Comisia Europeană dă asigurări că agricultorii afectaţi de seceta care a compromis recoltele din nouă ţări din bazinul Mediteranei şi de inundaţiile recente din centrul şi estul Uniunii vor fi sprijiniţi atât cu fonduri comunitare, cât şi prin măsuri ale guvernelor naţionale.
În cadrul dezbaterilor de la Strasbourg, eurodeputaţii au cerut intervenţia urgentă a executivului comunitar, după cum transmite corespondentul RRA, Bogdan Isopescu.
Reporter: Europarlamentarul român Daniel Buda spune că agricultorii nu reușesc să recupereze de la un an la altul pierderile pe care le provoacă fenomenele extreme și de aceea crede că Politica Agricolă Comună trebuie modificată și adaptată la noile realități. Seceta afectează anual aproape jumătate din statele europene.
Daniel Buda: În România, anul acesta s-au înregistrat constant temperaturi de peste 40°, fiind cel mai secetos an de când se fac măsurători, afectând aproximativ 2,5 milioane de hectare. În Sicilia, fermierii au suferit pierderi de 2,7 miliarde de euro. Aș dori să întreb Comisia care sunt mecanismele și instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a ajuta agricultorii să supraviețuiască acum acestor fenomene meteo extreme, în condițiile în care rezerva de criză pare a fi insuficientă.
Reporter: Reprezentanții Comisiei spun că agricultorii vor fi despăgubiți și promit să vină cât mai curând cu Planul european de adaptare climatică pentru a crește reziliența. Însă până atunci amintesc agriculturilor că există fonduri pentru anumite tipuri de măsuri care pot reduce pierderile, cum ar fi recoltele rezistente la secetă și sistemele de gestionare a rezervei de apă. Pe de altă parte însă, adaugă ei, fermierii trebuie să ia în calcul și fondurile care pot fi obținute pentru plantări de vegetație în jurul terenurilor agricole, plantări care în timp creează microclimate ce rețin umiditatea și, în același timp, reduc efectele viiturilor./schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 19 septembrie