finet sau chiar lână și întindeți-le peste (sau sub) pături și pilote suplimentare pentru un plus de căldură și confort. Adăugarea unor covoare de pluș lângă pat vă va ajuta, de asemenea, să vă mențineți picioarele fierbinți dimineața.
  • Decorați cu frunziș de toamnă – Profitați de frunzele căzute, conurile de pin sau ramuri cu frunziș colorat. Afișați-le în vaze sau creați aranjamente fermecătoare. Puteți folosi flori de sezon, cum ar fi floarea soarelui, asociate cu tulpini uscate de grâu. Aceste atingeri simple vă vor infuza casa cu frumusețea naturală a sezonului.
  • Schimbați parfumurile – Creați o atmosferă primitoare prin puterea parfumului. Luați în considerare schimbarea lumânărilor ușoare cu parfum floral sau citrice cu parfumuri mai calde, cum ar fi scorțișoară, vanilie sau măr condimentat. De asemenea, puteți folosi difuzoare de uleiuri esențiale sau pot-pourri infuzate cu arome inspirate de toamnă pentru a vă umple casa cu arome reconfortante.
  • Pregătiți-vă spațiul exterior – Nu uitați să vă bucurați la maximum de spațiile exterioare în timpul toamnei! Investiți în opțiuni confortabile de scaune în aer liber, cum ar fi hamace, balansoare sau încălzitoare de terasă. Acestea vă vor permite să vă bucurați de confort, în timp ce vă bucurați de serile „crocante” în aer liber. Încercați să vă decorați grădina cu lumini și felinare pentru a crea o atmosferă încântătoare în acele momente de amurg.
  • Actualizați decorațiunile mesei – Toamna este momentul perfect pentru a vă reîmprospăta piesele de decor de pe mese. Schimbați fețele de masă ușoare și șervețelele cu nuanțe mai calde, pământii sau modele bogate, cum ar fi carouri. Luați în considerare adăugarea de șervețele texturate sau țesute pentru a crea profunzime și interes vizual. Completați aspectul cu piese centrale cu tematică de toamnă, cum ar fi mini dovleci, flori de sezon sau tulpini de grâu uscate.
  • Adăugați lucrări de artă și imprimeuri sezoniere – Schimbați-vă decorul peretelui pentru a reflecta sezonul de toamnă. Agățați lucrări de artă cu tematică de toamnă sau imprimeuri care prezintă frunziș colorat de toamnă sau peisaje confortabile. Aceste piese nu numai că vor adăuga o notă de farmec sezonier, ci vor servi și ca început de conversație pentru oaspeți.
  • Organizați-vă dulapurile – Pe măsură ce vara se transformă în toamnă, este momentul ideal pentru a vă ordona și a vă reorganiza dulapurile. Păstrați hainele ușoare de vară și scoateți pulovere, eșarfe și paltoane care vă vor ține de cald în zilele mai răcoroase. Luați în considerare utilizarea soluțiilor de depozitare care economisesc spațiu, cum ar fi pungi de depozitare sigilate în vid sau coșuri de plastic transparent. Aceste soluții de depozitare pot ajuta la optimizarea spațiului și ușurează găsirea a ceea ce aveți nevoie.
  • Creați o coroană de toamnă DIY (Do It Yourself) – Fiți creativi cu un proiect DIY distractiv, făcându-vă propria coroană de toamnă pentru ușa de la intrare sau spațiile interioare. Adunați materiale precum frunze uscate, crenguțe, conuri de pin, fructe de pădure și flori artificiale din magazinele de artizanat sau din plimbările în natură. Utilizați o bază de coroană din spumă ca „fundație” și lipiți aceste elemente împreună într-un aranjament plăcut din punct de vedere estetic. Va ajuta la reflectarea frumuseții sezonului.
  • Pregătiți iluminatul exterior – Cu mai puțină lumină naturală în timpul serilor de toamnă, asigurați-vă că iluminatul exterior este primitor. Instalați lumini de-a lungul aleilor și iluminați intrările cu felinare sau aplice pentru o primire călduroasă la amurg. Alinierea luminilor pe copaci sau pergole în aer liber poate crea, de asemenea, o ambianță magică în timpul adunărilor de seară.
