de Răzvan Moceanu

Luni, 16 septembrie, se împlinesc 100 de ani de la naşterea actriţei şi fotomodelului american Lauren Bacall, o revelaţie a anilor ’40, atunci când s-a impus, jucând alături de actorul Humphrey Bogart, care îi va deveni soţ, în roluri de femeie fatală, sofisticată, insolentă, provocatoare şi strălucitoare.

* * * * *

Betty Joan Perske, pe numele avut la naştere, a venit pe lume la 16 septembrie 1924, la New York, fiind singura fiică a unor imigranţi româno-polonezi, Wulf William Perske şi Natalie Alberta Bacall – cea care emigrase din România în Statele Unite.

Cei doi au divorţat însă când viitoarea actriţă avea numai cinci ani.

Lauren a absolvit Julia Richman High School şi Academia Americană de Arte Dramatice.

Şi-a început cariera în lumea modei, cu numeroase apariţii în revistele de profil. De aici până la debutul în lumea filmului va fi doar un pas.

Desemnată Miss Greenwich Village în 1942, Lauren Bacall a debutat în teatru, într-un spectacol de George S. Kaufman şi a apărut apoi pe coperta numărului din martie 1943 al revistei Harper’s Bazaar. Fotografia a ajutat-o să obţină un rol în filmul „To Have and Have Not” (1944) unde l-a avut pe platourile de filmare ca partener pe Humphrey Bogart. Bacall şi Bogart – care în acea vreme era căsătorit cu cea de-a treia soţie a lui, Mayo Methot – au început o relaţie răvăşitoare chiar în timpul filmărilor.

Laureen şi Humphrey se vor căsători la 21 mai 1945, şi vor avea doi copii. Nunta și „luna de miere” au avut loc la Ferma Malbar, Lucas, Ohio.

Va mai juca alături de Bogart în filme de mare succes, precum „The Big Sleep” (1946), „Dark Passage” (1947) şi „Key Largo” (1948).

În 1953, Lauren se bucură de aprecieri şi succes pentru rolul din comedia „How to Marry a Millionaire”, interpretat alături de Betty Grable şi Marilyn Monroe.

În 1957, Humphrey Bogart moare subit, apoi, după o scurtă logodnă cu Frank Sinatra, Bacall s-a întors la prima ei dragoste, teatrul.

În anul 1961, se recăsătoreşte cu Jason Robards Jr., căsătorie care a durat până în 1969, iar cei doi au avut un fiu.

În anii ’60 – ’70 ai secolului trecut, s-a mai mult scenei, câştigând şi un premiu Tony pentru rolul din musicalul „Applause” (în 1970), prezentat pe Broadway.

Lauren Bacall nu a mai făcut niciun film până la „Shock Treatment” (1964), şi, mai apoi, a apărut în comedia „Sex and the Single Girl” (1964), în care au mai jucat Henry Fonda, Tony Curtis şi Natalie Wood.

S-a remarcat apoi în filmele „Harper” (1966), „Murder on the Orient Express” (1974) – alături de Ingrid Bergman, Sean Connery, Albert Finny şi Vanessa Redgrave – şi „The Shootist” (1976).

A avut nenumărate alte apariţii de excepţie în filme precum: „Woman’s World” (1954), „The Fan” (1981), „The Portrait” (1993).

A mai apărut alături de Nicole Kidman în „Dogville” (2003) şi „Birth” (2004).

În 2007, a jucat alături de Woody Harrelson şi Kristin Scott Thomas în producţia „The Walker”.

În 1978 a publicat volumul de memorii, intitulat „By myself”, carte care va câştiga, în anul 1980, distincţia National Book Award.

În 1981, revenită în teatru, a câştigat premiul Tony pentru rolul din spectacolul „Woman of the Year”.

În 1992 a primit Cecil B. DeMille Award pentru întreaga carieră, din partea Asociaţiei presei străine de la Hollywood – organizatoarea galei Globurilor de Aur.

În anul 1994, actriţa a publicat şi a doua parte a memoriilor, volumul „Now”, iar în 2005, un alt volum autobiografic, „By Myself and Then Some”.

În 1997 a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru interpretarea din „The mirror has two faces” (1996), în care a jucat alături de Barbra Streisand.

În 2010, a primit un Oscar onorific pentru întreaga carieră, iar în 2014, şi-a împrumutat vocea în cadrul unui episod din serialul de animaţie „Family Guy”- „Mom’s the Word”.

Lauren Bacall a murit la 12 august 2014, la 89 de ani.

În aprilie 2015, sute de obiecte, printre care articole de uz casnic, obiecte de mobilier şi de artă, bijuterii şi haine care au aparţinut faimosului cuplu de actori de la Hollywood, au fost scoase la vânzare timp de două zile. Toate articolele au fost vândute, inclusiv casa ei cu vedere spre Central Park din New York, unde şi-a găsit sfârşitul, a fost scoasă şi ea la vânzare pentru 26 milioane dolari.

„Pelicanul alb”, o gravură colorată de mână de naturalistul John James Audubon, a fost adjudecată la preţul de 173.000 dolari, pentru o sumă de trei ori mai mare decât era aşteptat. Masa de joc de granit negru a lui Humphrey Bogart, cu care Lauren Bacall a format un cuplu faimos, a fost vândută pentru 26.250 de dolari – de aproape nouă ori mai mult decât se estimase.

De asemenea, un colier Tiffany a fost achiziţionat pentru suma de 52.500 de dolari, iar o brăţară de aur de 18 carate pentru 50.000 de dolari. Sumele obţinute în urma licitaţiei au revenit celor trei copii ai artistei.