Comisia Europeană şi-a dat acordul ca statele membre să le plătească fermierilor sume mai mari de bani în avans pentru pagubele suferite de pe urma secetei sau a altor fenomene extreme. Finanţarea este asigurată din fondurile politicii agricole comune. Când vor începe primele plăţi aflăm de la Mihaela Mihai.
Reporter: Executivul comunitar precizează, într-un comunicat de presă, că fermierii vor putea primi astfel, începând cu data de 16 octombrie, până la 70% din plățile directe în avans, comparativ cu 50% în prezent. Și plățile pentru dezvoltare rurală pot fi majorate până la 85%, în loc de 75 de procente în mod obișnuit.
Potrivit datelor Comisiei Europene, fermierii din toată Uniunea se confruntă cu probleme de lichiditate din cauza fenomenelor meteorologice extreme din ultimii ani, secetă, dar și inundații, a ratelor ridicare dobânzilor de pe rețele financiare și a costurilor ridicate de producție. Comisia mai spune că a primit solicitări privind plata în avans de la mai multe state membre.
Una dintre aceste țări este România. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări în mai multe rânduri că fermierii care au culturile calamitate de seceta din acest an vor primi despăgubiri până pe 15 octombrie. Până acum, compensațiile erau acordate în anul fiscal următor.
Date oficiale arată că peste 2 milioane de hectare de culturi de porumb și floarea-soarelui au fost compromise de lipsa precipitațiilor din țara noastră, pierderea medie fiind estimată la 200-230 de euro pe hectar./geftene/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 15 septembrie