Armata ucraineană suferă pierderi mari din cauza aprovizionării lente cu arme, a spus preşedintele Zelenski

Trupele ucrainene suferă pierderi mari deoarece armele occidentale ajung prea încet pentru a echipa forțele armate în mod corespunzător, a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru CNN, într-un interviu difuzat duminică.

Armata rusă a câștigat teren în părți din estul Ucrainei, inclusiv în jurul orașului Pokrovsk. Ocuparea importantului nod de transport ar putea permite Rusiei să deschidă noi linii de atac.

Dl Zelenski a spus că situația din est este „foarte dură”, adăugând că jumătate din brigăzile ucrainene de acolo nu sunt bine echipate. „Deci pierdem o mulțime de oameni. Pierdem oameni pentru că nu sunt în vehicule înarmate, nu au artilerie, nu au obuze de artilerie”, a spus liderul ucrainean, vorbind în limba engleză. Volodimir Zelenski a spus că pachetele de ajutoare de arme promise de SUA și de națiunile europene ajung foarte lent. „Avem nevoie de 14 brigăzi care să fie pregătite. Până acum, din aceste pachete nu am echipat nici măcar patru”, a spus el. Dl Zelenski urmează să se întâlnească luna aceasta cu președintele american Joe Biden și îi va prezenta acestuia un plan privind încheierea războiului.

Principalele elemente sunt securitatea și sprijinul diplomatic, precum și ajutorul militar și economic, a spus el. Singurul lucru de care se teme președintele rus Vladimir Putin este reacția poporului său dacă preţul războiului îl face să sufere, a spus Volodimir Zelenski. „Faceţi Ucraina puternică și veţi vedea că el se va aşeza și va negocia”./opopescu/gpodea

REUTERS – 15 septembrie