În Germania intră în vigoare controale temporare la toate frontierele terestre

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (16 septembrie) – „Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – În Germania intră în vigoare luni controale temporare la toate frontierele terestre. Măsura este prevăzută pentru șase luni și astfel Berlinul vrea să reducă imigrația ilegală. Corespondentul RRA Vlad Drăghicescu explică.
Reporter: Controalele dispuse de Ministerul Federal de Interne vizează în principal frontierele terestre cu Franța, Danemarca, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg. Intrările din Austria, Polonia, Cehia și Elveția fac deja obiectul controalelor. Fiecare persoană care trece frontiera poate fi oprită și controlată de poliția federală. Autoritățile germane subliniază că este vorba despre controale punctuale, care pot apărea în orice regiune de frontieră și la orice oră. Conceptul este unul flexibil și nu presupune existența unor puncte de control staționare, ceea ce ar trebui să asigure caracterul imprevizibil al măsurilor, precizează poliția federală. Pentru a îngreuna situația traficanților de persoane, instituția nu oferă niciun detaliu cu privire la planul operațional. Călătorii sunt rugați să aibă asupra lor documentele necesare trecerii frontierei, iar acestea să fie neapărat valabile în ziua controlului. În principiu, nu numai identitatea, ci și vehiculul în sine pot fi supuse examinării în timpul controalelor la frontieră. De menționat că bagajele, bunurile și obiectele de valoare pot face obiectul controalelor efectuate de poliția de frontieră, care încearcă astfel să prevină introducerea în țară a unor obiecte ilegale, droguri sau chiar a unor persoane.
Realizator: Ministerul român de Externe a transmis o avertizare pentru românii care călătoresc în Germania și le recomandă să se pregătească pentru perioade mai lungi de așteptare la granițele germane, din cauza noilor controale./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar