2024. szeptember 18

Klaus Iohannis elnök határidőre fejezi be mandátumát és nem mond le korábban tisztségéről

Klaus Iohannis elnök határidőre fejezi be mandátumát és nem mond le korábban tisztségéről. Az Elnöki Hívatal azt követően pontosított, hogy a médiában számos információ jelent meg azzal kapcsolatosan, hogy az államfő a Nemzeti Liberális Párt szenátusi listáján indul a parlamenti választásokon és a párt forgatókönyve szerint ő lenne az állam második embere a szenátus elnökeként. Az alkotmány szerint az ország elnöke nem lehet párttag, ezért a parlamenti választáson való indulásért le kellene mondania államfői tisztségéről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.18)

A hatóságok megkezdték az árvíz okozta károk felmérését Galac megyében

A hatóságok megkezdték az árvíz okozta károk felmérését több mint 6 000 háztartásban. A károsultak egy része biztosítási kötvények alapján is kaphatna pénzt, de számuk meglehetősen alacsony. A károkat több intézmény képviselőiből álló vegyes bizottság leltározza fel. A tegnap délutáni heves esőzést követően kialakult árvíz mintegy 20 házat öntött el a galac megyei Cuca községben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.18)

Romániának sürgősen intézkednie kell a költségvetési hiány növekedésének korlátozásáért

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő ügynökség szerint Romániának sürgősen intézkedéseket kell hoznia az Európai Unióban legnagyobbnak számító költségvetési hiány növekedésének korlátozása érdekében, hogy ne veszitse el a befektetési fokozat minősitést, azaz a befektetésre ajánlott besorolást. Előfordulhat, hogy Romániának, amely valamennyi nemzetközi hitelminősítő ügynökségtől kapott ilyen minősítést, be kell fagyasztania a kiadásokat és növelnie a bevételeket, hogy 2027-től a GDP 3%-os európai határértékre csökkentse hiányát. A 2020 óta túlzottdeficit-eljárás alatt álló Románia hét éves időszakot kért az Európai Bizottságtól, 2024-től, a hiány jelentős, a GDP 3%-os határa felé történő csökkentésére, de még nem nyújtott be konkrét tervet e cél elérésére. Az idén a várakozáson felüli hiány kockázatával szembesülő kormánykoalíció meghozott néhány intézkedést a kiadások korlátozására és elengedte az állampolgárok hátralékos díjainak kifizetését, írja a Bloomberg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.18)

Romániában 16 város szeretne klímasemlegessé válni, és benevezett az M100 projekt megpályázáséért meghirdetett versenybe

Nyílt pályázati felhívást követően 10 romániai várost választ ki egy nemzetközi zsüri, amelyek technikai segítségben, képzésben és tájékoztatásban részesülnek, hogy konkrét lépéseket tegyenek a semlegességi cselekvési tervek kidolgozása és végrehajtása felé. A projekthez csatlakozott városok között szerepel: Gyulafehérvár, Bârlad, Bukarest, Călăraşi, Sepsiszentgyörgy, Târgovişte, amelyek Románia hét fejlesztési régiójából származó, 50 ezer lakos feletti városok és támogatást szeretnének kapni, hogy 2035-re fenntarthatóvá és kevésbé szennyezővé váljanak. A 10 döntőst október végén hirdetik ki, egy bukaresti rendezvényen. Az M100 projekt egy európai modellre épülő nemzeti platform, amelynek célja, hogy segitse a városokat – különösen a kis- és közepes méretűeket – az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, a következő évtizedben. A források közösségi és norvég kölcsönökből származnak, amelyeket a Bilaterális Kapcsolatok Alapon keresztül folyósitanak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.18)

Utazási figyelmeztetést adott ki a Külügyminisztérium azon román állampolgárok számára, akik utazni szándékoznak Magyarországra

Utazási figyelmeztetést adott ki a Külügyminisztérium azon román állampolgárok számára, akik Magyarországon tartózkodnak, átutaznak vagy utazni szándékoznak Magyarországra. Az áradások miatt várhatóan a következő időszakban forgalomkorlátozást vezetnek be a magyar hatóságok, főleg Budapesten és a Duna-meder közelében lévő közúti és gyalogos bekötőutakon, tájékoztatott a román Külügyminisztérium. A korlátozásokat a magyar hatóságok attól tartva vezetik be, hogy a következő napokban jelentősen megnövekszik a Duna vízhozama. A román állampolgárok konzuli segítséget kérhetnek a budapesti román diplomáciai képviseletek telefonszámain, valamint a szegedi és gyulai konzulátusokon, az interneten a mae.ro címen vagy más diplomáciai címeken.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.18)

Rozália Gănciulescu, RADOR