Liderul Hezbollah a denunțat valul de atacuri israeliene asupra echipamentelor de comunicaţii ale grupării

Atacurile mortale israeliene care au vizat dispozitive de radiocomunicaţii și pagere ale membrilor grupării Hezbollah au depășit toate „liniile roșii”, a declarat joi liderul mișcării libaneze puternic înarmate, într-un discurs difuzat în timp ce zgomotele avioanelor de război israeliene zguduiau clădirile din Beirut.

Autorităţile din Liban și Hezbollah au învinuit Israelul pentru atacurile asupra echipamentelor de comunicații ale Hezbollah, care au ucis 37 de persoane și au rănit aproximativ 3.000, copleșind spitalele libaneze și făcând ravagii sângeroase în cadrul grupării. Autorităţile din Israel nu au comentat direct atacurile, despre care surse din serviciile de securitate spun că au fost probabil efectuate de agenția de spionaj Mossad. „Nu există nicio îndoială că am fost supuși unei lovituri majore de securitate și militară, fără precedent în istoria rezistenței și fără precedent în istoria Libanului”, a declarat liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, în discursul său televizat, filmat într-o locație nedezvăluită.

„Acest tip de ucideri, țintiri și crime poate fi fără precedent în lume”, a spus el, apărând în fața unui fundal roșu, cu turbanul său negru obișnuit. Atacurile „au depășit toate liniile roșii”, a adăugat el. „Inamicul a depășit orice control, legi și morale”, a spus Nasrallah, adăugând că atacurile „ar putea fi considerate crime de război sau o declarație sau război, ar putea fi numite oricum și merită să fie numite oricum. Desigur, aceasta a fost intenția inamicului”.

Hassan Sayyed Nasrallah a declarat că atacurile asupra dispozitivelor de comunicații ale grupului său, atribuite Israelului, vor primi o „pedeapsă justă”. Pe măsură ce discursul său era difuzat, zgomotele asurzitoare de la avioanele de război israeliene au zguduit Beirutul, un sunet care a devenit obișnuit în ultimele luni, dar a căpătat o semnificație mai mare pe măsură ce amenințarea unui război total a crescut constant. Atacurile asupra echipamentelor de comunicații ale Hezbollah au semănat teamă în Liban, oamenii abandonându-şi dispozitivele electronice de teamă să nu poarte bombe în buzunare.

Armata libaneză a anunţat joi că a aruncat în aer pagere și dispozitive de telecomunicații. De asemenea, a cerut cetățenilor să raporteze orice dispozitive suspecte. Premierul libanez Najib Mikati a cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte o poziție fermă pentru a opri ceea ce el a numit „agresiunea și războiul tehnologic” al Israelului împotriva țării sale./opopescu/lalexandrescu

REUTERS – 19 septembrie