Șeful Pentagonului şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea tensiunilor dintre Israel şi Hezbollah

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și-a exprimat, vineri, din nou îngrijorarea cu privire la escaladarea tensiunilor dintre Israel și gruparea libaneză Hezbollah, în timpul celei de-a șasea convorbiri telefonice cu omologul său israelian în mai puțin de o săptămână și a cerut o soluționare diplomatică a crizei.

Concentrarea dlui Austin pe diplomație a venit după ce ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a vorbit despre o nouă fază a războiului. Armata israeliană a anunțat vineri că a ucis un comandant de top al grupării Hezbollah, precum și alţi membri de rang înalt din mișcarea libaneză într-un atac aerian asupra Beirutului. Acel atac a venit după două zile de atacuri asupra grupului libanez în cursul cărora pagerele și staţiile de emisie-recepţie ale membrilor săi au explodat, ucigând 37 de persoane și rănind câteva mii. Se crede că aceste atacuri au fost efectuate de serviciile israeliene, care nici nu au confirmat, nici nu au infirmat implicarea lor.

Conform unui comunicat de la Pentagon, Lloyd Austin i-a reiterat dlui Gallant „îngrijorarea sa față de escaladarea actuală a ostilităţilor dintre Israel și gruparea libaneză Hezbollah”. Acest limbaj a fost identic cu o declarație de joi a generalului-maior Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, după o altă discuţie dintre Lloyd Austin și Yoav Gallant. „Secretarul a subliniat cu tărie importanța ajungerii la o rezoluție diplomatică care să permită rezidenților să să se întoarcă în siguranță la casele lor de pe ambele părți ale graniței”, a transmis Pentagonul după convorbirea de vineri.

Purtătorul de cuvânt pentru securitatea naţională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat vineri că nu are cunoştinţă despre vreo notificare israeliană către SUA înainte de atacul de la Beirut, adăugând că americanilor li s-a cerut cu fermitate să nu călătorească în Liban și să plece dacă sunt deja acolo. Totuși, el a adăugat: „Războiul nu este inevitabil… și vom continua să facem tot ce ne stă în putință pentru a încerca să îl prevenim”./mbrotacel/lalexandrescu

REUTERS – 20 septembrie