Agenda şedinţei de guvern

Acordarea de stimulente financiare elevilor cu note de 10 la Bacalaureat și la Evaluarea Națională figurează pe agenda ședinței de Guvern de astăzi.

O altă hotărâre vizează sprijinul financiar de 600 de milioane de euro acordat României de Banca Mondială. Are detalii Petruța Obrejan.

Reporter: Cei 80 de absolvenți de liceu care, în sesiunea iunie-iulie din acest an au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, ar urma să primească, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Educației, un stimulent financiar în valoare de 5.000 lei, în timp ce alți 74 de absolvenți de clasa a VIII-a de această dată, care au obținut media 10 la Evaluarea Națională, vor primi 2.000 lei. În nota de fundamentare a acestui proiect se arată că demersul urmărește stimularea performanței școlare înalte din învățământul preuniversitar.

Tot astăzi, Guvernul va discuta un proiect de lege ce prevede ratificarea unui acord de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Este vorba despre un împrumut în valoare de aproape 600 de milioane de euro, iar sumele trase din acest împrumut și care vor fi virate în contul de valută al Ministerului Finanțelor, deschis la Banca Națională a României, se vor utiliza pe măsura necesităților de finanțare a deficitului bugetului de stat și de refinanțare a datoriei publice guvernamentale.

Pe agenda ședinței se află spre aprobare și bugetele de venituri și cheltuieli pentru acest an al Societății Cupru Min S.A Abrud, dar și al Companiei Naționale Romtehnica. Nu în ultimul rând, premierul și membrii Cabinetului vor decide şi asupra eliberării, respectiv numirii unor prefecți și subprefecți./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 septembrie