Timbrul, adevărat Ambasador, punte culturală care leagă prietenii – Lansare a emisiunii comune de mărci poștale România-India, Costume populare

În Sala Victor Ion Popa a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, a avut loc lansarea emisiunii comune de mărci poștale România – India, Costume Populare, realizată în colaborare cu Departamentului Poștelor, Ministerul Comunicațiilor, din cadrul Guvernului Indiei, Ambasadei Indiei la București și a partenerului nostru instituțional, gazda evenimentului.

Ne-am bucurat de prezenta distinșilor invitați, E.S. Dl. Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei la București, Traian Hristea, secretar de Stat, în cadrul Ministerul Afacerilor Externe, alături de doamna Paulina Popoiu, Managerul instituției gazdă, împreună cu prieteni ai timbrului românesc.

În contextul aniversării celor 75 de ani de relații diplomatice între România și India, proiectul filatelic se înscrie benefic în cadrul Programului de schimburi culturale între Guvernul României și Guvernul Republicii India semnat în anul 2022.

Imaginile mărcilor poștale ale emisiunii comune România-India ilustrează o tradiție a costumelor populare, păstrată nealterată de mii de ani, atât în India cât și în România. În această privință, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” reprezintă și un neprețuit tezaur al acestei tradiții.

Panoul filatelic prezentat în acest cadru festiv evidențiază frumusețea deosebită a costumelor populare, cel românesc din zona Bihorului în care originalitatea și bogăția ornamentelor și culorilor se armonizează cu croiala veșmintelor și a elementelor care întregesc ansamblul costumului, cel indian în care finețea țesăturilor și ansamblul cromatic al unor decorațiuni tradiționale scot în evidență ținuta de sărbătoare și noblețea vechilor modele de costume orientale.

Emisiunea comună de mărci poștale se constituie și ca un mesaj purtat dincolo de hotarele celor două țări, ca promotor al unor tradiții cu valoare istorică deosebită.

RADOR – 18 septembrie