2024. szeptember 16.

 

Az ivóvíz szennyezettségének veszélyére figyelmeztet az árvizek kapcsán az Egészségügyi Minisztérium

A szaktárca a nagyobb biztonság érdekében azt ajánlja, hogy árvíz esetén a vezetékes vizet fel kell forralni és le kell hűteni. Fontos, hogy a vizet jég hozzáadása nélkül hagyni kell magától lehűlni. Amennyiben a forralás nem lehetséges, a szennyezett víz kémiai fertőtlenítése klórkészítményekkel hatékonyan eltávolítja a baktériumokat és a legtöbb vírust. Azokon a vidéki területeken, ahol a víz nem tekinthető biztonságosnak, az embereknek azt tanácsolják, hogy csak palackozott vizet vagy a hatóságok által biztosított ivóvizet fogyasszanak. (Radio România Actualităţi)

A Gaudeamus Románia Rádió Karavánja a tanév elején ismét a Iaşi-ban van

A Iaşi-ban negyedik alkalommal megrendezett Gaudeamus Románia Rádió Könyvvásárt szeptember 18. és 22. között rendezik meg a város leglátogatottabb és legnépszerűbb terén.

A rendezvényt a Románia Rádió szervezi a Gaudeamus csapata és a Radio Romania Iasi által, a Iasi Polgármesteri Hivatallal partnerségben, és a Stefan cel Mare și Sfânt körút sétálóövezetében (a Ioan I. C. Brătianu utca és a Iasi Városháza közötti szakaszon) felállított mobil kiállítási pavilonokban találják meg az érdeklődők. A látogatási idő naponta 10.00 és 20.00 óra között tart.

Nicoleta Dabija, ismert író, újságíró, műfordító és muzeográfus lesz a kiadás tiszteletbeli elnöke, a hivatalos megnyitót szeptember 18-án, szerdán 12.00 órakor tartják. (Radio România Actualităţi)

A Galati, Vaslui és Iaşi megyei folyókon 12:00 óráig vörös színjelzésű árvízvédelmi riasztás van érvényben

Moldvára narancssárga és sárga kódot adott ki az Országos Meteorológiai Intézet (INS). Utóbbi a Bánátban, a Körösök vidékének déli részén, Kelet-Erdélyben és Dobrudzsában található folyókat érinti. Meteorológiai szempontból Galati és Vaslui megyében még egy órán át narancssárga kód van érvényben eső miatt. Délelőtt 10 óráig szintén sárga kód van érvényben a heves esőzések miatt Moldva északi és keleti részén, Bánátban, a Körösök vidékén, Délnyugat-Erdélyben, helyenként Olténia hegyvidéki területén és Dobrudzsa északi részén. Tulcea megye tengerparti területére 10 óráig narancssárga jelzésű viharos időjárási kód van érvényben. (Radio România Actualităţi)

A gazdák kártérítést kapnak az aszály okozta károkért

A hatóságok szerint idén a tavaszi vetésű szántóföldek, különösen a kukorica és a napraforgó csaknem fele érintett, és a mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy a kárfelmérést szeptember közepére szeretné befejezni.

Az aszály által érintett megyék egyike Ialomita, ahol hektáronként kevesebb mint 700 kg kukoricát takarítottak be – tudta meg a közszolgálati rádió tudósítója, Clementina Tudor egy helyi gazdálkodótól.

Riporter: Nicolae Sitaru gazda minden évben több száz hektáron termeszt kukoricát a Ialomita folyó jobb partján, és idén a legalacsonyabb a terméshozama, amióta Orezuraș térségében műveli a földet.

Nicolae Sitaru: A legjobb földemen, amelyen 25 év alatt soha nem termeltem öt tonnánál kevesebbet, idén 700 kg-ot termeltem hektáronként, a legjobb Bărăgan-i földön, nagyon jó, tehát nagyon jó földön.

Riporter: A gyenge termés mellett a hazai árak magasabbak, mint az exportárak, és a piactól is el vagyunk zárva – magyarázta Nicolae Sitaru, egy ialomicei gazda. Romániában évente mintegy 2,6 millió hektáron termesztenek kukoricát, ami az egyik legfontosabb termény, amelynek nincs alternatívája.

Eközben az Európai Bizottság az aszály és árvíz sújtotta gazdák támogatása érdekében is jóváhagyta a tagállamok, köztük Románia kérését, hogy a közös agrárpolitika keretében magasabb, akár 70%-os előlegfizetéseket nyújtsanak. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin