Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și-a prezentat echipa de comisari

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a desemnat-o marți pe Teresa Ribera, ministrul spaniol al tranziției ecologice, drept următorul comisar antitrust al blocului, în timp ce estonianca Kaja Kallas va gestiona politica externă. Lituanianul Andrius Kubilius va deveni primul comisar al UE pentru Apărare – un nou rol menit să creeze capacitatea de producție militară europeană în fața agresiunii ruse din flancul estic al Europei.

Alte nume de pe lista comisarilor UE includ ministrul francez de Externe Stéphane Séjourné, responsabil de strategia industrială, iar slovacul Maroš Šefčovič va supraveghea politicile comerciale. Comisia este cea mai puternică instituție din cele 27 de țări din Uniunea Europeană, având puterea de a propune noi legi UE, de a bloca fuziunile între companii și de a semna acorduri de liber schimb. Fiecare stat membru UE va avea un loc la masa Comisiei, rolul comisarului fiind comparabil cu cel al unui ministru de guvern, deși ponderea sa politică variază foarte mult în funcție de portofoliu.

Toți candidații vor fi audiați în Parlamentul European, care trebuie să aprobe nominalizarea lor. Ribera va trebui să umple golul lăsat de predecesorul său danez, Margrethe Vestager, care în ultimii ani a intensificat presiunea asupra Big Tech pentru a permite o concurență loială pe platformele sale. Ea va supraveghea, de asemenea, poziția UE cu privire la subvențiile străine, o altă problemă fierbinte, deoarece companiile din sectoare cheie precum vehiculele electrice și producția de energie se luptă să își apere modelele de afaceri împotriva concurenței ieftine din străinătate, în special din China.

Toți comisarii vor raporta conservatorului german von der Leyen, căruia în această vară i s-a încredințat un al doilea mandat ca șef executivului UE de către statele membre, după ce tabăra sa politică a câștigat cele mai multe voturi la alegerile UE.

Următoarea Comisie a UE este de așteptat să preia mandatul până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă că una dintre primele sale sarcini va fi să adapteze la rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie. O a doua președinție a lui Trump ar putea modifica drastic unitatea occidentală în privința sprijinului acrodat Ucrainei împotriva invaziei Rusiei și a relațiilor comerciale ale UE cu cea mai mare economie a lumii.

Luni, alcătuirea noii echipe de comisari a fost marcată de un moment de tensiune, când Franța l-a desemnat pe ministrul de Externe, Stéphane Séjourné, ca noul său candidat, după ce titularul în exercițiu, Thierry Breton, a demisionat brusc pe fondul unor replici dure la adresa doamnei von der Leyen./cstoica/denisse

REUTERS – 17 septembrie