Preşedintele Biden pregătește un pachet de ajutoare militare pentru Ucraina în valoare de 375 de milioane de dolari

SUA pregăteşte un pachet de ajutoare militare pentru Ucraina în valoare de 375 de milioane de dolari, întrerupându-se astfel o tendință de luni de zile către pachete mai mici de astfel de ajutoare pentru operațiunile militare ucrainene împotriva Rusiei, au declarat vineri doi oficiali americani pentru Reuters.

Cel mai recent pachet de ajutoare vine într-un moment crucial al războiului, în condiţiile în care armata rusă lovește rețeaua energetică a Ucrainei înaintea lunilor critice de iarnă. Pachetul de ajutoare, care urmează să fie anunțat săptămâna viitoare, include ambarcațiuni de patrulare, muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), muniție de artilerie de 155 și 105 milimetri, piese de schimb și alte arme, au spus oficialii, vorbind sub rezerva anonimatului.

Din luna mai, SUA nu a trimis vreun pachet de ajutoare mai mare de 275 de milioane de dolari folosindu-se de prerogativa prezidenţială specială PDA, care îl autorizează pe preşedinte să transfere articole şi servicii din stocurile militare americane fără aprobarea specifică a Congresului, în timpul unei situaţii de urgenţă./mbrotacel/lalexandrescu

REUTERS – 20 septembrie