Fermierii vor fi despăgubiți pentru pierderile cauzate de secetă

Fermierii vor fi despăgubiți pentru pierderile cauzate de secetă. În acest an, potrivit autorităților, au fost calamitate aproape jumătate din terenurile cu culturi de primăvară, în special porumb și floarea-soarelui, iar ministrul agriculturii spunea că dorește ca evaluarea pagubelor să fie finalizată la jumătatea lunii septembrie.

Unul dintre județele afectate de secetă este Ialomița, unde s-au recoltat sub 700kg de porumb la hectar, după cum a aflat corespondenta noastră, Clementina Tudor, de la un fermier din zonă.

Reporter: Fermierul Nicolae Sitaru cultivă anual sute de hectare cu porumb pe malul drept al Ialomiței, iar anul acesta a obținut cea mai mică producție de când lucrează terenurile din zona Orezuraș.

Nicolae Sitaru: În cel mai bun pământ al meu, în care niciodată n-am făcut sub cinci tone, în 25 de ani de când am pământul ăla, am făcut anul ăsta 700kg la hectar, în cel mai bun pământ din Bărăgan, foarte bun, deci într-un pământ foarte bun.

Reporter: Pe lângă producția proastă, prețurile din intern sunt mai mari decât cele de la export, iar piața de desfacere, blocată, mai explică fermierul ialomițean Nicolae Sitaru.

Nicolae Sitaru: 0,90 RON e porumbul, în general, polumbul bun acum, dar sunt foarte puțini fermieri care fac producții care să le acopere costurile la prețurile astea. Azi, când vorbim, când se cumpără cu 900 de lei tona, în port dus la Constanța, e 880 lei.

Reporter: Anual, în România se cultivă circa 2,6 milioane de hectare cu porumb, fiind una dintre cele mai importante culturi și fără alternativă de înlocuire.

Realizator: Între timp, tot pentru a sprijini agricultorii afectaţi de secetă şi inundaţii, Comisia Europeană a aprobat solicitarea statelor membre, printre care şi România, de a face plăţi în avans mai mari, până la 70%, în cadrul politicii agricole comune./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 15 septembrie