Vizita ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, la Chişinău

După vizita de ieri la Bucureşti, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, a discutat, astăzi, la Chişinău, despre securitatea regională, colaborarea şi sprijinul reciproc în sectorul energetic, dar şi despre lupta cu dezinformarea şi războiul hibrid folosite de Moscova.

Andrii Sybiha a reafirmat, în context, susţinerea pentru reglementarea paşnică a diferendului transnistrean. Faptul că el a mers succesiv în România şi Republica Moldova denotă faptul că Ucraina vede cele două state ca fiind partenerii săi strategici în regiune, spun experţii de la Chişinău.

Reporter – Ina Guţu: Vizita șefului diplomației de la Kiev, la Chișinău, confirmă că Republica Moldova și Ucraina sunt parteneri de încredere și fac pași concreți pe calea integrării europene, a apreciat în discursul său ministrul de externe, Mihai Popușoi. Oficialul a mulțumit poporului ucrainean pentru rezistența, curajul cu care luptă și sacrificiul pe care îl face pentru apărarea libertății Republicii Moldova, dar și a întregului continent european.

În discursul rostit la Chișinău, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a mulțumit cetățenilor și conducerii Republicii Moldova pentru solidaritate și sprijinul acordat zecilor de mii de refugiați care au traversat țara noastră, dar și celor peste 120.000 care sunt în prezent găzduiți de Republica Moldova.

El a reiterat mesajul transmis și la București că Ucraina va susține Republica Moldova în fața încercărilor Rusiei de a destabiliza situația politică. Atât timp cât Ucraina rezistă și chiar avansează în teritoriu inamic, Republica Moldova este în siguranță, a mai declarat ministrul ucrainean la Chișinău.

Andrii Sybiha a reiterat sprijinul în reglementarea conflictului transnistrean pe cale pașnică și a cerut Rusiei să își retragă trupele staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Colaborarea și susținerea în procesul integrării europene a fost, de asemenea, un subiect-cheie pe agenda discuțiilor, oficialul de la Kiev trecând în revistă circumstanțele fără precedent în care, la doar câteva zile de la agresiunea la scară largă a Rusiei, ambele țări au depus cerere de aderare la Uniunea Europeană./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 19 septembrie