Sinaia, orașul unde spiritualitatea, regalitatea și frumusețea se regăsesc la un loc

Sinaia este un oraș încărcat de istorie, în jurul căruia se regăsesc nenumărate povești și legende toate fiind împletite cu peisajele de munte și aerul proaspăt care te îndeamnă să le descoperi. Situat de-a lungul văii Prahovei, la o distanță de 123 de km de București, orașul a început să prindă contur în jurul anului 1695, când a fost zidită Mânăstirea Sinaia. Odată cu mânăstirea s-a creat și identitatea acestui oraș și de-a lungul timpului, multe obiective turistice au luat naștere, păstrând o fărâmă din farmecul Sinaiei, farmec pe care turiștii nu se sfiesc să-l descopere.

Mânăstirea Sinaia

Loc de reculegere spiritual și obiectiv turistic, deopotrivă, mânăstirea este frecvent vizitată atât de turiștii români cât și de străini, fiecare dintre ei minunându-se de frumusețile și povestea ce a stat la baza zidirii lăcașului de cult. Mânăstirea Sinaia a fost ctitorită de spătarul Mihail Cantacuzino și poartă hramul Adormirii Maicii Domnului. Ideea de a construi lăcașul de cult a luat naștere în jurul anului 1695, după ce Mihail Cantacuzino a mers în pelerinaj la Muntele Sinai, informează britannica.com. Fiind impresionat de frumusețea pelerinajului și a lăcașurilor de cult de la Muntele Sinai, nobilul Cantacuziono s-a gândit să întemeieze mânăstirea Sinaia. Acest lăcaș de cult reprezintă prima construcție din orașul Sinaia. Mânăstirea  a fost construită în stil brâncovenesc, stil specific epocii în Țara Românească. De altfel, din cauza faptului că se afla pe vechea rută comercială, Valea Prahovei, ce făcea legătura dintre București și Brașov, mânăstirea se va confrunta cu invazii turcești și austriece de-a lungul istoriei, potrivit spottinghistory.com. De exemplu, în timpul războiului ruso-turc, 1735-1739, călugării au fost nevoiți să ascundă obiectele de valoare într-un clopot. De altfel, mânăstirea a fost incendiată de otomani, picturile fiind restaurate ulterior.

Între anii 1842-1846 a fost ridicată biserica nouă, prin efortul călugărilor care locuiau deja acolo. Biserica nouă poartă hramul Sfintei Treimi.

Regele Carol I obișnuia să-și petreacă vacanțele de iarnă alături de familie la mânăstirea Sinaia. Fiind foarte atașat de Mânăstirea Sinaia, regele a dotat Biserica nouă și chiliile călugărilor cu energie electrică.

În anul 1895 cu ocazia aniversării a 200 de ani de la ridicarea bisericii vechi, a fost construit primul muzeu religios din țară. Muzeul deține prima traducere a bibliei în limba română, datată din 1688.

Castelul Peleș

Un obiectiv turistic de neratat pentru iubitorii de istorie și regalitate, castelul Peleș a fost construit între anii 1873-1914, la inițiativa regelui Carol I de Hohenzolleren-Sigmaringen. Arhitecții care au participat la construcție au fost Karel Liman, Johannes Schultz, Carol Benesch  și castelul a fost decorat de artistul de origine vieneză Bernhard Ludwig.

Castelul Peleș a fost reședința favorită a lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen. Încă de la început, castelul Peleș a fost unul dintre cele mai moderne din Europa. A fost primul castel din Europa, alimentat cu energie electrică. De asemenea, avea sistem de încălzire centrală și lift, având condiții superioare și confort sporit pentru perioada aceea. Pe lângă acestea, reședința preferată a regelui dispune de aproximativ 160 de camere, inclusiv o sală de teatru și o sală de concert, șapte terase decorate cu statui ale regelui și reginei și numeroase alte obiecte decorative realizate din marmură Carrara. Marmura Carrara este un tip de marmură albă sau de culoare gri-albastru, populară ca material pentru realizarea sculpturilor și pentru decorul clădirilor.

Pe lângă castelul Peleș, poți vizita și castelul Pelișor. Acesta a fost construit între anii 1899-1902 pentru a servi drept reședință moștenitorilor regali, prințul Ferdinand și prințesa Maria. Castelul Pelișor face parte din același complex, alături de castelul Peleș. Doar că Pelișor este mai mic decât fratele său, Peleș, având doar 99 de camere.

Potrivit peles.ro, programul de vizitare al castelelor este cuprins între miercuri 10:00-17:00 și de joi până duminică 9:15-17:00. Luni și marți muzeul castelelor este închis.

Cazinoul Sinaia

Cazinoul Sinaia are o istorie semnificativă și un început promițător. Construcția clădirii a început în 1912, fiind finalizată un an mai târziu sub supravegherea arhitectului Petre Antonescu. Cazinoul a fost finanțat în principal de Baron de Marçay, un acționar al celebrului Cazinou din Monte Carlo. Inaugurarea a fost sărbătorită cu un spectacol uluitor de artificii și un recital de pian fascinant al legendarului George Enescu. Interiorul cazinoului cuprinde, printre altele, sala Prințul Dimitrie Ghica, o sală de teatru și o sală a oglinzilor, făcând din acest obiectiv turistic un loc exclusivist, ideal pentru evenimentele private. Cazinoul se poate vizita de luni până duminică, între orele 10-18.

Casa memorială a lui George Enescu

Casa renumitului compozitor George Enescu a fost construită între anii 1923-1926 și se află în cartierul Cumpătu din Sinaia. Locuința a fost decorată după preferințele celebrului compozitor. Cei ce trec pragul locuinței pot vedea, pe lângă altele, camera de zi spațioasă, decorată în mod tradițional românesc, dormitorul și obiectele personale ale lui George Enescu, printre care se află și piesa de rezistență: pianul folosit pentru a da viață compozițiilor sale. De altfel, în mansardă se regăsesc o serie de arhive ce urmăresc aspecte din viața faimosului compozitor. Casa lui George Enescu poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 10-17, mai puțin în zilele de luni, când muzeul este închis.

Obiectivele turistice menționate reprezintă o parte importantă din farmecul Sinaiei. Pe lângă acestea, este bine de știut că orașul, ferit de agitația bucureșteană, te îndeamnă să explorezi străzile cochete și să te relaxezi, visând la regalitatea de odinioară.

de Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.britannica.com/place/Sinaia

https://www.spottinghistory.com/view/9098/sinaia-monastery/

https://socatour.ro/what-to-see/cultural-attractions-and-cities/sinaia-monastery-the-cathedral-of-the-carpathians-107

Peles Castle: Royal Legacy and Romania’s Finest Castle

https://socatour.ro/what-to-see/cultural-attractions-and-cities/sinaia-monastery-the-cathedral-of-the-carpathians-107

https://www.gpsmycity.com/attractions/manastirea-sinaia-(sinaia-monastery)-40344.html

https://www.livetheworld.com/activities/romania/sinaia-casino

https://cityseeker.com/sinaia/1162248-george-enescu-memorial-house