SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: Ucraina cere României să distrugă dronele rusești

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG (Germania), 18 septembrie 2024 – Ucraina roagă țara membră NATO România să distrugă dronele rusești care se apropie de spațiul aerian românesc. Această solicitare a fost formulată de ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha după o întâlnire pe care a avut-o la București cu omologul său român Luminița Odobescu – anunță Agenția Mediafax.

De la debutul războiului de agresiune, în apropierea frontierei cu Ucraina au căzut de mai multe ori piese aparținând unor drone rusești. O deosebită grijă a provocat faptul că recent a fost observată o dronă rusească în aer, în zona Deltei Dunării, la aproximativ 45 Km de granița ucraineană. Avioane de luptă române F-16 s-au ridicat de pe sol și au escortat obiectul până când acesta a ajuns în spațiul aerian al Ucrainei.

De atunci politicienii și miliarii discută în România despre nevoia unor modificări de lege care să permită distrugerea dronelor inamice care pătrund în spatiul aerian al țării.

Situația juridică a României pare să fie contradictorie în această problemă. Un paragraf stabilește că armata are voie să facă uz de arme doar în scop de exercițiu, cu excepția unei situații de război sau de excepție. Un alt paragraf prevede că avioanele inamice pot fi distruse după avertisment – chiar și fără, dacă nu există timp suficient pentru așa ceva.

(dpa)

https://www.sueddeutsche.de/politik/krieg-ukraine-bittet-rumaenien-um-abschuss-russischer-drohnen-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-240918-930-23641

Traducerea: Imola Stănescu/RADOR RADIO ROMANIA/istanesc/fmatei