  • Retrageri nordice – Stilul scandinav senin este actualizat cu elemente mai sustenabile, fundamentate și artizanale, oferind mai mult caracter și o notă mai personalizată casei. Minimalul devine mai studiat și unic, încălzindu-vă spațiul fără a copleși privirea. Materialele cheie includ piese realizate manual din materialele pământești, cum ar fi lemnul brut, piatra și betonul, iar elementele includ accesorii ceramice cu model și țesături în ton cu modele micro-țesute. Într-un spațiu de locuit neutru, implementați accesorii unice cu forme sculpturale sau piese de accent pe care le veți găsi într-o mică piață de artizanat. Și mai bine, arătați o parte din talentul dvs.; această tendință se referă la acea scânteie personală și imperfecțiune autentică, așa că afișați un pled tricotat manual, o față de pernă brodată sau un castron din ceramică autentică – făcute chiar de dvs.
  • Catifea – În ceea ce privește tapițeria, cea mai mare tendință a toamnei este catifeaua, ceea ce ne face mai fericiți ca oricând. Luxoasă, de pluș și irezistibilă absolut peste tot, catifeaua este textura perfectă pentru a crea o ambianță confortabilă, pregătită pentru toamnă. Pentru a îmbrățișa luxul de pluș al catifelei, gândiți-vă în termeni de straturi de catifea, cum ar fi pernele și canapeaua. Întrucât catifeaua este deja caldă și confortabilă prin natură, vă puteți distra cu culori mai îndrăznețe și mai reci, nefăcându-vă griji cu privire la atmosfera confortabilă de toamnă.
  • Patina timpului – „Cozy” (confortabil) nu se aplică doar țesăturilor și tapițeriei; atunci când sunt afectate cu cantitatea potrivită de patină, lemnele și metalele aduc o strălucire moale, perfectă pentru toamnă. Amintiți-vă, de asemenea, că metalele uzate nu sunt doar pentru piese de mobilier – luați în considerare încorporarea lor în piesele de artă de perete pentru un farmec neașteptat de toamnă.
  • Lumânări parfumate – Pe măsură ce vântul bate și frunzele încep să cadă, lumânările nu numai că oferă caracteristici luminoase, ci oferă opțiuni calde, primitoare și rezonabile pentru decor în întreaga casă. Punerea câtorva votive pe șemineu, masa de la intrare sau terasa în aer liber este distractivă – aducând eleganță și dimensiune. Fiți cu ochii în patru, totuși, pentru ca eleganța să nu se transforme în tragedie și suferință!
  • Fuziune Retro – Acest trend este unul dintre cele mai nostalgice ale anului. Este vorba despre o combinație de palete bogate de culori calde din anii 70, cum ar fi galbenul muștar și miere, nuanțe milenare de roz, tonuri dramatice de roșu și verde luxuriant. În mobilier, combinați liniile Art Deco și Bauhaus – și totul este inspirat din anii ’20 și ’40 ai secolului trecut. Modul perfect de a completa stilul toamnei? Cu izuri de tchotchkes (diverse articole de dimensiuni mici, mai degrabă decorative decât funcționale) vintage, cum ar fi felinare și textile economisite, veți aduce o personalitate uimitoare, valoare și eclectism prin nostalgia pentru bogăția și gloria anilor trecuți.
  • Rustic modern – Puțin industrial, puțin rustic-chic și foarte confortabil, rusticul modern redefinește designurile contemporane cu culori moi și finisaje învechite – exact în ton cu toamna!
  • Straturi peste straturi – Straturile de textură (coșuri, pături, perne, frunziș), vă vor aduce confort și vă vor pregăti pentru sezonul de toamnă. Încercați să alternați culorile calde și, ca piesa centrală a mesei, să plasați niște dovleci decorativi într-un coș de răchită, pentru un aspect extra elegant.
  • Forme geometrice – Puteți umple toate unghiurile potrivite, în toate locurile potrivite, cu piese geometrice chic, precum câteva mese fațetate. În această toamnă, ne îndreptăm către stiluri dimensionale care se joacă cu liniile, formele, formele și figurile. Pregătiți-vă să vedeți modelele tipice transformându-se în sculpturi funcționale, la modă.
