Parlamentul European va aproba acordarea de ajutoare financiare pentru reconstrucție în zonele afectate de inundațiile catastrofale din ultimele zile, dă asigurări europarlamentarul român Siegfried Mureșan, negociator-șef pentru viitorul buget multianual al UE.
Legislativul european a dezbătut astăzi propunerea de rezoluție prin care i se cere Comisiei să eficientizeze mecanismele de intervenție în cazul dezastrelor naturale și să majoreze fondurile pentru ajutor și reconstrucție.
Reporter: Bogdan Isopescu – Conform cifrelor prezentate în Parlamentul European, dezastrele naturale produc pagube pe continent în valoare de 50 de miliarde de euro anual, de șase ori mai mult decât în anii ’80. În același timp, bugetul multianual al Uniunii are doar 7 miliarde alocate pentru sprijin financiar pentru reconstrucție. Este o diferență pe care instituțiile europene trebuie să o compenseze nu doar prin fonduri sau mecanisme de intervenție mai eficiente, dar și printr-o politică și măsuri consistente de adaptare a infrastructurii și a localităților la dezastrele naturale, devenită o normalitate. Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, negociatorul-șef pentru viitorul buget multianual al Uniunii, vrea să obțină creșterea fondurilor pentru intervenție și sprijin, nu doar în exercițiul financiar viitor, dar și pentru situația de față.
Siegfried Mureșan: Hrana care vine, adăposturile, cheltuielile cu adăposturile, repunerea în funcțiune a infrastructurii, toate acestea vor fi susținute de Uniunea Europeană, iar noi, Parlamentul European ne vom asigura că acești bani vor veni, vor fi decontați cât mai repede.
Reporter: Cea mai mare parte a parlamentarilor pledează pentru o politică mai bună de adaptare climatică, iar Verzii aduc în discuție deblocarea luncilor inundabile naturale ale râurilor pentru a capta viiturile, așa cum se întâmpla în trecut. Pe de altă parte, europarlamentarii cer mecanisme europene de intervenție mai rapidă, inclusiv activarea acestora, în lipsa unui apel lansat de statul afectat. În acest moment, doar Cehia a solicitat activarea mecanismului de protecție civilă. Acesta se activează doar dacă autoritățile naționale sunt depășite de situații și au nevoie de echipele și sprijinul blocului comunitar. Până acum, România nu a solicitat activarea mecanismului./lalexandrescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 septembrie