Sophia Loren împlineşte 90 de ani

Una dintre ultimele supravieţuitoare ale epocii de aur a cinematografiei, Sophia Loren, îşi sărbătoreşte cea de-a 90-a aniversare.

La o adunare de la Roma se va celebra o carieră extraordinară marcată de câştigarea a nenumărate distincţii care s-a întins pe durata a şapte decenii. Sophia Loren a fost încurajată să se îndrepte spre actorie după ce a participat, la 15 ani, la concursul de frumuseţe Miss Italia din anul 1960. Frumuseţea sa izbitoare şi capacitatea de a interpreta o varietate de roluri i-au adus rapid faimă şi admiraţia criticilor de film atât din Italia, cât şi de la Hollywood.

A câştigat premiile pentru cea mai bună actriţă atât la festivalul de film de la Veneţia, cât şi la cel de la Cannes şi a devenit prima persoană care a obţinut un Premiu Oscar pentru un rol în altă limbă decât cea engleză pentru rolul Cesira din drama italiană de război Due Donne.

Pentru a-i marca statutul aproape iconic, aproape 150 de prieteni şi membri ai familiei s-au adunat pentru o petrecere într-un hotel din Roma./mbrotacel/schelaru

BBC SERVICIUL MONDIAL – 20 septembrie