  • Finisaje brute și naturale – Schimbați finisajele puternic furniruite, lăcuite și lustruite cu aspectul brut, recuperat, natural, care dezvăluie adevăratul caracter al lemnului. Cu cât mai robuste, cu atât mai bine – seturile de dormitor trebuie să aibă acum scânduri tăiate brut, accentuate cu urme de ferăstrău.
  • Iluminat „statement” – Toate privirile vor fi îndreptate în sus datorită luminii de excepție, care duce stilul îndrăzneț până în tavan. De la candelabre la pandantive, drama este numele jocului – indiferent dacă este vorba de designul, dimensiunea sau culoarea corpului. Iluminatul a fost întotdeauna esențial pentru senzația generală a unei camere, însă acum este vedeta.
  • Bănci în loc de scaune – Când vine vorba de tendințele de luat masa, „adunarea” este în tendințe. Ceea ce înțelegem prin „adunare” este crearea unei atmosfere care încurajează mai multă intimitate și mai puțină formalitate. O modalitate de a face acest lucru este schimbarea scaunelor individuale cu bănci de luat masa care așază câțiva oaspeți la un loc. Acest lucru îi aduce pe toți mai aproape împreună, indiferent de ocazie.
  • Decor din coș și tăvi – Peretele mereu popular al galeriei a evoluat, așa că ceea ce a fost cândva o destinație pentru portrete și picturi este acum o oportunitate de a prezenta orice colecție. Care este colecția „du jour” pentru toamnă? Coșuri și tăvi țesute. Sunt o triplă „amenințare”, adăugând culoare, model și textura într-un mod complet proaspăt și elegant.
  • Modele integrate – Nu numai că observăm o mulțime de modele în toate aplicațiile obișnuite – covoare, perne și cuverturi – începem să le vedem integrate în construcția reală a unui articol. Există dulapuri care prezintă materiale aranjate pentru a crea modele atrăgătoare, astfel încât motivul să devină o parte a piesei.
  • Bun-venit festiv – Decorarea exteriorului casei nu trebuie să fie o sarcină care să consume timp. Tot ceea ce aveți nevoie pentru această idee de decor de verandă de toamnă este o coroană, dovleci și o bancă sau un scaun. Adăugați covoare, perne și jardiniere pentru a obține aspectul dorit.
  • Decorați fără influențe de Halloween – Când începeți să vă decorați casa pentru toamnă, luați în considerare utilizarea unor piese de decor care nu vorbesc despre sărbătoarea de Halloween. Pentru un decor de toamnă mai subtil, asemănător ideilor de camere confortabile, luați în considerare articolele care ajută la stabilirea unei dispoziții confortabile, precum lumânări inspirate de toamnă, cuverturi și perne luxuriante în roșu, portocaliu și galben și motive mai subtile, cum ar fi dovlecii și frunzele. De asemenea, puteți introduce elemente rustice precum decorarea cu flori uscate și coroane din frunziș de toamnă; aducând scheme de culori naturale de toamnă și frumusețea naturii în casa dvs. Schimbați lucrurile mici pe care le atingeți și le simțiți în fiecare zi. Cum ar fi un nou prosop de mână sau o savonieră într-o paletă de culori bogată și confortabilă. Puteți, de asemenea, să rearanjați sau să cumpărați niște lucrări de artă frumoase de sezon. O resetare vizuală plăcută în spațiul propriu vă va face, fără îndoială, să vă simțiți împrospătați și gata să înfruntați toamna.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.guinnesshomes.co.uk/blog/inspiration/15-autumn-home-decor-ideas/

https://caitlinmariedesign.com/cozy-neutral-fall-decor-ideas/

https://www.livingspaces.com/inspiration/ideas-advice/styles/fall-decor-ideas-to-warm-up-to

https://www.countryliving.com/home-design/decorating-ideas/g1536/fall-decorating-ideas/

https://www.homesandgardens.com/ideas/fall-decor-ideas

https://www.bhg.com/decorating/seasonal/fall/easy-fall-decorating-projects/

https://www.cottageonbunkerhill.com/early-fall-decorating-tips-for-a-cozy-home/

https://www.homefulness.co.uk/blog/give-your-home-a-cosy-autumn-vibe

https://www.ivcleanteaminc.com/10-non-halloween-fall-decoration-ideas-for-your-house/