Serghei Lavrov este de acord cu Donald Trump în privinţa naturii dăunătoare a sancțiunilor pentru dolarul american

Şeful Ministerului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că este de acord cu fostul preşedinte al SUA Donald Trump care a calificat sancţiunile impuse de Washington ca fiind dăunătoare pentru dolarul şi economia americană.

„Donald Trump a spus direct că sancțiunile impuse de administrația (președintelui SUA) Joe Biden, folosind capacitățile dolarului ca monedă de rezervă globală, sunt dăunătoare pentru economia americană. Mai mult, sunt de acord cu acesta nu pentru că aşa vreau, ci pentru că marea majoritate a țărilor sunt deja precaute cu privire la orice operațiuni din economia globală în care vor depinde de dolar” – a spus Lavrov, într-un interviu pentru postul de televiziune Sky News Arabia.

Ministrul rus a subliniat că, în ciuda dependenței de dolar a multor economii din întreaga lume, riscul acestui fenomen a fost deja conştientizat. „Dependența se menţine. Aceasta este uriașă, inclusiv în Republica Populară Chineză, în India, în majoritatea economiilor lumii. Dependenţa a fost deja conştientizată ca fenomen care creează un risc pentru dezvoltarea ţărilor. Treptat, dolarul este înlocuit cu o tranziție la decontarea în monede naționale” – a spus şeful diplomaţiei ruse.

Amintim că, pe 29 iulie, Trezoreria SUA a anunțat că datoria națională a țării a depășit pentru prima dată în istorie valoarea de 35 de trilioane de dolari. Conform previziunilor Biroului de Buget al Congresului, datoria națională va depăși 50 de trilioane de dolari în 2034, ceea ce va însemna peste 122% din PIB./ssirbu/schelaru

https://tass.ru/politika/21919397

www.tass.ru – 20 septembrie