Istoria dezbaterilor prezidențiale americane – dezbaterea celor două doamne

Introducere

În 1956, Dwight Eisenhower și Adlai Stevenson au candidat pentru funcția de președinte al Statelor Unite. Eisenhower candida pentru al doilea mandat, fiind sprijinit de partidul republican iar Stevenson era sprijinit de partidul democrat. Stevenson l-a provocat pe Eisenhower dezbatere, însă acesta s-a eschivat și nu a participat însă, cei doi candidați au ales un mod neobișnuit de a dezbate cele două programe electorale, au trimis doi reprezentanți care au apărut la ABC, la emisiunea „Face the Nation”. Cei doi reprezentanți au fost: Eleanor Roosevelt, soția președintelui democrat Franklin D. Roosevelt și Margareth Chase Smith, senatoare din partea partidului republican.

Această dezbatere a presupus prima dezbatere politică, între două femei, care a fost transmisă la televizor. Întâlnirea a avut loc pe 4 noiembrie 1956.

Cele două doamne

Dwight Eisenhower și Adlai Stevenson au participat la campanii pe tot teritoriul Statelor Unite, însă nu s-au confruntat, față în față, ci indirect, prin intermediul declarațiilor. Stevenson l-a provocat în repetate rânduri pe Eisenhower la o dezbatere, însă acesta s-a eschivat și nu a participat. Candidatul republican a preferat să participe la campanii politice, nu să apară la televizor, unde putea fi criticat de adversar. Administrația Eisenhower s-a confruntat cu probleme precum războiul din Coreea, Criza din Ungaria, măsurile împotriva expansiunii comunismului, problema Berlinului și situația internațională a dezarmării. La nivel intern, administrația republicană a luat măsuri de reducere a inflației și a gestionat criza locurilor de muncă.

Cu două zile înainte de votul la urne, fără a fi menționat nimic în program, Eleanor Roosevelt și Margareth Chase Smith au apărut la televiziunea ABC, în cadrul emisiunea „Face the Nation”. Cele două nu au fost trecute în program și nu se știa că vor apărea, fiind o surpriză pentru toți telespectatorii. Margareth Chase nu dorea să participe inițial, însă a fost rugată de Eisenhower să participe.

Inițial, prezența celor două doamne nu a fost luată în serios de telespectatori, dar dezbaterea a fost pe cât se poate de serioasă. Margareth Chase Smith și-a pregătit un scenariu simplu, răspuns simplu și onest la întrebări, fără a jigni partenerul de dezbatere, însă Eleanor Roosevelt a dominat întreaga dezbatere.

Subiectele de discuție

Cele două doamne au discutat despre testele balistice, criza Canalului Suez, Orientul Mijlociu, Africa și drepturile cetățenilor. Eleanor Roosevelt a criticat testele nucleare „Operațiunea Mike” din Marshall Islands, 1953, e pe baza faptului că Eisenhower urmărește menținerea stării de încordare internațională. Smith a argumentat că aceste teste sunt necesare pentru menținerea echilibrului balistic cu Uniunea Sovietică. Alături de acest lucru, Eleanor Roosevelt a criticat și gestionarea crizei canalului Suez, menționând că:„ administrația Eisenhower a permis Uniunii Sovietice să accese Orientul Mijlociu și Africa, lucru care ne duce în complet dezavantaj”. Smith a răspuns că Statele Unite nu căută să provoace războaie, ci să mențină echilibrul strategic în zone. În ceea ce privește Africa, Smith a susținut că Uniunea Sovietică nu a reușit să lege relații diplomatice cu toate statele, ci doar cu cele care au adoptat un regim autoritar.

În ciuda multiplelor atacuri asupra politicilor aplicate de administrația Eisenhower, Margareth Smith a încheiat prin: “Democratic Presidents, together with leaders of our Allies, chose Dwight D. Eisenhower to lead our nation to victory in World War II …It is strange to see and hear Democratic leaders now accusing him of not being a leader. Why the difference? It is clearly the difference between principles and policies.” ( Time.com). Chiar dacă finalul a fost în favoarea republicanilor, opinia populației a fost mixtă. După dezbatere, Margareth Smith a primit felicitări din partea lui Carl Milliken și Frank Stanton, președintele ABC. Eisenhower a câștigat alegerile pe 5 noiembrie, cu 15 procente în fața lui Adlai Stevenson.

La final, Margareth Smith a întins mâna dar Eleanor Roosevelt s-a întors cu spatele și a plecat. Fosta doamnă a Statelor Unite scria o rubrică de ziar, intitulată „My day”, în care relata programul ei. Pe 5 noiembrie nu a scris despre dezbaterea de la ABC, dar a preferat să scrie despre alte subiecte.

Concluzie

Din istoria dezbaterilor prezidențiale din Statele Unite, acest episod a rămas unic datorită prezenței a două femei în studiourile ABC. Cele două participante au dat dovadă de cunoaștere a subiectelor importante din politica internă iar opinia publică a început să perceapă femeile, după acest episod, în mod favorabil.

(Autor: Alexandru Eduard Balaci)

 

Bibliografie

https://time.com/6307191/first-televised-presidential-debate-history/

https://www.yahoo.com/news/first-televised-u-presidential-debate-192633832.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAKO_WHcmwoZRPBY6vrxSEJwu4Zssp2ZPc7C4WVCGREzbLnD02jymSlmnnaa8DR6bj2HlMt3OArUJGXMfIBQwEnz7UAIgJ4-8Mf6ybHvBZRjHPMsIAS2PbG1EBsKaKyIUawFE8QPvaJXbRavvXuPvPKDSdTeA7j6ypMMIgj_pKsZ0

https://time.com/4096424/ivy-mike-history/